B12 düzeyi ile akut pankreatit prognozunun ilişkisi
The relationship between serum vitamin B12 level and the prognosis of acute pancreatitis
- Tez No: 988201
- Danışmanlar: DR. SELMA KARAAHMETOĞLU, DOÇ. DR. SEVİL UYGUN İLİKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Vitamin B12, BISAP, MCTSI, prognoz, komplikasyon, Acute pancreatitis, Vitamin B12, BISAP, MCTSI, prognosis, complications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Akut pankreatit (AP), klinik seyri hafif formlardan mortal seyreden ağır tablolara kadar değişebilen, morbidite ve mortalitesi yüksek bir klinik tablodur. Hastalık şiddetini öngörmek için çeşitli klinik (BISAP) ve radyolojik (MCTSI) skorlamalar kullanılmaktadır. Vitamin B12'nin hücresel enerji metabolizması ve antioksidan mekanizmalar üzerindeki rolü göz önünde bulundurulduğunda, bu vitaminin akut pankreatit prognozu ile ilişkisi araştırılmaya değer bir konudur. Bu çalışmada, Vitamin B12 düzeylerinin akut pankreatitli hastalardaki klinik seyir ve komplikasyonlarla ilişkisi incelenmiştir. Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmasına, 01.01.2022–01.01.2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi'nde Revize Atlanta Kriterleri'ne göre AP tanısı alarak Dahiliye veya Gastroenteroloji kliniklerinde takip edilen 18 yaş üzeri 300 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, etiyolojileri, laboratuvar ve görüntüleme bulguları kaydedildi. Vitamin B12 düzeyleri düşük (<211 pg/mL), sınırda (211–300 pg/mL), normal (>300 pg/mL) ve yüksek (>911 pg/mL) olarak gruplandırıldı. Hastalık şiddeti BISAP ve MCTSI skorları ile değerlendirildi. Klinik sonlanımlar arasında lokal komplikasyonlar, organ yetmezliği, tekrarlayan atak, plevral efüzyon, tromboz, mortalite ve hastanede kalış süresi (LOS) incelendi. İstatistiksel analizlerde parametrik ve parametrik olmayan testler, kategorik veriler için Ki-kare testi, LOS için negatif binom regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 53,4±17,6 yıl olup %51,3'ü kadındı. En sık etiyolojik neden biliyer taş (%50,0), ardından idiopatik nedenler (%25,3) geldi. Revize Atlanta sınıflamasına göre olguların %60'ı hafif, %33'ü orta, %7'si ağır seyretmekteydi. Ortalama hastanede kalış süresi 13,1±16,6 gün olarak bulundu. Lokal komplikasyon oranı %38,3 olup en sık APFC (%14,7) ve WON (%12,7) izlendi. Düşük B12 düzeyine sahip hastalarda lokal komplikasyon oranı anlamlı ix derecede yüksekti (%61,0; p=0,007). Buna karşılık tekrarlayan atak, geçici organ yetmezliği, plevral efüzyon, tromboz, mortalite ve LOS açısından B12 düzeyleri ile anlamlı ilişki bulunmadı. BISAP skoruna göre yapılan ilk analizde B12 grupları arasında fark anlamlı bulunmuş (p=0,037), ancak birleşik gruplama sonrası bu fark anlamını yitirmiştir (p=0,64). MCTSI skoruna göre yapılan değerlendirmelerde de B12 düzeyleri ile hastalık şiddeti arasında anlamlı ilişki görülmemiştir (p>0,05). Negatif binom regresyon analizinde BISAP ve MCTSI skorlarının LOS ile güçlü ilişki gösterdiği, B12 düzeylerinin ise bağımsız etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Vitamin B12 düzeyleri, akut pankreatitli hastalarda özellikle lokal komplikasyon gelişimi ile ilişkili bulunmuştur. Bunun dışında hastalık şiddeti, mortalite ve yatış süresi gibi diğer prognostik göstergeler üzerinde bağımsız etkisi saptanmamıştır. Bulgularımız, Vitamin B12'nin AP prognozunda sınırlı bir belirteç olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Acute pancreatitis (AP) is an inflammatory disease with a clinical spectrum ranging from mild, self-limiting forms to severe, potentially fatal courses with high morbidity and mortality. Various clinical (BISAP) and radiological (MCTSI) scoring systems are used to predict disease severity. Considering the role of Vitamin B12 in cellular energy metabolism and antioxidant mechanisms, its relationship with the prognosis of acute pancreatitis deserves investigation. This study aimed to evaluate the association between serum Vitamin B12 levels and the clinical course and complications of acute pancreatitis. Methods: This retrospective cohort study included 300 adult patients (≥18 years) who were diagnosed with AP according to the Revised Atlanta Classification and followed in the Internal Medicine or Gastroenterology departments of the University of Health Sciences Ankara City Hospital between January 1, 2022, and January 1, 2025. Demographic characteristics, etiologies, laboratory and imaging findings were recorded. Serum Vitamin B12 levels were categorized as low (<211 pg/mL), borderline (211–300 pg/mL), normal (>300 pg/mL), and high (>911 pg/mL). Disease severity was assessed using the BISAP and MCTSI scores. Clinical outcomes included local complications, organ failure, recurrent attacks, pleural effusion, thrombosis, mortality, and length of hospital stay (LOS). Statistical analyses included parametric and non-parametric tests, Chi-square tests for categorical variables, and negative binomial regression analysis for LOS. Results: The mean age of the patients was 53.4±17.6 years, and 51.3% were female. The most common etiology was biliary stones (50.0%), followed by idiopathic causes (25.3%). According to the Revised Atlanta Classification, 60% of the cases were mild, 33% moderate, and 7% severe. The mean LOS was 13.1±16.6 xi days. Local complications were detected in 38.3% of patients, most commonly acute peripancreatic fluid collection (14.7%) and walled-off necrosis (12.7%). Patients with low Vitamin B12 levels had a significantly higher rate of local complications (61.0%; p=0.007). In contrast, no significant association was found between B12 levels and recurrent attacks, transient organ failure, pleural effusion, thrombosis, mortality, or LOS. In the initial analysis according to BISAP scores, differences among B12 groups were significant (p=0.037), but this significance disappeared after combined group analysis (p=0.64). Similarly, MCTSI-based analyses showed no significant association between B12 levels and disease severity (p>0.05). Negative binomial regression revealed that BISAP and MCTSI scores were strongly correlated with LOS, whereas B12 levels showed no independent effect. Conclusion: Serum Vitamin B12 levels were found to be significantly associated with the development of local complications in patients with acute pancreatitis. However, no independent association was observed with disease severity, mortality, or length of hospital stay. These findings suggest that Vitamin B12 may serve as a limited yet noteworthy biochemical marker reflecting inflammatory burden and local complication tendency rather than acting as a direct prognostic indicator in acute pancreatitis.