Yenidoğan yoğun bakım yatış endikasyonu olan 35 hafta ve üzeri doğan yenidoğanlarda sistemik inflamatuvar respons indeks parametrelerinin araştırılması
Evaluation of systemic inflammatory response index parameters in newborns born at ≥35 weeks of gestation and admitted to the neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 988202
  2. Yazar: MUHSİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM KARABAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik inflamatuvar indeksi, yenidoğan sepsisi, yenidoğanın geçici takipnesi, Neonatal sepsis, systemic inflammatory index, transient tachypnea of the newborn
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Yenidoğan sepsisi ve yenidoğanın geçici takipnesi (TTN), 35 hafta ve üzeri doğan bebeklerde yenidoğan yoğun bakım yatışlarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Sepsisin özgül olmayan klinik bulgularla seyretmesi ve laboratuvar doğrulamasının zaman alıcı olması, erken tanıyı güçleştirmektedir. Tam kan sayımı parametrelerinden türetilerek hesaplanan sistemik inflamatuvar indekslerin yenidoğan dönemindeki tanısal değerine ilişkin bilgiler sınırlıdır. Bu nedenle çalışmada, klinik sepsis, şüpheli sepsis ve TTN gruplarında inflamatuvar indeks düzeylerinin değerlendirilmesi ve erken tanıya olası katkılarının araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Prospektif olarak planlanan çalışma, 01.12.2024–01.10.2025 tarihleri arasında üçüncü düzey yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yürütülmüştür. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 173 bebek, klinik sepsis, şüpheli sepsis ve TTN olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Olguların demografik, klinik ve laboratuvar verileri kaydedilmiş; tam kan sayımı parametrelerinden nötofil-lenfosit oranı (NLR), trombosit-lenfosit oranı (PLR), monosit-lenfosit oranı (MLR), sistemik inflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamatuvar yanıt indeksi (SIRI) ve pan-immün inflamasyon değeri (PIV) hesaplanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında birinci ve yedinci gün hematolojik ölçümler karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler nonparametrik yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. BULGULAR: Kruskal–Wallis analizi, NLR, MLR, SII, SIRI ve lenfosit düzeylerinde gruplar arasında anlamlı farklılık olduğunu göstermiştir. Şüpheli sepsis grubunda SIRI değerleri daha düşük bulunurken, klinik sepsis ve TTN gruplarında benzer düzeyler saptanmıştır. TTN ile klinik+şüpheli sepsis gruplarının karşılaştırılmasında SIRI ve diğer indekslerin çoğunda anlamlı fark izlenmemiştir. C-reaktif protein (CRP) düzeyleri klinik sepsis grubunda en yüksek değerleri göstermiştir. SONUÇ: Sistemik inflamatuvar indekslerin tek başına sepsisi doğrulamak için yeterli olmadığı; ancak özellikle şüpheli sepsis grubunda SIRI değerlerinin düşük seyretmesinin enfeksiyon olasılığının dışlanmasında destekleyici şekilde kullanılabileceği görülmüştür. Klinik sepsis ve TTN gruplarında indeks düzeylerinin benzer olması, bu parametrelerin enfeksiyon dışı perinatal süreçlerden etkilenebildiğini göstermektedir. CRP'nin çalışmada en yüksek tanısal güce sahip biyobelirteç olduğu belirlenmiştir. Sistemik inflamatuvar indekslerin klasik inflamasyon belirteçleri ile birlikte kullanılmasının tanısal değerlendirmeye katkı sağlayabileceği ve tedavi sürecinin izlenmesinde yararlı olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of systemic inflammatory response index parameters in newborns born at ≥35 weeks of gestation and admitted to the neonatal intensive care unit AIM: Neonatal sepsis and transient tachypnea of the newborn (TTN) are among the leading causes of neonatal intensive care unit (NICU) admission in infants born at ≥35 weeks of gestation. The nonspecific clinical features of sepsis and the delay in obtaining laboratory confirmation create significant challenges for early diagnosis. Systemic inflammatory indices derived from complete blood count parameters have been proposed as supportive biomarkers; however, their diagnostic utility in late-preterm and term newborns remains uncertain. For this reason, this study was conducted to evaluate systemic inflammatory index parameters in clinical sepsis, suspected sepsis, and TTN groups and to investigate their potential contribution to early diagnostic assessment. MATERIALS AND METHODS: This prospective study was carried out in a tertiary-level NICU between 01 December 2024 and 01 October 2025. A total of 173 newborns who met the inclusion criteria were categorized into three groups: clinical sepsis, suspected sepsis, and TTN. Demographic, clinical, and laboratory data were systematically recorded. The neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammatory response index (SIRI), and pan-immune-inflammation value (PIV) were calculated from complete blood count parameters. In the second phase of the study, hematological measurements obtained on the first and seventh days were compared. Statistical analyses were performed using nonparametric methods. RESULTS: Systemic inflammatory indices alone were not found to be sufficient for confirming sepsis; however, low SIRI values appeared to support the exclusion of infection in suspected cases. The similarity of index levels between clinical sepsis and TTN indicated that non-infectious perinatal factors may influence these inflammatory parameters. CRP demonstrated the highest diagnostic performance among the biomarkers evaluated. The combined use of systemic inflammatory indices with conventional inflammatory markers was considered potentially beneficial for diagnostic interpretation and for supporting clinical follow-up during the treatment process.