Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 5. sınıf fen bilimleri dersi kitabı“maddenin doğası”ünitesi sonunda yer alan değerlendirme sorularının yenilenmiş bloom taksonomisine göre incelenmesi
“An examination of the assessment questions at the end of the 'nature of matter' unit in the 5th grade science textbook of the Türkiye Yüzyili Maarif Model according to the revised bloom's taxonomy”
- Tez No: 988273
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜNGÖR SEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Fen, Fen bilgisi eğitimi, Fen bilgisi öğretimi, Education, Science, Science education, Science teaching
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ULUCAK, Yasemin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 5. Sınıf Fen Bilimleri Dersi Kitabı“Maddenin Doğası”Ünitesi Sonunda Yer Alan Değerlendirme Sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2025 Bu araştırmanın amacı, 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanmış 5. sınıf Fen Bilimleri ders kitabındaki“Maddenin Doğası”ünitesinde yer alan değerlendirme sorularını Yenilenmiş Bloom Taksonomisi (YBT) çerçevesinde incelemektir. Araştırmada Maarif Modeli 5.sınıf Fen Bilimleri Dersi ders kitabı değerlendirme soruları, Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilgi boyutu (olgusal, kavramsal, işlemsel, üstbilişsel) ve bilişsel süreç boyutu (hatırlama, anlama, uygulama, çözümleme, değerlendirme, yaratma) açısından değerlendirilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ile yürütülmüş; veri kaynağını 2018 ve 2024 yıllarına ait öğretim programları, ders kitapları ve 2024 modelinde QR kod aracılığıyla sunulan ölçme–değerlendirme etkinlikleri oluşturmuştur. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Bulgular, 2018 yılı ders kitabında yer alan değerlendirme sorularının büyük ölçüde alt düzey bilişsel süreçlere (hatırlama ve anlama) odaklandığını göstermektedir. 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne göre hazırlanan kitapta ise kavramsal ve işlemsel bilgi düzeyine yönelik sorularda artış olduğu, özellikle QR kod etkinliklerinin öğrenciyi akıl yürütme, ilişkilendirme ve problem çözmeye teşvik ettiği belirlenmiştir. Buna karşın, her iki kitapta da yaratma düzeyine yönelik üst bilişsel soruların sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin değerlendirme yaklaşımında üst düzey bilişsel becerilere geçiş yönünde olumlu bir gelişme görülmekte; ancak üst düzey düşünme basamaklarının daha güçlü biçimde temsil edilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Araştırmanın Fen Bilimleri ders kitaplarında ölçme–değerlendirme niteliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ULUCAK, Yasemin, An Analysis of the End-of-Unit Assessment Questions in the“Nature of Matter”Unit of the 5th Grade Science Textbook within the Türkiye Yüzyılı Maarif Model According to the Revised Bloom's Taxonomy, Master's Thesis, Sivas, 2025 The aim of this study is to examine the assessment questions in the“Nature of Matter”unit of the 5th-grade textbook prepared within the scope of the 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, through the framework of the Revised Bloom's Taxonomy (RBT). In the study, the assessment questions in the 5th-grade Science textbook of the Maarif Model were evaluated in terms of the knowledge dimension (factual, conceptual, procedural, metacognitive) and the cognitive process dimension (remember, understand, apply, analyze, evaluate, create) of the Revised Bloom's Taxonomy. The study was conducted using the document analysis method, one of the qualitative research designs. The data sources included the 2018 and 2024 Science curricula, relevant textbooks, and the assessment activities accessible via QR codes in the 2024 model. The collected data were analyzed through content analysis. The findings indicate that the assessment questions in the 2018 textbook mostly focus on lower-order cognitive processes such as remembering and understanding. In contrast, the 2024 textbook prepared in line with the Türkiye Century Maarif Model contains a greater number of questions targeting conceptual and procedural knowledge, with QR-based activities encouraging reasoning, association, and problem-solving skills. However, it was also found that questions addressing higher-order cognitive skills, particularly those at the creation level, remain limited in both textbooks. In conclusion, the 2024 Türkiye Century Maarif Model demonstrates a positive shift toward integrating higher-order cognitive skills into assessment practices, although further strengthening of upper-level thinking skills is still needed. It is expected that the results of this study will contribute to improving the quality of assessment practices in Science textbooks.