Diş hekimlerinin immediate implantasyon ve immediate yükleme hakkındaki bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of dentists' knowledge levels regarding immediate implant placement and immediate loading
- Tez No: 988262
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KOPARAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İmmediate implantasyon, İmmediate yükleme, Dental implant, Primer stabilite, Osseointegrasyon, Eğitim Eksikliği, Bilgi düzeyi, Immediate implantation, Immediate loading, Dental implant, Primary stability, Osseointegration, Educational deficiency, Knowledge level
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diş hekimlerinin immediate implantasyon ve immediate yükleme protokolleri konusundaki bilgi düzeylerini, farkındalıklarını ve klinik yaklaşımlarını değerlendirmek. Çalışma, bu alandaki mevcut bilgi eksikliklerini ortaya koyarak, klinik uygulamalarda güvenliği ve etkinliği artırmaya yönelik eğitimsel ve pratik öneriler geliştirmeyi hedeflemektedir. Materyal ve Metod: Bu çalışma, Adıyaman Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayıyla (Karar No: 2024/8-8, Tarih: 15.10.2024) yürütülmüştür. Örneklem büyüklüğü G*Power 3.1.9.7 yazılımı ile hesaplanmış ve %95 güç düzeyiyle en az 210 katılımcı hedeflenmiştir. Araştırmaya Türkiye genelinde farklı kurumlarda görev yapan 258 diş hekimi dahil edilmiştir. Katılımcıların immediate implantasyon ve immediate yükleme konularındaki bilgi düzeylerini değerlendirmek amacıyla literatürden yararlanılarak 21 soruluk bir anket hazırlanmıştır. Anket; demografik bilgiler, bilgi düzeyi, klinik uygulama tercihleri ve görüşleri içeren dört bölümden oluşmuştur. Veriler Ekim– Kasım 2024 tarihleri arasında Google Forms aracılığıyla toplanmış, analizler IBM SPSS v26 ve Python 3.11 programlarıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, ANOVA ve Ki-kare testleri uygulanmış; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulguları, katılımcı diş hekimlerinin genel bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğunu göstermiştir. İmmediate implantasyon ve immediate yükleme yaklaşımlarına ilişkin teorik bilgi düzeyinin yeterli olduğu, ancak bu bilgilerin klinik uygulamalara tam olarak yansıtılamadığı görülmüştür. Katılımcıların önemli bir kısmı, özellikle klinik karar verme süreçlerinde ve uygulama pratiğinde kendilerini yeterince donanımlı hissetmediklerini belirtmiştir. Bu durum, teorik bilginin pratiğe aktarımında belirli güçlükler yaşandığını düşündürmektedir. Cinsiyet ile bilgi düzeyi arasında anlamlı bir farklılık saptanmazken (p>0,05), yaş ve mezuniyet yılı ilerledikçe bilgi düzeyinin anlamlı biçimde düştüğü belirlenmiştir (p<0,05). Genel olarak, diş hekimlerinin immediate implantoloji konusundaki bilgi seviyeleri tatmin edici olmakla birlikte, uygulama pratiğinde daha fazla eğitim ve deneyim desteğine ihtiyaç duydukları sonucuna varılmıştır. Sonuç: Bu çalışma, diş hekimlerinin immediate implantasyon ve yükleme protokolleri hakkında teorik olarak yeterli bilgiye sahip olduklarını, ancak bu bilgileri pratik uygulamalara aktarmada zorluk yaşadıklarını göstermiştir. Bulgular, eğitim ve klinik deneyimin tedavi başarısında belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. İmmediate implant uygulamalarında güvenli ve öngörülebilir sonuçlar ile daha etkin tedavi protokollerinin uygulanabilmesi için lisans eğitimlerinin güçlendirilmesi, uygulamalı kursların yaygınlaştırılması ve teknolojik yeniliklerin entegrasyonu önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate dentists' knowledge levels, awareness, and clinical approaches regarding immediate implantation and immediate loading protocols. The study aims to identify existing knowledge gaps in this field and to develop educational and practical recommendations to improve safety and effectiveness in clinical practice. Material and Method: This study was conducted with the approval of the Adıyaman University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee (Decision No: 2024/8- 8, Date: 15.10.2024). The sample size was calculated using G*Power 3.1.9.7 software, targeting at least 210 participants with a 95% power level. A total of 258 dentists working in various institutions across Turkey were included in the study. To assess the participants' knowledge levels regarding immediate implantation and immediate loading, a 21-item questionnaire was developed based on the literature. The questionnaire consisted of four sections: demographic information, knowledge level, clinical practice preferences, and opinions. Data were collected via Google Forms between October and November 2024, and analyses were performed using IBM SPSS v26 and Python 3.11 software. In addition to descriptive statistics, independent sample t-test, ANOVA, and Chi-square tests were applied, and the significance level was set at p<0.05. Result: The findings of the study indicated that the participating dentists had a moderate overall level of knowledge. While the theoretical understanding of immediate implantation and immediate loading approaches was found to be high, this knowledge was not fully reflected in clinical practice. A considerable number of participants reported feeling insufficiently competent, particularly in clinical decision-making processes and practical applications. This suggests certain difficulties in transferring theoretical knowledge into practice. No significant difference was found between gender and knowledge level (p>0.05), It was determined that the level of knowledge decreased significantly as age and years since graduation increased (p<0.05). Overall, although dentists' knowledge regarding immediate implantology was found to be satisfactory, there remains a need for further educational and experiential support in practical application. Conclusion: This study demonstrated that Turkish dentists possess adequate theoretical knowledge regarding immediate implantation and loading protocols; however, they experience difficulties in transferring this knowledge into clinical practice. The findings revealed that education and clinical experience are key determinants of treatment success. To achieve safe, predictable outcomes and more effective treatment protocols in immediate implant applications, it is essential to strengthen undergraduate education, expand practical training programs, and integrate technological innovations.