Badem sakızının UV-spektroskopi ile antioksidan içeriğinin tespit edilmesi ve HPLC aanalizlerinin ortaya konulması
Determination of antioxidant content of almond gum by UV-spectroscopy and presentation of HPLC analyzes
- Tez No: 988428
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ ŞENCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Ekstraksiyon, Fenolik bileşikler, Flavonoidler, HPLC, Antioxidants, Phenolic compounds, Flavonoids
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Antioksidanlar insan vücudunda önemli yeri olan bileşenlerdir. Son zamanlarda gıdaların uzun ömürlü olması ve besin değerlerini arttırması dolayısı ile gıda sektöründede tıpta olduğu kadar değeri oluşmuştur. Fenolik bileşikler ve proteinlerle, flavonoidler antioksidan kapasitesini arttıran bileşenler olarak yer almaktadır. Badem sakızının kırmızı, sarı renkklerde olması içerisinde fenolik bileşiklerin ve flavonoidlerin varlığının nitel bir göstergesidir. Bu sebeple bu sakızın içerisindeki antioksidan kapasitesi ekstraksiyon yöntemlerinin en verimlisinin tespit edilmesi ile yapılmıştır. Ekstraksiyonu tamamlanan işlemler Uv- Spektroskopi ile analizlenerek en yüksek verimde ki optimum şartları belirlenmiştir. Daha sonra en yaygın kullanılan HPLC analizleri ile analitik analizleri yapılarak yaygın olan reçinelerin analizleri tamamlanmıştır. Çalışmanın amacı badem sakızının içeriğinin tespit edilmesi ve antioksidan kapasitesinişn belirlenmesidir. Bu amaçla yapılan işlemler tam olarak tercih edilen önceki çalışmaların referansları ile modellenerek gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Antioxidants are components that have an important place in the human body. Recently, antioxidants have become as valuable in the food industry as they are in medicine, as they increase the longevity of foods and increase their nutritional value. Phenolic compounds, proteins, and flavonoids are included as components that increase antioxidant capacity. The red and yellow colors of almond gum are a qualitative indicator of the presence of phenolic compounds and flavonoids. For this reason, the antioxidant capacity of this gum was determined by determining the most efficient extraction method. The completed extraction processes were analyzed with UV spectroscopy to determine the optimum conditions with the highest efficiency. Then, the analyses of common resins were completed by performing analytical analyses using the most commonly used HPLC analyses. The aim of the study is to determine the content of almond gum and its antioxidant capacity. For this purpose, the performed procedures were modeled precisely with references to the preferred previous studies.