İtakonik asit-kitosan bazlı hidrojellerin sentezi, karakterizasyonu ve uygulamaları
Synthesis, characterization and applications of itaconic acid-chitosan based hydrogels
- Tez No: 988592
- Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET MAZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İtakonik Asit, Kitosan, Akrilamit, Hidrojel, Adsorpsiyon, Metilen Mavisi, Itaconic Acid, Chitosan, Acrylamide, Hydrogel, Adsorption, Methylene Blue
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kitosan bazlı itakonik asit (IA)-Akrilamit(AAm)-N-t-bütil akrilamit(N-t-BAAm) semi-IPN hidrojelleri sentezlendi. Çözelti polimerizasyonu tekniğiyle yapılan sentezde başlatıcı olarak amonyum persülfat ve çapraz bağlayıcı olarak metilen bisakrilamit kullanıldı. Sentezlenen hidrojellerin şişme davranışı ve şişme kapasitesine etki eden parametreler (sıcaklık, kullanılan monomerlerin mol oranları, kitosan, farklı pH ortamı ve çapraz bağlayıcı derişimi) incelendi. Yapılan çalışmalar, Sıcaklık arttıkça hidrojelin şişme kapasitesinin azaldığı ve sentezlenen hidrojelin negatif sıcaklık duyarlı jel olduğunu, ortam pH'ı arttıkça hidrojelin şişme hızı ve kapasitesinin de arttığını gösterdi. Hidrojellerin şişme kinetiği ve difüzyon kinetiği çalışmaları da gerçekleştirildi. Fick difüzyon yasasından faydalanılarak yapılan difüzyon çalışmalarından difüzyon üstelinin (n) tüm jeller için 0,5<n<1.0 aralığında değerler aldığı tespit edildi. Buradan hareketle, sentezlenen tüm jellerin Fick tipinde olmayan (düzensiz) difüzyon tipinde difüzyon yaptığı söylenebilir. Sentezlenen hidrojeller metilen mavisi ve kristal violet boyar maddelerinin adsorpsiyonunda kullanıldı. Adsorpsiyon çalışmaları her iki boyar madde için Langmuir izoterminin daha uygun olduğunu ortaya koydu. Adsorpsiyona ortam pH'ı ve sıcaklığının etkisi de araştırıldı. Sıcaklık arttıkça adsorpsiyon kapasitesi azalırken, ortam pH'ı arttıkça kapasitenin arttığı gözlendi. Ayrıca hidrojellerin, metilen mavisini adsorplama kapasitelerinin kristal violeti adsorplama kapasitesinden daha yüksek olduğu da belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, chitosan-based itaconic acid (IA)-acrylamide (AAm)-N-t-butyl acrylamide (N-t-BAAm) semi-IPN hydrogels were synthesized. Ammonium persulfate was used as an initiator and methylene bisacrylamide as the crosslinker in the synthesis carried out by solution polymerization technique. The swelling behavior of the synthesized hydrogels and the parameters affecting the swelling capacity (temperature, molar ratios of the monomers used, chitosan, different pH environments and crosslinker concentrations) were investigated. The studies showed that the swelling capacity of the hydrogel decreased as the temperature increased and the synthesized hydrogel was a negative temperature sensitive gel. The swelling rate and capacity of the hydrogel increased as the pH increased. The swelling kinetics and diffusion kinetics of the hydrogels were also performed. Diffusion studies using Fick's law of diffusion revealed that the diffusion exponent (n) for all gels had values in the range of 0.5 < n < 1.0. Based on this, it can be concluded that all synthesized gels exhibited non-Fick-type (disordered) diffusion. The synthesized hydrogels were used for the adsorption of methylene blue and crystal violet dyes. Adsorption studies revealed that the Langmuir isotherm was more suitable for both dyes. The effects of pH and temperature on adsorption were also investigated. It was observed that while the adsorption capacity decreased as the temperature increased, the capacity increased as the pH increased. It was also determined that the hydrogels' adsorption capacity for methylene blue was higher than their adsorption capacity for crystal violet.