Ailelerin gözünden sosyal bilgiler dersi
Social studies course from the perspective of families
- Tez No: 988509
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, aile, ortaokul öğrencileri, okul-aile iş birliği, Perspektif, Sosyal bilgiler eğitimi, Social studies, family, middle school pupils, school-family cooperation, Perspective, Social studies education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul 5., 6. ve 7. sınıf öğrenci velilerinin sosyal bilgiler dersi ile ilgili algılarını ve tutumlarını çeşitli açılardan incelemek ve bu algı ile tutumların cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Bu kapsamda velilerin, sosyal bilgiler konularını öğrenmenin önemine, derse yönelik ilgi ve algılanan bilgi düzeylerine, dersin günlük yaşamla ilişkisine, öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılama düzeyine, ders içeriğiyle ilgilenme istekliliklerine, öğrenme sürecini destekleme sorumluluk algılarına ve evde çocuklarının sosyal bilgiler konularını anlamalarına sağladıkları desteğe ilişkin görüşleri incelenmiştir. Ayrıca velilerin derse ayrılan öğretim süresinin yeterliliğine, çocukları ile sosyal bilgiler konuları hakkında kurdukları etkileşimin sıklığına, dersin demokratik tutum ve davranışların gelişimine katkısına, öğrencileri gerçek hayata hazırlamadaki rolüne, diğer derslere kıyasla dersin algılanan önemine ve ulusal ve küresel gelişmeler bağlamındaki algılanan önemine ilişkin görüşleri de araştırma kapsamında ele alınmıştır. Çalışmanın evrenini 2023–2024 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı merkez ortaokullarında öğrenim gören 5., 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin velileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 300 veli oluşturmaktadır. Veriler, 14 kapalı uçlu maddeden oluşan ve 4'lü Likert tipi ile hazırlanmış bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sürecinde betimsel istatistikler kapsamında frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, velilerin sosyal bilgiler dersi konularının öğrenilmesini genel olarak yüksek düzeyde önemli gördüklerini, çocuklarının bu dersi etkili bir şekilde öğrenmelerini güçlü biçimde istediklerini ve bu süreçte kendilerini sorumlu hissettiklerini ortaya koymuştur. Ayrıca velilerin, sosyal bilgiler dersinin çocuklarının sosyal ihtiyaçlarını yeterince karşıladığına, demokratik tutum ve davranışların gelişimine katkı sağladığına, çocukları gerçek hayata hazırlamada etkili olduğuna ve ulusal ile küresel gelişmelerin sosyal bilgiler dersinin önemini daha da artırdığına inandıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte veliler; sosyal bilgiler dersine ilişkin algıladıkları bilgi düzeyleri ve ilgilerini, öğrenme sürecine yönelik sorumluluk algılarını ve çocuklarıyla ders konuları hakkında konuşma ile öğrenme desteği sağlama durumlarını genel olarak orta düzeyde değerlendirmiştir. Ayrıca, okulda sosyal bilgiler dersine ayrılan sürenin artırılmasına yönelik velilerin katılım düzeyinin de genel olarak orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Velilerin büyük çoğunluğu sosyal bilgiler dersini önemli görmekle birlikte, bu dersi diğer derslere kıyasla öncelikli bir konumda değerlendirmemektedir. Cinsiyet değişkeni açısından yapılan incelemelerde, çoğu boyutta benzer tutum ve algılar görülmekle birlikte, dersin önemi, çocuklara demokratik tutum ve davranışlar kazandırma, çocukları gerçek hayata hazırlama ve ders saatinin artırılması konularında kadın veliler lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine, from various perspectives, the perceptions and attitudes of parents of 5th-, 6th-, and 7th-grade middle school students regarding the social studies course and to determine whether these perceptions and attitudes differ by gender. Within this scope, parents' views on the importance of learning social studies topics; their interest in the course and perceived level of knowledge; the relationship of the course to daily life; the extent to which the course meets students' social needs; their willingness to engage with the course content; their perceptions of responsibility for supporting the learning process; and the support they provide at home to help their children understand social studies topics were examined. In addition, parents' views on the adequacy of the instructional time allocated to the course; the frequency of interaction with their children about social studies topics; the contribution of the course to the development of democratic attitudes and behaviors; its role in preparing students for real life; its perceived importance compared to other courses; and its perceived importance in the context of national and global developments were also addressed within the scope of the study. The population of the study consists of the parents of 5th-, 6th-, and 7th-grade students enrolled in central middle schools affiliated with the Ministry of National Education in the Onikişubat district of Kahramanmaraş province during the 2023–2024 academic year. The sample of the study comprises 300 parents selected using the convenience sampling method. Data were collected through a questionnaire consisting of 14 closed-ended items prepared in a 4-point Likert format. The obtained data were analyzed using the SPSS 22.0 program. In the analysis process, frequencies, percentages, arithmetic means, and standard deviation values were used within the scope of descriptive statistics. Findings revealed that parents generally consider learning social studies course topics to be highly important, strongly desire their children to learn this course effectively, and feel responsible in this process. In addition, it was determined that parents believe the social studies course sufficiently meets their children's social needs, contributes to the development of democratic attitudes and behaviors, is effective in preparing children for real life, and that national and global developments further increase the importance of the social studies course. However, parents generally evaluated their perceived level of knowledge and interest in the social studies course, their perceptions of responsibility toward the learning process, and their provision of learning support by talking with their children about course topics at a moderate level. Moreover, it was found that parents' level of agreement regarding increasing the time allocated to the social studies course at school was also generally at a moderate level. Although the vast majority of parents consider the social studies course important, they do not evaluate it as a priority compared to other courses. In examinations conducted in terms of the gender variable, while similar attitudes and perceptions were observed in most dimensions, statistically significant differences in favor of female parents were identified regarding the importance of the course, instilling democratic attitudes and behaviors in children, preparing children for real life, and increasing the number of course hours.