ST segment elevasyonlu miyokard infarktüsü hastalarında yeni bir inflamatuvar belirteç olan CRP/Albumin oranının mortalite üzerindeki etkisi
The effect of CRP/Albumin ratio, a novel inflammatory marker, on mortality in patients with ST-segment elevation myocardial infarction
- Tez No: 988585
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ERYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: STEMI, Miyokard Enfarktüsü, CRP, Albümin, CRP/Albümin Oranı, İnflamasyon, STEMI, Myocardial Infarction, CRP, Albumin, CRP/Albumin Ratio, Inflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kardiyovasküler hastalıklar, dünya genelinde önde gelen ölüm nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir. Bu hastalıklar arasında, hızlı seyri ve yüksek mortalite riski nedeniyle ST segment elevasyonlu miyokard enfarktüsü (STEMI) özel bir öneme sahiptir. Bu çalışma, STEMI tanısı almış bireylerde C-reaktif protein (CRP) ve albümin düzeylerinden elde edilen CRP/Albümin oranının hastane içi mortalite üzerindeki öngörücü gücünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yüz hastadan oluşan çalışma grubunda, verilerin normal dağılıma uymaması nedeniyle non-parametrik testler tercih edilmiştir. İki gruplu karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, çok kategorili değişkenler için Kruskal-Wallis testi kullanılmış; prognostik performansı değerlendirmek üzere ROC analizi ve değişkenler arası ilişkiyi incelemek için Spearman korelasyon testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, CRP/Albümin oranının ROC eğrisi altında kalan alanı (AUC) 0.583 olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Korelasyon analizinde de bu oran ile hastane içi mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Bu bulgular doğrultusunda, CRP/Albümin oranı bu örneklemde prognostik belirteç olarak yeterli bulunmamış ve H₁ hipotezi reddedilmiştir. Bununla birlikte, albümin düzeyindeki düşüklüğün mortalite ile anlamlı ilişki göstermesi dikkat çekicidir. Ayrıca, cinsiyet grupları arasında hemoglobin ve trigliserid düzeylerinde; yaş gruplarında ise yaşın mortaliteyle anlamlı bağlantısı olduğu görülmüştür. Diyabet öyküsü bulunan bireylerde yaş, hemoglobin ve albümin düzeylerinde; hipertansiyonu olanlarda HDL ve trigliserid düzeylerinde; hiperlipidemi geçmişi olanlarda ise LDL, total kolesterol ve trigliserid düzeylerinde anlamlı farklılıklar izlenmiştir.Sonuç olarak, CRP/Albümin oranı bu çalışma grubunda mortaliteyi öngörmede etkili bir belirteç olarak değerlendirilmemiş; ancak albümin gibi bazı biyobelirteçlerin prognostik potansiyeli, ilerideki araştırmalarda detaylandırılması gereken alanlar arasında yerini almıştır.
Özet (Çeviri)
Cardiovascular diseases remain one of the leading causes of death worldwide. Among these, ST-segment elevation myocardial infarction (STEMI) holds particular importance due to its acute onset and high risk of mortality. This study aimed to evaluate the prognostic value of the C-reactive protein (CRP) to albumin ratio in predicting in-hospital mortality among patients diagnosed with STEMI. The study sample consisted of 100 patients. Due to the non-normal distribution of data, non-parametric tests were applied. The Mann-Whitney U test was used for comparisons between two independent groups, and the Kruskal-Wallis test for comparisons among multiple categories. ROC analysis was conducted to assess the prognostic performance of the CRP/Albumin ratio, and Spearman correlation analysis was used to evaluate the relationships between variables. According to the findings, the area under the curve (AUC) for the CRP/Albumin ratio was calculated as 0.583 and was not statistically significant (p > 0.05). Similarly, the correlation between CRP/Albumin ratio and in-hospital mortality was not statistically significant. Based on these results, the hypothesis suggesting that the CRP/Albumin ratio could predict mortality (H₁) was rejected. Nevertheless, albumin levels showed a significant association with mortality, drawing attention to its potential as an independent prognostic indicator. Additionally, significant differences in hemoglobin and triglyceride levels were observed between gender groups, while age also showed a significant relationship with mortality. Patients with a history of diabetes exhibited significant differences in age, hemoglobin, and albumin levels. Those with hypertension demonstrated differences in HDL and triglyceride levels, and individuals with hyperlipidemia had significantly higher LDL, total cholesterol, and triglyceride levels. In conclusion, the CRP/Albumin ratio did not prove to be a reliable prognostic marker for in-hospital mortality in this sample. However, the strong associations observed with certain biomarkers, particularly albumin, suggest that further research with larger populations is warranted.