Aviation 4.0: the impacts of digital transformation on the aviation industry
Havacılık 4.0: Dijital dönüşümün havacılık endüstrisine etkileri
- Tez No: 988233
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Sektörel dönüşüm, Sivil havacılık, Yapay Zeka Endeksi, Sectorial transformation, Civil aviation, Artificial Intelligence Index
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Havacılık sektörü, Büyük Veri, Yapay Zeka (AI), Nesnelerin İnterneti (IoT), Bulut Bilişim ve Siber Güvenlik gibi gelişmiş dijital teknolojileri entegre eden Havacılık 4.0 ile derin bir dönüşüm geçiriyor. Bu tez, bu teknolojilerin havacılık operasyonları, bakım, güvenlik ve yolcu deneyimi üzerindeki etkilerini incelemektedir. Havayolları, öngörücü bakım, optimize edilmiş uçuş rotaları ve iyileştirilmiş yakıt verimliliği için Büyük Veri ve Yapay Zekadan yararlanarak maliyetleri düşürmekte ve güvenilirliği artırmaktadır. Bu teknolojilerin entegrasyonu Bakım, Onarım ve Revizyon (MRO) operasyonlarını önemli ölçüde etkilemektedir. IoT, gerçek zamanlı izleme ve tahmine dayalı analitiği mümkün kılarak güvenliği ve bakım verimliliğini artırır. Bulut Bilişim, verimli veri yönetimini ve gerçek zamanlı karar vermeyi destekliyor. Sağlam Siber Güvenlik önlemleri, artan dijital tehditler karşısında kritik önem taşımaktadır. Bu teknolojiler aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliği ve kaynak yönetimini de desteklemektedir. İnovasyon, mevzuata uyum ve işgücü eğitimi de Havacılık 4.0'da yol almak için çok önemlidir. Literatür taramaları, uzman görüşleri ve vaka çalışmaları aracılığıyla tez, mevcut uygulamaları ve gelecekteki potansiyeli inceleyerek paydaşlar için öneriler sunmaktadır. Temel bir anlayış sağlayarak ve ilgili zorlukları ele alarak, bu tez daha verimli, güvenli ve sürdürülebilir bir havacılık endüstrisini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aviation industry is undergoing a profound transformation with Aviation 4.0, integrating advanced digital technologies such as Big Data, Artificial Intelligence (AI), the Internet of Things (IoT), Cloud Computing, and Cybersecurity. This thesis explores their impacts on aviation operations, maintenance, safety, and passenger experience. Airlines leverage Big Data and AI for predictive maintenance, optimized flight routes, and improved fuel efficiency, reducing costs and enhancing reliability. The integration of these technologies significantly impacts Maintenance, Repair, and Overhaul (MRO) operations. IoT enables real-time monitoring and predictive analytics, enhancing safety and maintenance efficiency. Cloud Computing supports efficient data management and real-time decision-making. Robust Cybersecurity measures are critical amid increasing digital threats. These technologies also promote environmental sustainability and resource management. Innovation, regulatory compliance, and workforce training are crucial for navigating Aviation 4.0 as well. Through literature reviews, expert insights, and case studies, the thesis examines current implementations and future potential, offering recommendations for stakeholders. By providing a foundational understanding and addressing associated challenges, this thesis aims to foster a more efficient, safe, and sustainable aviation industry.