Aile sağlığı elemanlarının serviks kanserinin erken tanısına yönelik tutumlarının değerlendirilmesi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Evaluation of the attitudes of family health personnel towards the early diagnosis of cervical cancer and examination of influencing factors
- Tez No: 988406
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile sağlığı elemanı, erken tanı, HPV, serviks kanseri, tutum, Attitude, cervical cancer, early diagnosis, family health worker, HPV
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada Sakarya ilinde görev yapan aile sağlığı elemanlarının serviks kanserinin erken tanısına yönelik tutumlarını, teorik bilgi düzeylerini ve bu tutumlarla mesleki ve sosyodemografik özelliklerle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Kesitsel tipte tanımlayıcı bir araştırma olan bu çalışma, 01.02.2025–31.03.2025 tarihleri arasında çevrimiçi anket yöntemiyle yürütülmüştür. Araştırmaya 209 aile sağlığı elemanı dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen sosyodemografik ve bilgi formu ile servikal kanserin erken tanısına yönelik tutum ölçeği (SKETTÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, t-testi, ANOVA ve çoklu yanıt analizleri uygulanmıştır. BULGULAR: Katılımcıların serviks kanserinin aşı ile önlenebilirliği ve HPV'nin kanser etiyolojisindeki rolü gibi temel konularda bilgi düzeyleri yüksek bulunmuştur. Ancak, tarama sıklığı ve programdan çıkış kriterleri gibi spesifik konularda bilgi eksiklikleri tespit edilmiştir. SKETTÖ toplam puan ortalaması 104,45 ± 9,25 olarak bulunmuş olup, ebelerin duyarlılık alt boyut puanları hemşirelerden anlamlı derecede yüksektir. Ayrıca, ileri yaş, mesleki deneyim süresinin 5 yıldan fazla olması ve sigara kullanımına göre tutum puanlarının istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde arttığı saptanmıştır. SONUÇ: Aile sağlığı çalışanlarının serviks kanseri erken tanısına ilişkin bilgisi yüksek olmakla birlikte, bu durum tutum ve uygulamalarına tam olarak yansımamakta; mesleki rol, yaş, deneyim ve kişisel sağlık davranışları ise belirleyici faktörler olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle, bilgi-tutum açığını kapatacak şekilde kapsamlı ve mesleki role özgü eğitim programlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aimed to examine the attitudes towards the early diagnosis of cervical cancer, the level of theoretical knowledge, and the relationship of these attitudes with professional and sociodemographic characteristics among family health workers working in Sakarya province. MATERIALS AND METHODS: This cross-sectional descriptive study was conducted using an online survey method between February 1 and March 31, 2025. The study included 209 family health workers. A sociodemographic and knowledge form developed by the researcher and the Attitude Scale for Early Diagnosis of Cervical Cancer (SKETTÖ) were used as data collection tools. Data analysis involved descriptive statistics, t-tests, ANOVA, and multiple response analysis RESULTS: The participants' knowledge levels on fundamental topics, such as the preventability of cervical cancer through vaccination and the role of HPV in its etiology, were found to be high. However, knowledge gaps were identified in specific areas, such as screening frequency and program exit criteria. The mean total score of the Cervical Cancer Early Diagnosis Attitude Scale was 104.45 ± 9.25. Midwives' sensitivity sub-scale scores were significantly higher than those of nurses. Moreover, it was determined that attitude scores showed a statistically significant increase with advanced age, professional experience of more than five years, and smoking. CONCLUSİON: Family health workers' knowledge on cervical cancer early diagnosis is high but not fully reflected in their attitudes and practices, with professional role, age, experience, and personal health behaviors being key influencing factors. Comprehensive, role-specific training programs that bridge this knowledge-attitude gap are therefore recommended.