Rezin içerikli cam iyonomer simanların sitotoksisitelerinin hücre kültürü yöntemi ile incelenmesi
Examination of cytotoxicity of resin-based glass ionomer cements by cell culture method
  1. Tez No: 988500
  2. Yazar: ŞEYDA SAÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF PINAR BAKIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sitotoksisite, rezin cam iyonomer, hücre kültürü, MTT, biyouyumluluk, Cytotoxicity, resin glass ionomer, cell culture, MTT, biocompatibility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı çeşitli rezin içerikli güncel cam iyonomer simanların sitotoksik özelliklerinin, in vitro ortamda hücre kültürü ile incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya güncel olarak üretilen rezin içerikli cam iyonomer simanlar dahil edilmiştir. Çalışmamızda dördü rezin içerikli Ionosit Baseliner (DMG, America), Nord Liner (Dr. Müller, Germany), Glass Line (GOeasy, Germany), Ionoseal (VOCO, Germany); biri geleneksel Espe Ketac Molar Easymix (3M, USA) olmak üzere toplam beş çeşit siman kullanılmıştır. Bu çalışmada tüm materyaller, 5mm çapında ve 2mm kalınlıkta olan teflon kalıplarda üretici firmanın önerileri doğrultusunda sertleştirilmiştir. Her bir restorasyon materyalinden 7'şer adet disk kullanılmıştır. Dulbecco's Modified Eagle Medium (DMEM) solüsyonu negatif kontrol grubu olarak kullanılmıştır. In vitro sitotoksisite testi, malzemelere maruz kalan fare fibroblast (L929) hücreleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 24 ve 48 saat kuyucuklarda bekletilen materyallerin sitotoksisite ölçümü MTT (3- [4, 5dimethylthiazol-2-yl]-2,5- diphenyltetrazolium bromide) testi kullanılarak yapılmış ve elde edilen canlılık verilerinin (%) istatistiksel değerlendirmesi için Graphpad Prism10 paket programı ile Student T testi, iki yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılığı p<0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Nord Liner ve Ionoseal materyallerinde elde edilen canlılık değerleri farklılık göstermemektedir (p=0,765). Zamana bağlı hücre canlılığı ortalama değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Doz etkisi hücre canlılığı ortalama değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Materyal, doz ve zaman etkileşimi hücre canlılığı ortalama değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Burada en yüksek hücre canlılık değeri 108,47 ile Espe Ketac Molar Easymix materyalinde, %25 dozda ve 24 saatte elde edilmiştir. En düşük canlılık değeri ise 7,14 ile Glass Line materyalinde %100 dozda ve 24 saatte elde edilmiştir. Sonuç: Test edilen materyallerden Nord Liner ve Ionoseal materyallerinin benzer canlılık oranlarıyla anlamlı bir sitotoksik etki yaratmadığı; tüm materyallerin zamanla ve doz bağımlı sitotoksik etkiyi arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to investigate the cytotoxic properties of various contemporary resin-containing glass ionomer cements using cell culture in an in vitro culture. In addition, the study aims to compare the cytotoxicity of these resin-modified glass ionomer cements with that of a commonly preferred conventional glass ionomer cement available on the market. Materials and Methods: There was no statistically significant difference in cell viability values between the Nord Liner and Ionoseal materials (p = 0.765). However, time-dependent mean cell viability values were found to be statistically significant (p<0.001). The dose effect on mean cell viability values was also statistically significant (p<0.001). Furthermore, the interaction among material, dose, and time showed a statistically significant effect on mean cell viability values (p<0.001). The highest cell viability value was observed in the Espe Ketac Molar Easymix material at a 25% dose after 24 hours, with a value of 108.47. In contrast, the lowest viability value was recorded as 7.14 in the Glass Line material at a 100% dose after 24 hours. Results: Among the materials whose cytotoxicity was determined, the Glass Line glass ionomer cement showed an average cell viability percentage of 56.83%, Espe Ketac Molar Easymix had 69.24%, and Ionosit Baseliner showed 39.76% all of which were found to be statistically significantly cytotoxic (p<0.001). In contrast, Nord Liner showed a cell viability of 91.43% and Ionoseal showed 92.35%, and in these groups, the cytotoxic effect was not statistically significant. The average values of cell viability over time were also found to be statistically significant (p<0.001). The interaction between material, dose, and time on average cell viability values was also found to be statistically significant (p<0.001). The highest cell viability value was 108.47%, observed with Espe Ketac Molar Easymix at 25% concentration and 24 hours. The lowest viability value was 7.14%, observed with Glass Line at 100% concentration and 24 hours. Conclusion: It was observed that among the tested materials, Nord Liner and Ionoseal did not induce a statistically significant cytotoxic effect, exhibiting similar cell viability rates; however, all materials demonstrated an increase in cytotoxicity in a time and dose dependent manner.