Zencefil rizomlarında bulunan 6-shogaol'ün, farelerde asetaminofen ile indüklenmiş hepatotoksisitede ve nefrotoksisitede tedavi edici etkisi
The therapeutic effect of ginger rhysom based 6-Shogaol on acetaminophen induced hepatotoxicity and nephrotoxicity in mice
  1. Tez No: 988266
  2. Yazar: MUSTAFA OĞUZ CUMAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Zencefil, 6-Shogaol, Asetaminofen, Hepatotoksisite, Nefrotoksisite, Ginger, 6-Shogaol, Acetaminophen, Hepatotoxicity, Nephrotoxicity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Asetaminofen, analjezik ve antipiretik olarak en sık kullanılan ilaçlardan biri olup, acil servislere yapılan başvurularda yetişkinlerde intihar girişimi amacıyla veya çocuklar tarafından büyük miktarlarda yanlışlıkla alındığında ciddi karaciğer hasarına ve böbrek yetmezliğine neden olduğu görülmektedir. 6-shogaol, anti-inflamatuar, antikanserojen, anti oksidan özelliklere sahip zencefilden elde edilen aktif bir bileşiktir. Çalışmamızda 6- shogaol'ün asetaminofen ile indüklenmiş hepatotoksisite ve nefrotoksisitede tedavi edici özelliği ile ilişkili etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma ağırlıkları 30-46 g arasında değişen 50 adet Balb/c cinsi erkek fare üzerinde gerçekleştirildi. Fareler 10'arlı 5 farklı gruba ayrıldı. 1.Grup: Kontrol grubu (serum fizyolojik uygulanan grup), 2.Grup: 6-shogaol (20 mg/kg) uygulanan grup, 3.Grup: Asetaminofen (900mg/kg) uygulanan grup, 4.Grup: Asetaminofen (900mg/kg) + 6-shogaol (20 mg/kg) uygulanan grup, 5.Grup: Asetaminofen (900mg/kg) + N-asetilsistein (100 mg/kg) uygulanan grup. Uygulamadan 4 saat sonra hayvanlar sakrifiye edildi ve kanda ALT, AST, ALP düzeyleri, karaciğer ve böbrek doku homojenatında glutatyon, iNOS ve total nitrit/nitrat düzeyleri spektrofotometrik yöntemlerle ölçüldü. Karaciğer ve böbrek dokusunda patolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Asetaminofen uygulaması serum ALT, AST ve ALP düzeylerini, karaciğer ve böbrek dokusunda iNOS aktivitesini ve total nitrit/nitrat düzeylerini kontrole göre anlamlı bir şekilde artırmış ve glutatyon düzeylerini ise anlamlı bir şekilde azaltmıştır. Asetaminofen toksisitesinden sonra 6-shogaol ve N-asetilsistein uygulaması; ALT, AST, iNOS ve total nitrit/nitrat düzeylerini anlamlı bir şekilde azaltmış ve glutatyon düzeylerini anlamlı olarak artırmıştır. Glutatyon düzeylerini artırmada 6-Shogaol'ün N-asetilsistein'den daha iyi olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda APAP ile indüklenen karaciğer ve böbrek hasarında 6-shogaol'ün tedavi edici etkisinin olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acetaminophen is one of the most frequently used drugs as analgesic and antipyretic. ER admissions show that it does lead to serious liver damage and renal failure when ingested in high amounts for adult suicidal attempts or with children mistakes. 6- shogaol is a ginger originated active molecule which has anti-inflammatory, anti-cancer and anti-oxidant properties. In our study, we aimed to look for the therapeutic relationship of 6- shogaol on acetaminophen induced hepato and nephrotoxicity. Materials and Methods: The study was performed on 50 male mice of Balb/c species whose weights were ranging between 30-46 grams. The mice were divided in 5 different groups of 10 mouse each. 1st group: The controls (saline applied group), 2nd group: 6-shogaol (20 mg/kg) applied group, 3rd group: Acetaminophen (900mg/kg) applied group, 4th group Acetaminophen (900mg/kg) + 6-shogaol (20 mg/kg) applied group, 5th group: Acetaminophen (900mg/kg) + N-acetylsistein (100 mg/kg) applied group. The animals were sacrificed 4 hours after application and their blood ALT, AST, ALP levels as well as liver and kidney tissue homogenate glutathione, iNOS, and total nitrite / nitrate levels were measured with spectrophotometric methods. Pathological examinations were performed on liver and kidney tissues. Findings: Acetaminophen application did significantly elevated blood ALT, AST and ALP levels, liver and kidney tissue iNOS activity and total nitrite / nitrate levels when compared to controls and significantly decreased glutathione levels. 6-shogaol and N-Acetylsistein application, after acetaminophen toxicity, significantly decreased ALT, AST, iNOS and total nitrite / nitrate levels and significantly increased glutathione levels. It was found that 6- shogaol is better than acetylsistein to increase glutathione levels. Conclusion: In our study, it is shown that 6-shogaol might have a therapeutic effect on APAP induced liver and kidney damage.