Yoğun bakım ünitesinde yatan Acinetobacter baumannii bakteremisi olan hastalarda biyofilm oluşumunun mortalite üzerine etkisi ve biyofilm özellikleri
- Tez No: 988593
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE MÜLAZİMOĞLU DURMUŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, bakteremi, biyofilm, mortalite, Antibiyofilm, Acinetobacter baumannii, bacteremia, biofilm, mortality, Antibiofilm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Acinetobacter baumannii, yoğun bakım ünitelerinde çevresel yüzeyleri ve invaziv cihazları kolonize eden, çoklu ilaca dirençli enfeksiyonlarla ve yüksek mortalite ile ilişkili nozokomiyal bir patojendir. Biyofilm oluşumunun, bakterinin yüzeylere yapışmasını ve antimikrobiyallere toleransını artırarak tedaviyi güçleştirdiği gösterilmiştir. Bu çalışmada A. baumannii bakteremisinde biyofilm üretim yetisinin ve biyofilmin özelliklerinin 14 günlük mortalite ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Yoğun bakım ünitelerinde monomikrobiyal A. baumannii bakteremisi gelişen 73 hasta retrospektif olarak incelenmiştir; demografik, klinik, invaziv cihaz varlığı ve sağkalım verileri kaydedilmiştir. Biyofilm üretimi ve düzeyi kristal viyole yöntemiyle, bap geni PZT ile, klonalite REP-PZT ile; antimikrobiyal duyarlılık sıvı mikrodilüsyon ve MBEC Assay® ile değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler ve uygun grup karşılaştırma testlerine ek olarak, 14 günlük sağkalım Kaplan-Meier eğrileri ile, mortalite ile ilişkili faktörler ise tek ve çok değişkenli Cox regresyon analizi ile incelenmiş; anlamlılık düzeyi p<0,005 olarak kabul edilmiştir. Bulgular ve Sonuç: İzolatların %95,6'sının XDR, %64,4'ünün biyofilm üretme yetisine sahip olduğu ve biri baskın olmak üzere altı klon bulunduğu saptanmıştır. MBEK değerlerinin MİK değerlerinden belirgin olarak yüksek saptanması, biyofilme bağlı eradikasyon güçlüğünü desteklemiştir. Çok değişkenli analizde biyofilm üretimi bağımsız bir risk faktörü olarak saptanmamış; kaynak kontrolü yapılması ve yüksek SOFA skoru açısından mortalite ile ilişkili saptanmıştır. Bu bulgular, A. baumannii bakteremisinde sağkalımın iyileştirilmesi için biyofilm hedefli stratejilerin, etkin kaynak kontrolü ile birlikte ele alınması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Acinetobacter baumannii is a nosocomial pathogen that colonizes surfaces and invasive devices in intensive care units and is associated with multidrug-resistant infections and high mortality. Biofilm formation enhances adherence, persistence and tolerance to antimicrobials, thereby making eradication difficult. We aimed to evaluate the biofilm-forming capacity and biofilm characteristics of A. baumannii isolates and to investigate their association with 14-day mortality. Materials and Methods: We retrospectively evaluated 73 patients with monomicrobial A. baumannii bacteremia. Demographic, clinical, invasive device and survival data were collected. Biofilm formation and strength were measured by the crystal violet microtiter assay. The bap gene was detected by PCR, and clonal relatedness was assessed by REP-PCR. Antimicrobial susceptibility was determined by broth microdilution and the MBEC Assay®. Descriptive statistics, group comparisons, Kaplan–Meier analysis and uni- and multi-variable Cox regression were performed (p<0.005). Results and Conclusion: 95.6% of isolates were XDR and 64.4% produced biofilm. REP-PCR identified six clonal patterns, including one dominant clone. In multivariable analysis, biofilm production was not an independent predictor, whereas higher SOFA score on the day of bacteremia and inadequate source control was associated with 14-day mortality. MBEC values were markedly higher than MICs, supporting the difficulty of eradicating biofilm-embedded cells. These findings suggest that in A. baumannii bacteremia, biofilm-targeted strategies should be integrated with effective source control to improve outcomes.