Meme kanseri dokularında yüksek riskli HPV varlığı ve meme kanseri gelişiminde HPV'nin etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 988436
  2. Yazar: EREN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ERKANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, Meme kanseri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Meme kanseri dünya üzerinde kadınlarda en sık tanı alan ve kadınlarda en sık kanser ilişkili ölüme sebep olan kanserdir. Gelişen tedavi yöntemleri ve kanserin moleküler yapısının ortaya koyulmasına rağmen yüksek prevalans ve mortalite devam etmektedir. İnsan Papillomavirüsleri (HPV) enfeksiyonu ile genital tümörlerin gelişimi arasındaki ilişki yaygın olarak kabul edilmesine rağmen, bu virüslerin meme lezyonları üzerindeki etkisi hakkında literatürde tartışmalı veriler bulunmamaktadır. HPV ve meme lezyonları arasındaki ilişkiye dair tartışmalı raporlar göz önüne alındığında, bu çalışmanın amacı, meme kanseri nedeniyle hastanemizde opere edilen hastalarda HPV-DNA'nın meme kanseri dokularında saptanabilir olup olmadığını belirlemektir. Çalışmamızda 2019-2022 yılları arasında Acıbadem Sağlık Grubu Hastanelerinde opere olan toplam 834 meme kanseri vakası taranmış, bu vakaların içerisinde, bilinen meme kanseri risk faktörlerini dışlamak amacıyla BRCA (-) olan ve 50 yaş altı vakalar çalışma grubuna dahil edilmiştir. Toplam 90 hastadan 91 adet meme kanseri dokusu çalışma grubuna dahil edilmiştir. Belirlenen vakalara HPV-DNA PCR yöntemi ile Acıbadem LABMED laboratuvarında HPV taraması yapılmıştır. Takiben seçilen hastalara Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Patoloji Laboratuvarında HPV mRNA taraması yapılmıştır. Çalışmamıza, merkezimizde tek cerrah tarafından ameliyat edilmiş ve piyesi meme patolojisi üzerine özelleşmiş tek patolog tarafından değerlendirilmiş olan 91 meme kanseri dokusunun verileri kullanılmıştır. Tüm hastalara yapılan HPV-DNA PCR testlerinin sonucunda yüksek riskli HPV varlığı saptanmamıştır. Sonuçların doğruluğunun değerlendirilmesi ve testin özgüllüğünün arttırılması amacıyla toplam 46 hastaya yapılan mRNA testinin negatif gelmesi üzerine çalışma sonlandırılmıştır. Meme kanseri gibi kompleks ve multifaktöriyel bir hastalıkta altta yatan mekanizmaların ve hastalığın biyolojisinin araştırılması literatürde geniş yer bulur. Literatür taraması sonrasında çalışmamızda HPV genomunun meme kanseri dokularında ve normal meme dokusunda varlığını araştırmayı hedeflediğimiz çalışmada meme kanseri dokularında yapılan PCR ve mRNA testlerini takiben çalışma grubumuzda meme kanseri dokularında HPV varlığı saptanmamaktadır. Meme kanseri gelişiminde genetik, viral faktörler ve çevresel etkilerin karmaşık etkileşimi, araştırmaların devamını gerektirmektedir. Büyük ölçekli çok merkezli çalışmalar ve HPV aşılamasının etkisine ilişkin analizler de dahil olmak üzere gelecekteki araştırma çabaları, meme kanseri onkogenezini yönlendiren karmaşık mekanizmalar hakkındaki anlayışımızı ilerletmek için zorunludur.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most commonly diagnosed cancer in women worldwide and is also the leading cause of cancer-related deaths among women. Despite advances in treatment methods and the understanding of the molecular structure of cancer, its high prevalence and mortality persist. While the relationship between Human Papillomaviruses (HPV) infection and the development of genital tumors is widely accepted, there is a lack of conclusive data regarding the impact of these viruses on breast lesions in the literature. Given the conflicting reports on the association between HPV and breast lesions, the aim of this study is to determine the presence of HPV-DNA in breast cancer tissues in patients who underwent surgery at our hospital. In our study, a total of 834 breast cancer cases operated on in Acıbadem Healthcare Group Hospitals between 2019 and 2022 were screened, and among these cases, those who were BRCA (-) and under the age of 50 were included in the study group to exclude known breast cancer risk factors. A total of 91 breast cancer tissues from 90 patients were included in the study group. The identified cases underwent HPV-DNA screening at the Acıbadem LABMED laboratory using the PCR method. Subsequently, selected patients were subjected to HPV mRNA screening at the Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar University Pathology Laboratory. Data from 91 tissues operated on by a single surgeon at our center and evaluated by a pathologist specialized in breast pathology were used in our study. High-risk HPV was not detected in the results of HPV-DNA PCR tests conducted for all patients. Given that the mRNA test yielded negative results for a total of 46 patients to assess the accuracy of the results and enhance the test's specificity, the study was concluded. The exploration of underlying mechanisms and the biology of complex and multifactorial diseases like breast cancer holds a significant place in the literature. Following a literature review, our study aimed to investigate the presence of the HPV genome in breast cancer tissues and normal breast tissue. Following PCR and mRNA tests conducted in breast cancer tissues, no presence of HPV was detected in our study group. The complex interplay of genetic, viral factors, and environmental influences in breast cancer development necessitates further research. Future research efforts, including large-scale multicenter studies and analyses of the impact of HPV vaccination, are crucial to advance our understanding of the complex mechanisms driving breast cancer oncogenesis.