Tematik yaklaşımın ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin matematik okuryazarlığına etkisi
The effect of thematic approach on the mathematical literacy of primary school 4th grade students
- Tez No: 988510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tematik yaklaşım, eğitim yaklaşımları, tematik öğrenme, matematik okuryazarlığı, matematik okuryazarlık becerisi, ilkokul 4.sınıf, Thematic approach, educational approaches, thematic learning, mathematical literacy, mathematical literacy skill, quasi-experimental design, 4th-grade primary school
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz eğitiminde öğrencilerin matematik okuryazarlık becerilerini geliştirmek, onların problem çözme, analitik düşünme ve günlük yaşamda matematiği etkin kullanabilme yetilerini güçlendirmek açısından büyük önem taşımaktadır. Tematik öğrenme yaklaşımı ise bu becerilerin disiplinler arası ve bütüncül bir perspektifle kazandırılmasında etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı, tematik öğrenme yaklaşımının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin matematik okuryazarlık becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma, öğrencilerin disiplinler arası düşünme yeteneklerini bütüncül bir bakış açısıyla desteklemeyi hedeflemiştir. Araştırmada, nicel yöntemlerden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Örneklem, Kahramanmaraş il merkezindeki devlet okulunda öğrenim gören 96 dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Bu öğrenciler, ön test puanlarına göre denklikleri sağlandıktan sonra rastgele yöntemle 49 kişilik deney ve 47 kişilik kontrol grubuna ayrılmıştır. 2024–2025 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde gerçekleştirilen uygulamada, deney grubunda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler dersleri tematik bir çerçevede işlenmiştir. Kontrol grubu ise mevcut öğretim programına uygun yıllık plan doğrultusunda eğitim almıştır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen 'Matematik Okuryazarlık Becerisi Uygulama Sınavı' ile Baypınar ve Tarım (2019) tarafından geliştirilen“Matematik Okuryazarlık Öz Yeterlilik Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Bulgular, tematik yaklaşımın uygulandığı deney grubundaki öğrencilerin matematik okuryazarlık becerilerinde ve matematik okuryazarlığı öz yeterlilik ölçek puanlarında, kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bir gelişme gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu sonuç, tematik öğrenmenin problem çözme, yorumlama ve grafik okuma gibi becerileri etkin bir şekilde geliştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In contemporary education, developing students' mathematical literacy skills is of paramount importance for strengthening their problem-solving, analytical thinking, and ability to use mathematics effectively in daily life. The thematic learning approach emerges as an effective method for acquiring these skills through an interdisciplinary and holistic perspective. This study aims to investigate the impact of the thematic learning approach on the mathematical literacy skills of 4th-grade primary school students. The research seeks to support students' interdisciplinary thinking abilities through a holistic lens. A quasi-experimental design with a pretest-posttest control group, a quantitative research method, was employed. The sample consists of 96 fourth-grade students attending a public school in the city center of Kahramanmaraş. After ensuring equivalence based on pretest scores, students were randomly assigned to an experimental group (n=49$) and a control group (n=47$). During the application carried out in the second semester of the 2024–2025 academic year, Turkish, Mathematics, Science, and Social Studies courses were taught within a thematic framework in the experimental group, while the control group followed the existing curriculum. Data were collected using the“Mathematical Literacy Skill Application Exam”developed by the researcher and the“Mathematical Literacy Self-Efficacy Scale”developed by Baypınar and Tarım (2019). SPSS 22 software was used for data analysis. The findings revealed that students in the experimental group showed a statistically significantly higher improvement in both mathematical literacy skills and self-efficacy scores compared to the control group. These results indicate that thematic learning effectively enhances skills such as problem-solving, interpretation, and graph reading.