Yetmiş beş yaş üzeri yaşlı multiple myelomalı hastalarımızın klinik, laboratuvar ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, laboratory and treatment results of ourpatients aged 75 years and old with multiple myeloma
- Tez No: 839788
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVA ÜSKÜDAR TEKE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multiple Miyeloma, geriatri, kırılgan, Multiple Myeloma, geriatrics, fragile
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Multiple Myeloma (MM), literatüre bakıldığında yaşlı hastalığı kabul edilmekte olup, nispeten genç grup ile yaşlılarda tedavi ve yaklaşım stratejileri değişebilmektedir. Çalışmamızdaki hedefimiz; 75 yaş ve üzerinde tanı alan hastaların tanı aldıkları zamandaki klinik, demografik, laboratuvar, mortalite ve tedavi yanıtlarının incelenmesidir. Çalışmayı yürütürken kliniğimize başvurarak MM tanısıyla takip ve tedavi edilen, 75 yaş ve üzerindeki 82 hastanın klinik bulguları ve tedavilere verdikleri yanıt retrospektif olarak incelendi. Geriatrik yaş grubundaki bu hastaların %58,5'si (n=48) erkek, %41,5'ü (n=34) kadın olup erkek kadın oranı 1,41 idi. Başvuru semptomu en sık kemik ağrısı ve halsizlik olarak literatürle uyumlu görüldü. Yine hastanın tanı aldığı yaş arttıkça ile ortalama sağkalımın (OS) azalması arasında istatistiksel anlamlı ilişki tespit edildi (p0.05). Hastaların tanı yaşına göre 75-79 yaş arası ve 80 yaş ve üzeri tanı almak ile ortalama yaşam süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edildi (p0.05). Sonuç olarak; 75 yaş ve üzerindeki yeni tanı MM hastalarında, yaş arttıkça ortalama sağkalım süresi azalmaktadır. CCI skoru 6 ve üzerinde olanlar, ECOG skoru yüksek olanlar ve albümini düşük olanlarda erken mortalite daha yüksek olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Multiple Myeloma (MM) is considered a disease of the elderly in the literature, and treatment and approach strategies may change in the relatively young group and the elderly. Our aim in our work; It is the examination of clinical, demographic, laboratory, mortality and treatment responses of patients aged 75 and over at the time of diagnosis. While conducting the study, the clinical findings of 82 patients aged 75 years and older, who were followed up and treated with the diagnosis of MM, and their response to treatments, were analyzed retrospectively. Of these patients in the geriatric age group, 58.5% (n=48) were male and 41.5% (n=34) were female, with a male to female ratio of 1.41. The most common presenting symptom was bone pain and fatigue, which was consistent with the literature. Again, a statistically significant correlation was found between the age at which the patient was diagnosed and the decrease in the mean survival (OS) (p0.05). A statistically significant relationship was found between being diagnosed between 75-79 years of age and 80 years of age and older according to the age of diagnosis and mean life expectancy (p0.05). In conclusion; In patients aged 75 years and older with newly diagnosed MM, the average survival time decreases with increasing age. Early mortality is higher in those with a CCI score of 6 and above, a high ECOG score, and a low albumin.