Exploring the role of deployer in trust models for human robot collaboration: A case study at Turkey FMCG industry
Insan robot etkileşiminde güven modelleri içinde uygulayının rolünün keşfedilmesi: Türkiye FMCG endüstrisinde bir vaka çalışması
  1. Tez No: 988234
  2. Yazar: ŞİRİN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİMGE ORHUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Sosyoloji, Industrial Design, Computer Engineering and Computer Science and Control, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanıksız tüketim ürünleri, Hızlı tüketim ürünleri, Işbirlikçi robot, Psikolojik güvenlik, İnsan-robot etkileşim, İş güvenliği, Consumer nondurable goods, Collaborative robot, Psychological safety, Human-robot interaction, Work safety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım, Teknoloji ve Toplum Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
Teknoloji sayesinde robotlar artık birçok endüstride yaygın olarak kullanılmakta ve giderek daha fazla görevi yerine getirebilmektedir. Robotların kullanımı ürün geliştirme ve teslimat hızını artırabilse de en büyük endişe insan-robot etkileşiminde güven ve güvenlik konularında yatmaktadır. İnsan-Robot Etkileşimi (HRI), insanlar ve robotlar arasındaki işbirliğini tasarlamaya, yönetmeye ve değerlendirmeye odaklanan yeni bir alandır. Bu alandaki geniş ve titiz literatüre rağmen, insan-robot işbirliğinde güven, etkili ve işbirlikçi ortamlar yaratmaya odaklanılmadığı için beklentilerin altında kalabilir. Bu araştırmanın amacı, insan-robot işbirliğinde güven dinamiklerini daha derinlemesine anlamak ve literatür taraması yoluyla belirlenen güven modeline yeni aktörler ve faktörler eklemenin mümkün olup olmadığını keşfetmektir. Güven modelinin geçerliliği ve uygulanabilirliğinin sağlanması, farklı bağlamlar ve endüstrilerde başarılı bir şekilde uygulanması için çok önemlidir. Bu araştırmada önerilen“Aktörler ve Faktörlerle Ayarlanmış Güven Modeli”kullanılarak farklı çevresel koşullar analiz edilebilir ve öneriler geliştirilebilir. Hızlı Tüketim Malları (FMCG) sektöründe yapılan bir vaka çalışmasında kullanılan yaklaşım, güven zincirinde daha önce var olmayan“Deployer/Developer”adlı bir aktörün rollerini tanımlamakta ve belirlemektedir. Bu yaklaşımın, farklı ortamlara uyum sağlayarak birçok endüstride işbirliğini ve teknolojik yeniliği teşvik edeceğine inanılmaktadır. Bu güven modelinin çeşitli senaryolarda doğrulanması ve uygulanması, modelin sağlam ve etkili kalmasını sağlayarak insan-robot işbirliğini geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Thanks to technology, robots are now widely used in many industries and can perform an increasing number of tasks. While the use of robots can improve product development and delivery speed, the biggest concern lies in trust and safety in human-robot interaction. Human-Robot Interaction (HRI) is a new field focused on designing, mastering, and evaluating collaboration between humans and robots. Despite a broad and rigorous literature in this field, trust in human-robot collaboration can be below expectations due to a lack of focus on creating effective and collaborative environments. The purpose of this research is to gain a deeper understanding of the dynamics of trust in human-robot collaboration and to demonstrate that it is possible to add new actors and factors to the trust model identified through literature reviews. Ensuring the validity and applicability of the trust model is crucial for its successful implementation across different contexts and industries. Using the“Trust Model Adjusted with Actors and Factors”proposed in this research, it is possible to analyze different environmental conditions and develop recommendations. The approach used in a case study in the Fast-Moving Consumer Goods (FMCG) sector, which defines and determines the roles of a previously non-existent actor named“Deployer/Developer”in the trust chain, is believed to encourage collaboration and technological innovation in many industries by adapting to different environments. Validating and applying this trust model across various scenarios ensures that it remains robust and effective, fostering trust and enhancing human-robot collaboration.