Inflation pressures and a search for an anchor: A case study of the Wamz region
Enflasyon baskıları ve çıpa arayışı: Wamz bölgesi üzerine bir vaka çalışması
  1. Tez No: 988221
  2. Yazar: MUSAH ABDULAI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASAD UL ISLAM KHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Inflation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ECOWAS'taki (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) seçilmiş ülkeler için üç büyük uluslararası para biriminden hangisinin en uygun çapa olarak hizmet edebileceğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Seçilen bu ülkeler arasında Gambiya, Gana, Gine, Nijerya ve Sierra Leone bulunmaktadır. Dünya Bankası'nın Dünya Kalkınma Göstergeleri ve Uluslararası Para Fonu'nun Uluslararası Finansal İstatistikleri gibi çeşitli uluslararası veri portallarından elde edilen fiyat, çıktı ve ticaret verileri, fiyatlar ve çıktılar arasındaki eşbütünleşme ilişkilerini hesaplamak için kullanılmıştır. Daha sonra araştırma, otoregresif (AR) modeller kullanarak bu makroekonomik göstergeler - Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve ikili ticaret - arasında istatistiksel olarak daha sağlam bir ilişki kurmakta ve analiz etmektedir. Çalışma, Amerikan Doları (USD), Avro ve Çin Yuan'ından hangisinin, özellikle de bölge ülkelerinin dolarize olması durumunda, ekonomik performansı ve genel istikrarı etkileyerek bu ülkelere potansiyel olarak nasıl fayda sağlayabileceğini vurgulamaktadır. Anglofon Batı Afrika ekonomilerini yıllardır rahatsız eden kalıcı fiyat istikrarsızlığı sorunu - daha spesifik olarak enflasyonist baskılar - son zamanlarda COVID-19 salgını, jeopolitik gerilim ve diğer yıkıcı uluslararası olaylarla ilişkili küresel ekonomik şoklar ve enflasyon sıkıntılarıyla yenilenerek artan bir ilgi görmektedir. Bu yeni zorluklar, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu bölgesinde daha güvenilir parasal çerçevelere olan ihtiyacı vurgulamıştır. Bulguların amacı, gelecekteki parasal stratejileri değerlendirirken politika yapıcılara içgörü sunmaktır. Çalışma, döviz kurları, enflasyon kontrolü ve daha geniş kapsamlı bölgesel ekonomik entegrasyon çabalarıyla ilgili karar alma süreçlerini etkilemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study seeks to identify which of three major international currencies could serve as an optimal anchor for selected countries in the ECOWAS (Economic Community of West African States). These selected countries include The Gambia, Ghana, Guinea, Nigeria, and Sierra Leone. The price, output, and trade data sourced from various international data portals like the World Development Indicators of the World Bank and the International Financial Statistics of the International Monetary Fund are used to compute comovement relationships between prices and outputs. And then, by employing autoregressive (AR) models, the research analyses and establishes a more statistically rigorous relationship amongst these macroeconomic indicators—gross domestic product (GDP), consumer price index (CPI), and bilateral trade. The study highlights how and which among the United States dollar (USD), the euro, and the Chinese yuan could potentially benefit these countries by influencing economic performance and overall stability, particularly if countries in the region were to dollarize. The issue of persistent price instability—more specifically, inflationary pressures—that has plagued Anglophone West African economies for years has been receiving increasing attention in recent times, renewed by global economic shocks and inflation woes associated with the COVID-19 pandemic, geopolitical tension, and other disruptive international events. These new challenges have accentuated the need for more reliable monetary frameworks across the Economic Community of West African States region. The intent of the findings is to offer policymakers insights as they consider future monetary strategies. The study aims to influence decision-making related to exchange rates, inflation control, and broader regional economic integration efforts.