Mimaride belirsizlik ve esnek tasarım bağlamında eğitim yapıları üzerine bir değerlendirme: Esnek/modüler tasarım önerileri
An assessment of educational buildings in the context of uncertainty and flexible design in architecture: Flexible/modular design recommendations
- Tez No: 988494
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM ATEŞ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Statik belirsizlik stratejisi, Yapısal belirsizlik, Çevresel belirsizlik, Static uncertainty strategy, Structural ambiguities, Environmental uncertainty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, mimaride belirsizlik kavramının genellikle esnek tasarım olgusu dışında bırakılması ve bu nedenle çözümsüz kalmasıyla temellenen problemi eğitim yapıları üzerinden ele alır. Çalışma, öncelikli olarak eğitim yapılarında yapısal ve mekânsal belirsizlik olgusuna odaklanır. Beraberinde mevcut kullanımların geçmiş ve geleceğe dayalı işleyiş süreçlerinin esneklik bağlamında analizine yer verilir. Çalışmanın birinci bölümü olan giriş kısmı, eğitimin toplumun kalkınmasındaki tartışmasız rolü üzerinden eğitim yapıları ve esneklik konularına ilişkin yapılan çalışmaların sınırlı olmasının sunduğu bu boşluğun potansiyel araştırma fırsatlarını ortaya koyar. İkinci bölümde belirsizlik kavramı, türleri ve mimari tasarım bağlamında konumu kuramsal açıdan ele alınmıştır. Üçüncü bölümde mimari akışta esneklik kavramı, tanımı, sınıflandırılması ve prensipleri açısından detaylı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde, kuramsal düzeyde yapılan literatür incelemeleriyle eğitim yapıları üzerine esneklik kavramı farklı tanım, yaklaşım ve yöntemler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde ise, kuramsal arka planının ortaya konulmasının ardından elde edilen bulgular ile nitelikli tasarım stratejileri geliştirilmiştir. Çalışma kapsamında geliştirilen stratejilerin çıkış noktası, ''Bir müzik notası nasıl ki farklı bir melodi içinde yer aldığında bambaşka bir duygu yaratıyorsa, bir binadaki işlevler de kurdukları ilişkiler değiştikçe yapının anlamını dönüştürebilir veya bir rengin yanına eklenen tonlar nasıl kompozisyonun tüm algısını değiştiriyorsa, bir binada işlevler arası ilişkiler de yapının bütüncül anlamını dönüştürme gücüne sahiptir.'' anlayışıdır. Gelinen noktada esnekliğe işlevsel bir program çerçevesinde yaklaşmak ve mekânı belirli kullanımlar üzerinden tanımlamak,“beklenmedik”kullanımların önünü kesmektedir. Dolayısıyla bu çalışma, esnekliği işlevsel birimlerle sınırlı bir strateji olmanın ötesine taşıyarak bahsedilen birimler arasındaki ilişkilerin sağlanabileceği esnek/modüler kullanımlar üzerinden yeniden düşünmeyi önermektedir. Kütle ve iç mekân organizasyonlarında modüler ve hareketli tasarım ilkelerinin, dijital çağın sanal öğrenme yöntemleriyle sentezlenmesi yoluyla geliştirilen bu stratejiler, tez çalışmasının özgünlüğünü vurgulayarak gelecek nesiller için örnek teşkil edecek nitelikte bir yaklaşım ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the problem of the concept of uncertainty in architecture, which is generally excluded from the phenomenon of flexible design and therefore remains unresolved, through the lens of educational structures. The study primarily focuses on the phenomenon of structural and spatial uncertainty in educational structures. It also analyses the operational processes of existing uses based on the past and future in the context of flexibility. The introductory section, which is the first part of the study, highlights the potential research opportunities presented by the limited studies on educational structures and flexibility, given the undisputed role of education in the development of society. The second section theoretically addresses the concept of uncertainty, its types, and its position in the context of architectural design. The third section examines the concept of flexibility in architectural flow in detail in terms of its definition, classification, and principles. The fourth chapter evaluates the concept of flexibility in educational structures within the framework of different definitions, approaches, and methods, based on theoretical literature reviews. In the fifth chapter, following the presentation of the theoretical background, findings are used to develop qualitative design strategies. The starting point for the strategies developed in this study is 'Just as a musical note creates a completely different feeling when placed in a different melody, the functions in a building can transform the meaning of the structure as the relationships they establish change, or just as the tones added to a colour change the entire perception of the composition, the relationships between functions in a building also have the power to transform the holistic meaning of the structure.' At this point, approaching flexibility within a functional programme framework and defining space through specific uses prevents 'unexpected' uses. Therefore, this study proposes to go beyond a strategy of flexibility limited to functional units and to rethink flexibility through flexible/modular uses that enable relationships between the aforementioned units. Developed by synthesising modular and mobile design principles in mass and interior space organisation with the virtual learning methods of the digital age, these strategies highlight the originality of the thesis work and present an approach that will serve as an example for future generations.