Sıçan modelinde renal pedikül klempajı uygulanarak oluşturulan iskemi reperfüzyonda büyüme hormonun renal histopatoloji ve fonksiyonlar üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of growth hormone on renal histopathology and renal function in ischemia–reperfusion injury induced by renal pedicle clamping in a rat model
- Tez No: 988612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SERDAR KALEMCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Nefroloji, Urology, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi-ürolojik, Surgery-urologic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Renal iskemi-reperfüzyon (İ/R) hasarı, parsiyel nefrektomi gibi nefron koruyucu cerrahilerde sıcak iskemiye bağlı gelişen parankimal kaybın en önemli nedenlerinden biridir. Bu süreçte özellikle tübüler yapılar etkilenmekte ve erken dönemde klasik fonksiyonel testlerden önce moleküler belirteçlerde değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Büyüme hormonunun (GH) böbrek dokusu üzerindeki fizyolojik ve rejeneratif etkileri bilinmekle birlikte, renal İ/R hasarının erken dönemindeki etkileri net olarak ortaya konmamıştır. Bu çalışmanın amacı, deneysel renal İ/R modelinde GH uygulamasının erken dönem moleküler yanıt ve histopatolojik değişiklikler üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada sıçanlarda 45 dakika süreyle unilateral renal pedikül klempajı uygulanarak İ/R modeli oluşturuldu. Denekler sham, kontrol klempaj (İ/R) ve GH + İ/R olmak üzere üç gruba ayrıldı. GH, iskemi öncesi 7 gün boyunca 4 mg/kg/gün dozunda subkutan olarak uygulandı. Reperfüzyonun 24. saatinde serumda BUN, KIM-1, NGAL, SOD, MDA, TNF-α, IL-1β ve IL-6 düzeyleri ölçüldü. Böbrek dokuları standart histopatolojik skorlama sistemi ile değerlendirildi. Bulgular: Serum BUN düzeyleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi. KIM-1 ve NGAL düzeyleri kontrol klempaj grubunda en yüksek seviyelere ulaşırken, GH uygulanan grupta bu belirteçlerin düzeyleri daha düşük saptandı. GH grubunda SOD aktivitesi daha yüksek bulunurken, MDA düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Serum TNF-α, IL-1β ve IL-6 düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Histopatolojik incelemede, kontrol klempaj grubunda belirgin akut tübüler hasar bulguları gözlenirken, GH uygulanan grupta histopatolojik skorların kontrol klempaj grubuna kıyasla daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada, GH uygulamasının renal İ/R hasarının erken döneminde KIM-1 ve NGAL gibi duyarlı moleküler belirteçlerde daha düşük düzeyler ve SOD aktivitesinde artış ile birlikte seyrettiği; buna karşın 24 saatlik reperfüzyon süresinde histopatolojik hasarı azaltmadığı görülmüştür. Elde edilen veriler, GH'nin erken dönemde moleküler yanıtlar üzerinde belirli değişikliklerle ilişkili olabileceğini, ancak bu değişikliklerin kısa süre içinde histopatolojik düzeyde belirgin bir iyileşme ile paralellik göstermediğini düşündürmektedir. Bu nedenle GH'nin renal İ/R hasarındaki potansiyel rolünün, daha uzun reperfüzyon süreleri ve farklı uygulama protokolleri ile değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Renal ischemia-reperfusion (I/R) injury is a major cause of parenchymal loss associated with warm ischemia during nephron-sparing surgery. Tubular structures are particularly vulnerable, and alterations in molecular markers often precede changes in conventional functional parameters. Although the physiological effects of growth hormone (GH) on renal tissue are well recognized, its early effects in renal I/R injury remain unclear. This study aimed to evaluate the early molecular response and histopathological changes associated with GH administration in an experimental renal I/R model. Materials and Methods: Renal I/R injury was induced in rats by unilateral renal pedicle clamping for 45 minutes. Animals were divided into sham, ischemia-reperfusion (I/R), and GH + I/R groups. GH was administered subcutaneously at a dose of 4 mg/kg/day for seven days prior to ischemia. At 24 hours of reperfusion, serum levels of BUN, KIM-1, NGAL, SOD, MDA, TNF-α, IL-1β, and IL-6 were measured. Renal tissues were evaluated using a standardized histopathological scoring system. Results: Serum BUN levels did not differ significantly among groups. KIM-1 and NGAL levels were highest in the I/R group, while lower levels were observed in the GH-treated group. SOD activity was higher in the GH group, whereas MDA levels showed no significant intergroup differences. No significant differences were detected in serum TNF-α, IL-1β, or IL-6 levels. Histopathological examination demonstrated marked acute tubular injury in the I/R group, with even higher histopathological scores observed in the GH-treated group. Conclusion: In this study, GH administration was associated with lower levels of sensitive molecular markers such as KIM-1 and NGAL and increased SOD activity during the early phase of renal I/R injury; however, no reduction in histopathological damage was observed at 24 hours of reperfusion. The findings suggest that GH may be associated with certain alterations in early molecular responses, but these changes do not appear to translate into measurable histopathological improvement within a short reperfusion period. Therefore, the potential role of GH in renal I/R injury should be further investigated using longer reperfusion intervals and alternative treatment protocols.