Transperineal ve transrektal biyopsilerin retrospektif olarak etkinlik ve güvenirlik karşılaştırılması
Retrospective comparison of efficacy and safety of tp and transrectal biopsies
- Tez No: 988184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT YILDIRIM, DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMET BİLGER ERİHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Transperineal, Transrektal, Biyopsi, Prostat, Kanser, Komplikasyonlar, Manyetik rezonans görüntüleme, Prostat neoplazmları, Transperineal, Transrectal, Biopsy, Prostate, Cancer, Complications, Magnetic resonance imaging, Prostatic neoplasms
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Prostat biyopsi teknikleri arasındaki tartışmalar ve özellikle enfeksiyon riskleri ile klinik olarak anlamlı kanser tespiti odağındaki güncel gelişmeler ışığında, bu çalışmada transrektal (TR) ve transperineal (TP) prostat biyopsilerinde etkinlik, güvenilirlik ve klinik sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır Gereç ve yöntem: Kars Kafkas Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Polikliniği'ne 10/2015-5/2024 tarihleri arasında başvuran ve uygun biyopsi endikasyonuyla transrektal biyopsi ve transperineal biyopsi uygulanan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Uygulanan biyopsi tipine göre hastalar TP (n=141) ve TR (n=140) olmak üzere iki gruba ayrıldı. İki grup, PSA değerleri, biyopsi core uzunluğu, DRE ve mpMRI bulguları, VAS, QoL, IIEF, IPSS skorlamaları ve komplikasyon oranları karşılaştırıldı. Bulgular: TR Grubunda hastaların yaş ortalaması 62,84 yıl, TP Grubunda hastaların yaş ortalaması ise 63,66 yıl olarak saptandı. Gruplar arasında ortalama yaş açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi (p=0,058). Biyopsi öncesi klinik ve laboratuvar bulgular açısından anlamlı fark izlenmedi. Toplam core uzunluğu ortalaması TR Grubunda 11,87mm, TP Grubunda ise 11,81mm olarak ölçüldü. Gruplar arasında toplam core uzunluğu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,236). Toplam prostat kanseri saptama oranları TR ve TP grupları arasında benzer bulunmasına rağmen (sırasıyla %13,5 ve %20,7; p=0,073), klinik olarak anlamlı prostat kanseri (ISUP ≥2) saptanma oranı TP grubunda TR grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek saptandı (%15,7 vs, %4,3; p=0,001). Biyopsi sonrası hematüri, TR Grubunda, TP Grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek oranda görüldü (p<0,001). Sepsis komplikasyonu, TP Grubunda hiç gözlenmezken, TR Grubunda 7 hastada görüldü ve gruplar arasında sepsis açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,014). TR ve TP gruplarında VAS skorlarındaki değişim açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü. TP Grubunda VAS skorlarının daha düşük olduğu saptandı (4,66 ± 2,16 vs. 3,21 ± 2,51; p<0,001). IPSS skorlarındaki değişim, TR Grubunda TP Grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu (1,84 ± 2,02 vs. 0,50 ± 4,20 p<0,001). IIEF skorları, TR Grubunda azalma gösterirken, TP Grubunda artış saptandı. IIEF skorlarındaki değişimler değerlendirildiğinde, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (p<0,001). Sonuç: İki Grup arasında toplam prostat kanseri saptama oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmemiştir. Bununla birlikte, TP grubunda tanı alan olgularda klinik olarak anlamlı prostat kanserinin (ISUP ≥2) daha sık görüldüğü dikkati çekmiştir. Ayrıca, TP grubunun komplikasyonlar, özellikle enfeksiyon ve sepsis açısından daha elverişli bir güvenlik profili sunduğu ve hasta konforu ile fonksiyonel sonuçlar bakımından daha olumlu bir eğilim gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In light of ongoing debates regarding prostate biopsy techniques, particularly focusing on infection risks and the detection of clinically significant prostate cancer, this study aimed to compare the effectiveness, safety, and clinical outcomes of transrectal (TR) and transperineal (TP) prostate biopsy approaches. Materials and Methods: Patients who presented to the Urology Outpatient Clinic of Kars Kafkas University between October 2015 and May 2024 and underwent TR or TP prostate biopsy with appropriate biopsy indications were retrospectively evaluated. According to the biopsy technique, patients were divided into two groups: TP (n = 141) and TR (n = 140). The groups were compared in terms of prostate-specific antigen (PSA) levels, biopsy core length, digital rectal examination (DRE) and multiparametric magnetic resonance imaging (mpMRI) findings, visual analogue scale (VAS), quality of life (QoL), International Index of Erectile Function (IIEF), International Prostate Symptom Score (IPSS), and complication rates. Results: The mean age was 62.84 years in the TR group and 63.66 years in the TP group, with no statistically significant difference between the groups (p = 0.058). No statistically significant differences were observed between the groups in terms of pre-biopsy clinical and laboratory findings. The mean total core length was 11.87 mm in the TR group and 11.81 mm in the TP group, with no significant difference between the biopsy techniques (p = 0.236). Although the overall prostate cancer detection rates were similar between the TR and TP groups (13.5% vs. 20.7%, respectively; p = 0.073), the detection rate of clinically significant prostate cancer (ISUP ≥2) was significantly higher in the TP group compared to the TR group (15.7% vs. 4.3%; p = 0.001). Post-biopsy hematuria was observed significantly more frequently in the TR group than in the TP group (p<0.05). While no cases of sepsis were observed in the TP group, sepsis occurred in seven patients in the TR group, resulting in a statistically significant difference between the groups (p = 0.014). A statistically significant difference was observed in changes in VAS scores between the TR and TP groups, with lower VAS scores in the TP group (4.66 ± 2.16 vs. 3.21 ± 2.51; p<0.001). Changes in IPSS scores were significantly greater in the TR group compared to the TP group (1.84 ± 2.02 vs. 0.50 ± 4.20; p<0.001). While IIEF scores decreased in the TR group, an improvement was observed in the TP group, with a statistically significant difference in score changes between the groups (p<0.001). Conclusion: Although no statistically significant difference was observed between the groups in terms of overall prostate cancer detection rates, clinically significant prostate cancer (ISUP ≥2) was detected more frequently in patients undergoing TP biopsy. In addition, the TP biopsy technique demonstrated a more favorable safety profile, particularly regarding infectious complications and sepsis, and was associated with better patient comfort and functional outcomes.