Acil serviste akut bel ağrılarında deksketoprofen ve deksketoprofen ile metilprednizolon etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of dexketoprofen and dexketoprofen and methylprednisolone in acute lumbar pain in emergency department
  1. Tez No: 988489
  2. Yazar: MEHMET MERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. ALİ GÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, Deksketoprofen, Metilprednizolon, Vizüel Analog Skala, Oswestry Özürlülük İndeksi, Low back pain, Dexketoprofen, Methylprednisolone, Visual Analog Scale, Oswestry Disability Index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Acil serviste travmatik olmayan bel ağrılarının tedavisinde kullanılan deksketoprofen ile deksketoprofen ve metilprednizolon birlikteliğinin analjezik ve engelliliğe etkilerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Prospektif, randomize tek kör olan bu çalışmada travmatik olmayan bel ağrısı ile başvuran hastaların ağrıları deksketoprofen (Grup D) veya deksketoprofen+metilprednizolon (Grup DM) tedavi yapılmadan önce ve yapıldıktan sonra VAS ile karşılaştırıldı. Engellilik durumlarındaki düzelme ise 0.dk ve tedaviden sonraki 48. saat Oswestry özürlülük indeksi (OÖİ) ölçeği ile karşılaştırıldı. Bulgular: Bazal VAS; Grup D için 8,12±1,59 cm iken Grup DM için 7,49±1,81 cm olarak rapor edildi. Bazal ölçümlere göre Grup D'nin VAS yüksekliği anlamlı bulundu (p=0,032). Grup D ve DM'nin VAS'ı takip süresince azaldı (Tüm takiplerde p<0,05). Tedaviden 48 saat sonra Grup D'nin VAS'ı 4,13±2,27 cm iken Grup DM'nin VAS'ı 1,69±1,71 cm idi ve istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0.000). Gruplar arasında bazal OÖİ'de anlamlı fark yok iken, tedaviden 48 saat sonra Grup DM'nin Grup D'ye göre OÖİ'deki azalması daha anlamlı bulundu (p=0,000). Sonuç: Deksketoprofen veya deksketoprofenin metilprenizolon ile kombine edilmesi travmatik olmayan bel ağrılarında hem etkili analjezi sağlamakta hem de engelliliği azaltmaktadır. Fakat deksketoprofene metilprednizolon eklenmesiyle uygulanan tedavi analjezik sağlamada ve fonksiyonelliği artırmada tek başına deksketoprofen kullanımından daha etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to compare the analgesic and disability effects of dexketoprofen and dexketoprofen and methylprednisolone combination used in the treatment of non-traumatic low back pain in the emergency department. Methods: This is a prospective, randomized, single-blind study. Pre-treatment and post-treatment VAS of patients with non-traumatic low back pain treated with dexketoprofen (Group D) or dexketoprofen + methylprednisolone (Group DM) were compared. The level of disability was compared with the OAI scale at 0. min and 48 h after treatment. Results: Basal VAS; It was reported as 8.12±1.59 cm for Group D and 7.49±1.81 cm for Group DM. According to the baseline measurements, the VAS height of Group D was significant (p=0.032). The VAS of Group D and DM decreased during the treatment (p<0.05 in all follow-ups). 48 hours after treatment, Group D's VAS was 4.13±2.27 cm, while Group DM's VAS was 1.69±1.71 cm, which was statistically significant (p=0.000). While there was no significant difference between the groups in baseline ASD, 48 hours after the treatment, the decrease in Group DM was more significant than Group D (p=0.000). Conclusion: The use of dexketoprofen/dexketoprofen together with methylprenisolone provides both effective analgesia and reduces disability in non-traumatic low back pain. However, the treatment applied with the addition of methylprednisolone to dexketoprofen is more effective in providing analgesics and increasing functionality.