Restoratif diş tedavisi bölümüne başvuran hastalarda genel anksiyete ve stres düzeyi ile dental anksiyete arasındaki ilişkinin kapsamlı bir incelemesi
A comprehensive examination of the association between general anxiety, stress levels, and dental anxiety in patients attending the restorative dentistry department: an example from a dentistry faculty
- Tez No: 988501
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KAMALAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEB MERVE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental anksiyete, Dental anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hastaların genel ve dental anksiyete düzeyleri BAI, MDAS, ASÖ-4 ve VAS ile değerlendirilmiş; bu düzeylerin demografik değişkenler (cinsiyet, yaş, eğitim, gelir) hasta kayıt formundan elde edilen bilgiler (diş hekimini en son ziyaret nedeni, refakatçi varlığı, ziyaret sıklığı, diş fırçalama alışkanlığı) açısından farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Dental anksiyeteyi ölçmeye yönelik önceki çalışmalar incelenerek anket formu oluşturuldu. Çalışmanın evrenini Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı'na başvuran 18–65 yaş arası hastalardan oluşturdu. Hastaların genel ve dental anksiyete düzeyleri değerlendirildi. Sosyodemografik özellikler, diş hekimine başvuru ve ağız bakımı ile ilgili veriler kaydedildi. Veriler R programı (v4.4.1) ile analizi yapıldı; normal dağılım Shapiro-Wilk ve Kolmogorov-Smirnov testleri ile incelendi. Bulgular: Çalışmaya 463 kişi (251 kadın, %54,2; 212 erkek, %45,8) katılmıştır. MDAS değerleri kadınlarda 12, erkeklerde 10 olup cinsiyet açısından arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,001). VAS skorları yaş ile eğitim grupları arasında farklılık göstermemiştir (p>0,005); ancak kadınlarda ortanca değer 5, erkeklerde 4 olup cinsiyet açısından anlamlıdır (p=0,014). Algılanan stres değerleri yaş gruplarına göre farklılık göstermiş (p=0,016), özellikle 18–34 ile 35–49 yaş arasında anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca kadınlarda ortanca stres değeri erkeklere göre daha yüksek saptanmıştır (p=0,014). Sonuç: Çalışmamız, dental ve genel anksiyete ile algılanan stres düzeylerinin özellikle cinsiyetle ilişkili olduğunu göstermiştir; kadınlar erkeklere kıyasla daha yüksek skorlar sergilemiştir. MDAS, BAI, algılanan stres ve VAS puanları arasında pozitif ilişkiler bulunmuştur. Bu bulgular, dental anksiyete ve stresin hem demografik faktörlerle hem de birbirleriyle ilişkili olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, patients' general and dental anxiety levels were assessed using the BAI, MDAS, PSS-4, and VAS. It was also investigated whether these levels differed in terms of demographic variables (gender, age, education, income) and data obtained from the patient information form (reason for last dentist visit, presence of a companion, frequency of visits, and toothbrushing habits). Materials and Methods: A questionnaire was developed by reviewing previous studies measuring dental anxiety. The study population consisted of patients aged 18–65 who applied to the Department of Restorative Dentistry, Faculty of Dentistry, Kahramanmaraş Sütçü İmam University. The patients' general and dental anxiety levels were assessed. Data regarding sociodemographic characteristics, dental visits, and oral care were recorded. Data were analyzed using R software (v4.4.1). Normal distribution was examined using the Shapiro-Wilk and Kolmogorov-Smirnov tests. Results: 463 individuals (251 women, 54.2%; 212 men, 45.8%) participated in the study. The mean MDAS scores were 12 for females and 10 for males, indicating a statistically significant difference between genders (p<0.001). VAS scores did not differ between age and education groups (p>0.005); however, the median value was 5 in women and 4 in men, which was significant in terms of gender (p=0.014). Perceived stress values differed by age groups (p=0.016), with a significant difference found particularly between ages 18–34 and 35–49. Furthermore, the median stress value was higher in women than in men (p=0.014). Conclusion: Our study showed that dental and general anxiety, as well as perceived stress levels, are particularly related to gender; women exhibited higher scores compared to men. Positive correlations were found between MDAS, BAI, perceived stress, and VAS scores. These findings highlight that dental anxiety and stress are related to both demographic factors and each other.