Kalp kateterizasyonu yapılan çocuklarda radyasyon maruziyetine bağlı oluşan DNA hasarının serum '8-OHdG' düzeyi ile değerlendirilmesi
Evaluation of DNA damage caused by radiation exposure in children undergoing cardiac catheterization using serum '8-OHdG' levels
- Tez No: 988621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SUNKAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: pediyatrik kateterizayon, DNA hasarı, 8-OHdG düzeyi, pediatric catheterization, DNA damage, and 8-OHdG levels
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kalp kateterizasyonu konjenital kalp hastalıklarında hem tedavi hem de tanı amaçlı yapılmaktadır. Kateterizasyon işleminde hastalar radyasyon ve işlem sırasında gerekli görülen hastalarda radyokontrast maddeye maruz kalmaktadır. Radyasyonun biyolojik etkileri yaş faktörüne göre farklılık göstermekte; yenidoğan ve çocuklarda artan duyarlılık ile uzun yaşam süresi öngörüsü, dozun minimum seviyede tutulmasını zorunlu kılmaktadır. Mevcut literatür incelendiğinde, çocuklarda kalp kateterizasyonu sonrası radyasyona bağlı DNA hasarının değerlendirilmesine yönelik yapılan çalışmaların kısıtlı olduğu görülmektedir. Anjiyo işlemi öncesi, işlemden 30 dk sonra ve 24. saatte 8-OHdG düzeylerini kanda ölçerek radyasyonun pediyatrik yaş grubunun vücudunda DNA hasarına sebep olup olmadığını serum 8-OHdG düzeyini ölçerek değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Gereç ve Yöntem: Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü' nde, Eylül 2024 ve 1 Haziran 2025 tarihlerinde anjiyo yapılan 45 hasta ile polikliniğe göğüs ağrısı veya üfürümle başvuran sağlıklı 45 kontrol hasta prospektif olarak tarandı. Hastaların kalp kateterizasyonu ile ilgili verileri, demografik özellikleri, işlem öncesi ve sonrası karaciğer ve böbrek fonksiyon değerleri, işlem öncesi ve sonrası 8-OHdG düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda anjiyo yapılan hastalar ve sağlıklı kontrol grubunun cinsiyet dağılımları istatistiksel olarak farklı değildir. Grupların ağırlık, yaş, boy, VKİ, kreatinin, BUN, ALT, AST değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Hastaların işlem öncesi, işlemden sonra 30. dk ve işlem sonrası 24. saat 8-OHdG değerlerindeki farklar istatistiksel olarak anlamlı değildir. Sonuç: Çalışmamızda 45 hastada yapılan kardiyak kateterizasyon sonrası oksidatif DNA hasarını yansıtan 8-OHdG parametresinde belirgin bir değişim olmadığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte radyasyona bağlı DNA hasarının belirlenmesi açısından daha fazla prospektif veri ve çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introductıon: Cardiac catheterization is performed in congenital heart diseases both for diagnostic and therapeutic purposes. During the procedure, patients are exposed to radiation and, when deemed necessary, to radiocontrast agents. The biological effects of radiation vary according to age; in neonates and children, increased sensitivity combined with the expectation of a long lifespan necessitates minimizing radiation dose to the lowest possible level. A review of the current literature reveals that studies evaluating radiation-induced DNA damage following cardiac catheterization in children are limited. In this study, we aim to assess whether radiation exposure during angiographic procedures causes DNA damage in the pediatric population by measuring serum 8-hydroxy 2-deoxyguanosine (8-OHdG) levels before the procedure, 30 minutes after, and at 24 hours post-procedure. Materıals and methods: Between September 2024 and June 1, 2025, a total of 45 patients who underwent angiography in the Pediatric Cardiology Department of Kayseri City Hospital and 45 healthy control subjects presenting to the outpatient clinic with chest pain or cardiac murmur were prospectively enrolled. Data related to cardiac catheterization, demographic characteristics, pre- and post-procedural liver and renal function parameters, as well as serum 8-OHdG levels before and after the procedure were evaluated. Results: In our study, the gender distribution between patients who underwent angiography and the healthy control group did not differ significantly. No statistically significant differences were observed between the groups in terms of weight, age, height, body mass index (BMI), creatinine, blood urea nitrogen (BUN), alanine aminotransferase (ALT), or aspartate aminotransferase (AST). Furthermore, 8-OHdG levels measured before the procedure, 30 minutes after, and 24 hours post-procedure were not statistically significant. Conclusıon: Our study demonstrates that cardiac catheterization performed in 45 patients did not result in a significant change in 8-OHdG levels, a parameter reflecting oxidative DNA damage. Nevertheless, further prospective data and studies are required to more definitively determine radiation-induced DNA damage.