Cyberbullying-victimization, acculturative stress, and depression among international college students
Uluslararası üniversite öğrencileri arasında siber zorbalık mağduriyeti, kültürleşme stresi ve depresyon
  1. Tez No: 988240
  2. Yazar: SÜLEYMAN AKÇIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARTY JENCIUS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik danışma ve rehberlik, Psychological counseling and guidance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kent State Unıversıty
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, uluslararası üniversite öğrencileri arasında siber zorbalık mağduriyeti, kültürleşme stresi ve depresyon arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın analizine yön veren araştırma soruları şunlardır: (a) Siber zorbalık mağduriyeti kültürleşme stresini yordamakta mıdır? (b) Siber zorbalık mağduriyetinin depresyon üzerinde doğrudan bir etkisi var mıdır? (c) Siber zorbalık mağduriyetinin, kültürleşme stresi aracılığıyla depresyon üzerinde dolaylı bir etkisi var mıdır? Çalışmaya toplam 178 uluslararası üniversite öğrencisi katılmıştır. Elde edilen veriler yol analizi (path analysis) kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, siber zorbalık mağduriyetinin uluslararası üniversite öğrencileri arasında kültürleşme stresini anlamlı düzeyde yordadığını göstermiştir. Ayrıca sonuçlar, siber zorbalık mağduriyetinin depresyon üzerinde doğrudan bir etkisinin olmasının yanı sıra, kültürleşme stresi aracılığıyla dolaylı bir etkisinin de bulunduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar bu çalışmada ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Bulguların doğurguları ve çalışmanın sınırlılıkları sunulmuş; gelecek araştırmalara yönelik önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the relationship between cyberbullying-victimization, acculturative stress, and depression among international college students. The research questions guiding the analysis of this research were: (a) Does cyberbullying-victimization predict acculturative stress? (b) Does cyberbullying-victimization have a direct effect on depression? (c) Does cyberbullying-victimization have an indirect effect on depression mediated by acculturative stress? A total of 178 international college students participated in the study. The instrument data were analyzed using path analysis. Results suggested that cyberbullying-victimization significantly predicted acculturative stress among international college students. Results also suggested that cyberbullying-victimization had a direct effect on depression, as well as an indirect effect on depression mediated by acculturative stress. The results are discussed in detail herein. Implications of the findings, as well as limitations of the study are presented. Recommendations of future research are also provided.