Unilateral serebral palsili çocuklarda telerehabilitasyon ile uygulanan modifiye zorunlu kullanım hareket tedavisinin etkinliği: Prospektif randomize kontrollü çalışma
Effectiveness of modified constraint-induced movement therapy delivered via telerehabilitation in children with unilateral cerebral palsy: Prospective randomized controlled trial
- Tez No: 988583
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE RESA AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz tedavisi, Serebral palsi, Telerehabilitasyon, Exercise therapy, Cerebral palsy, Telerehabilitation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Prospektif ve randomize kontrollü olarak planlanan bu tez çalışmasında; Unilateral Serebral Palsi'li (SP) çocuklarda Telerehabilitasyon ile uygulanan Modifiye Zorunlu Kullanım Hareket Tedavisinin (mZKHT) ev programıyla karşılaştırılması ve bu girişimin üst ekstremite fonksiyonları ve yaşam kalitesi üzerinde etkilerini tespit etmeyi amaçladık. Yöntem: Prospektif ve randomize kontrollü olarak planlanan çalışmamıza 42 unilateral serebral palsili çocuk dahil edilerek Telerehabilitasyon ile uygulanan mZKHT grubu (n=21) ve kontrol grubu (n=21) olarak randomize edildi. Birinci gruba 6 hafta süre ile haftada 3 kere günde 1 saat Telerehabilitasyon ile mZKHT tedavisi uygulandı. Ek olarak her gün 30 dk ev içi aktivite uygulamaları yapmaları istendi. İkinci gruba 6 hafta süre ile haftada 3 kere günde 1 saat ebeveynlerin gözetiminde ev programı uygulandı. Randomize tek kör olarak planlanan çalışmada başlangıç değerlendirmeleri, tedavi sonrası ve takip değerlendirmeleri grup dağılımına kör olan araştırmacı tarafından yapıldı. Primer sonuç değerlendirme aracı olarak üst ekstremite fonksiyonları Assisting Hand Assessment (AHA) yöntemi kullanıldı (bu değerlendirmeyi yapan araştırmacı çalışma gruplarına karşı kör idi). Sekonder sonuç ölçümlerinde, Modifiye Jebsen Taylor El Skoru, eklem hareket açıklığı gonyometre ile, spastisite Modifiye Ashworth Skalası ile, kavrama gücü ile Jamar El Dinamometresi ile, el becerileri Manual Ability Classification System (MACS) ile günlük yaşam aktiviteleri ABILHAND-Kids ile yaşam kalitesi ise KINDL ile ölçüldü. Çalışmanın başlangıcında ve tedaviden 6 hafta sonra tedavi sonrası değerlendirmeleri gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmayı tamamlayan 38 hastanın yaş ortalaması 8,1 ± 2,6 yıl idi. Başlangıç değerlendirmesinde iki grup demografik ve klinik parametreler açısından homojen bulundu. AHA skorlarında her iki grup da anlamlı gelişme göstermesine rağmen gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bulgular, her iki grubun da üst ekstremite fonksiyonları, günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesinde anlamlı gelişme sağladığını; ancak özellikle sekonder sonuç ölçümlerinde telerehabilitasyon+mZKHT grubunun kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak üstün olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte ABILHAND-Kids, KINDL, kavrama gücü ve Modifiye Jebsen Taylor El Fonksiyon Testi gibi pek çok ölçümde telerehabilitasyon grubunun lehine anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Aktif ve pasif dirsek ekstansiyon ölçümleri haricindeki tüm eklem hareket açıklıkları değerlendirmelerinde mZKHT+telerehabilitasyon grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı fark saptandı. MAS ile değerlendirilen üst ekstremite kas spastisitesinde telerehabilitasyon+mZKHT grubunda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamız, telerehabilitasyon ile uygulanan modifiye zorunlu kullanım hareket tedavisinin unilateral serebral palsili çocuklarda ev programına kıyasla özellikle günlük yaşam aktiviteleri, yaşam kalitesi, eklem hareket açıklıkları ve el fonksiyonlarında daha üstün sonuçlar sağladığını ortaya koymuştur. AHA skorlarında iki grup arasında fark olmamakla birlikte, fonksiyonel ve klinik parametrelerdeki üstünlük telerehabilitasyonun etkinliğini desteklemektedir. Bu bulgular, telerehabilitasyonun SP'li çocuklarda erişilebilir, aile merkezli ve etkili bir rehabilitasyon yaklaşımı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this prospective and randomized controlled thesis study; we aimed to compare Modified Constraint-Induced Movement Therapy (mCIMT) delivered via Telerehabilitation with the home program in children with Unilateral Cerebral Palsy (CP) and to determine whether Telerehabilitation has a positive effect on upper extremity functions and quality of life. Method: In our prospective and randomized controlled study, 42 children with unilateral cerebral palsy were included and randomized as the mCIMT group delivered via Telerehabilitation (n=21) and the control group (n=21). The first group received mCIMT treatment together with Telerehabilitation for 1 hour, 3 times a week for 6 weeks. In addition, 30 minutes of indoor activity practices were performed every day. The second group received a home program under the supervision of parents for 1 hour, 3 times a week for 6 weeks. In the randomized single-blind study, initial assessments, post-treatment and follow-up assessments were performed by the researcher who was blinded to the group distribution. The primary outcome measure was the Assisting Hand Assessment (AHA), which was used to evaluate upper extremity function. The researcher administering this assessment was blinded to group allocation. Secondary outcome measures included the Modified Jebsen Taylor Hand Function Test, range of motion assessed with a goniometer, spasticity evaluated using the Modified Ashworth Scale, grip strength measured with a Jamar dynamometer, manual ability classified using the Manual Ability Classification System (MACS), activities of daily living assessed by ABILHAND-Kids, and quality of life evaluated using the KINDL questionnaire. Post-treatment assessments were performed at the beginning of the study and 6 weeks after treatment. Findings: The mean age of the 38 patients who completed the study was 8,1 ± 2,6 years. At baseline, the two groups were found to be homogeneous in terms of demographic and clinical parameters. Although both groups showed significant improvement in AHA scores, no significant difference was found between the groups. Findings showed that both groups achieved significant improvements in upper extremity function, activities of daily living, and quality of life; however, the telerehabilitation+mCIMT group was statistically superior to the control group, particularly in secondary outcome measures. Furthermore, significant results were obtained in favor of the telerehabilitation group in many measurements, including ABILHAND-Kids, KINDL, grip strength, and the Modified Jebsen Taylor Hand Function Test. Significant differences were found in the mCIMT+telerehabilitation group compared to the control group in all range of motion assessments except active and passive elbow extension measurements. No statistically significant difference was found in the telerehabilitation+mCIMT group compared to the control group in upper extremity muscle spasticity assessed with the MAS. Conclusion: Our study demonstrated that modified constrained use movement therapy implemented with telerehabilitation provided superior results compared to a home program in children with unilateral cerebral palsy, particularly in activities of daily living, quality of life, range of motion, and hand function. While there was no difference in AHA scores between the two groups, the superiority in functional and clinical parameters supports the effectiveness of telerehabilitation. These findings demonstrate that telerehabilitation can be used as an accessible, family-centered, and effective rehabilitation approach for children with CP.