Yeni tanı hipertansiyonda CRP/Albumin oranı ile subklinik ateroskleroz arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The relationship between CRP/Albumin ratio and subclinical atherosclerosis in newly diagnosed hypertensive patients
  1. Tez No: 988613
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM TANRISEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Tanı Hipertansiyon, Subklinik Ateroskleroz, CAO, EYDK, Newly Diagnosed Hypertension, Subclinical Atherosclerosis, CAR, EATT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
TÜRKÇE ÖZET Giriş ve Amaç: Hipertansiyon (HT) kardiyovasküler remodelingin yol açtığı morbidite ve mortalitenin önemli nedenlerinden biridir. Kardiyovasküler remodelingin altında yatan temel patofizyolojik mekanizması enflamatuar süreçlerdir. Bu enflamatuar süreçler aterosklerozun gelişimine yol açmaktadır. Morbidite ve mortalitenin oluşumunda rol alan bu aterosklerotik sürecin erken tespit edilmesi son derece önemlidir. Ve bu konuda çeşitli enflamatuar markırlar çalışılmıştır. Biz de bu çalışmada yeni tanı hipertansif hastalarda daha önceden çalışılmamış CRP/Albumin oranı (CAO) ile subklinik ateroskleroz (SKAS) arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Ocak 2021-Ocak 2022 tarihleri arasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesi Kardiyoloji Anabilim dalı polikliniğinde yeni tanı konulan hipertansif hastalar dahil edildi. İlk defa HT tanısı almış dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan 200 hasta ile çalışma popülasyonu oluşturuldu. Hastaların ayrıntılı anamnezleri alınıp fizik muayeneleri yapıldıktan sonra rutin hematolojik ve biyokimyasal parametreler çalışıldı. Çalışma konumuzun esasını oluşturan CAO, CRP/Albumin oranından hesaplandı. CAO, kolay hesaplanabilmesi için 10 ile çarpıldı. Epikardiyal yağ dokusu kalınlığı Vivid S5, GE cihaz ile 3S-RS (1.5-4 MHz) ekokardiyografi probu ile ölçüldü. Karotis intima-media kalınlığı (KİMK) ise Sonoscape S2, Sonoscape vasküler prob (5-12 MHz) ile ölçüldü. Bulgular: Çalışmamıza alınan toplam 200 hastanın öncelikle sağ ve sol KİMK ölçüm ortalamalarının median değeri 0.75 mm olarak bulunmuştur. Median değeri 0.75 mm ve üzeri olan hastalar supramedian KİMK grubu olarak adlandırılırken, median değeri 0.75 mm'nin altında olan hastalar inframedian KİMK grubu olarak adlandırıldı. Supramedian KİMK grubunda 120 hasta (%60) varken inframedian KİMK grubunda ise 80 hasta (%40) vardı. İnframedian KİMK grubu ile kıyaslandığında, supramedian KİMK grubunda anlamlı bir şekilde yaş, cinsiyet, LDL kolesterol, Trigliserid yüksek olduğu tespit edilmiştir(p<0.05). CAOx10, supramedian KİMK gurubunda inframedian KİMK gurubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla 0.12 (0.07-0.49); 0.07 (0.07-0.10), p<0.001). EYDK supramedian KİMK gurubunda inframedian KİMK gurubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla 4.1 (3.6-4.6); 3.3 (2.1-3.8), P<0.001). KİMK anlamlı bir şekilde CAO ve EYDK ile korele idi. Ayrıca CAOx10 ve EYDK'nın KİMK'in bağımsız bir prediktörü olduğu bulunmuştur. 2 Sonuç: Biz çalışmamızda yeni tanı hipertansif hastalarda CAO'nun subklinik aterosklerozu (SKAS) tahmin etmede yeni bir markır olarak kullanılabileceğini saptadık. Böylelikle hipertansif hastalarda subklinik ateroskleroz aşamasında koroner arter hastalığının tespit edilmesiyle kardiyovasküler mortalite ve morbiditenin azalabileceğini düşünüyoruz. Ancak çalışmamızı destekleyecek daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Title: The Relationship Between CRP/Albumin Ratio and Subclinical Atherosclerosis in Newly Diagnosed Hypertensive Patients Introduction and Aim: Hypertension (HT) is one of the leading causes of morbidity and mortality due to cardiovascular remodeling. The underlying pathophysiological mechanism of cardiovascular remodeling is inflammatory processes, which contribute to the development of atherosclerosis. Early detection of the atherosclerotic process that plays a role in the formation of morbidity and mortality is of utmost importance, and various inflammatory markers have been studied in this regard. In this study, we aimed to evaluate the relationship between previously uninvestigated CRP/Albumin ratio (CAR) and subclinical atherosclerosis (SCAS) in newly diagnosed hypertensive patients. Materials and Methods: Newly diagnosed hypertensive patients who presented to the outpatient clinic of the Department of Cardiology at Erzincan Binali Yildirim University Mengucek Gazi Training and Research Hospital between January 2021 and January 2022 were included in our study. A study population was formed with 200 patients who met the inclusion and exclusion criteria for the first-time diagnosis of HT. Detailed medical histories and physical examinations were obtained, and routine hematological and biochemical parameters were studied. CAR, which forms the basis of our study, was calculated as CRP/Albumin ratio multiplied by 10. Epicardial fat thickness was measured with Vivid S5, GE device using a 3S RS (1.5-4 MHz) echocardiography probe. Carotid intima-media thickness (CIMT) was measured with Sonoscape S2, Sonoscape vascular probe (5-12 MHz). Results: The median value of the mean right and left CIMT measurements of the total of 200 patients included in our study was found to be 0.75 mm. Patients with a median value of 0.75 mm or higher were defined as the supramedian CIMT group, while patients with a median value below 0.75 mm were defined as the inframedian CIMT group. The supramedian CIMT group had 120 patients (60%), while the inframedian CIMT group had 80 patients (40%). When compared with the inframedian CIMT group, it was determined that age, gender, LDL cholesterol, and triglyceride levels were significantly higher in the supramedian CIMT group (p<0.05). CARx10 was significantly higher in the supramedian CIMT group compared to the inframedian CIMT group (respectively 0.12 (0.07-0.49) vs. 0.07 (0.07-0.10), p<0.001). Epicardial adipose tissue thickness (EATT) was also significantly higher in the supramedian 4 CIMT group compared to the inframedian CIMT group (respectively 4.1 (3.6-4.6) vs. 3.3 (2.1- 3.8), p<0.001). CIMT was significantly correlated with CAR and EATT. Furthermore, CARx10 and EATT were found to be independent predictors of CIMT. Conclusion: In our study, we found that CAO can be used as a novel marker for predicting subclinical atherosclerosis (SCAS) in newly diagnosed hypertensive patients. Thus, we believe that the detection of coronary artery disease at the stage of subclinical atherosclerosis in hypertensive patients can reduce cardiovascular mortality and morbidity. However, larger scale studies supporting our findings are needed.