Quality of service on wireless ad-hoc networks
Kablosuz ad-hoc ağlarda servis kalitesi
- Tez No: 988622
- Danışmanlar: PROF. DR. AMİNE BERQİA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Science and Technology, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Ad-Hoc, DCF, Geri Çekilme algoritması (Backoff algorithm), (QoS), Hakça kullanımı bilgi (Fairness), Ağ benzetimi, Telsiz, Ad-Hoc, DCF, Backoff algorithm, QoS, Fairness, Network simulation, Wireless
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Algıers (unıversıte D'alger 1)
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Özet: Ortam erişim kontrolü (MAC) seviyesinde, iletimini paylaşan tüm aktif düğümler bulunduğundan, IEEE 802.11 MAC'te en önemli işlevlerden biri, Ad-Hoc modda ortama erişmek için Dağıtılmış Koordinasyon İşlevi (DCF) olarak bilinen rekabet tabanlı kanal erişimi mekanizmasıdır. Kanalın içeriğini kontrol etmek için her zaman Üstel Geri Çekilme (Exponential Backoff - BEB) algoritmasını kullanır. Bu algoritma, düğümün kanala erişmek için rastgele bir Geri Çekilme süresi seçmesini ve bir çarpışma durumunda CW (çakışma penceresi) boyutunu ikiye katlamasını veya başarılı bir iletimden sonra CW boyutunu minimum değere indirmesini sağlanmıştır. Bu, kanaldaki diğer düğümlere adil olmayan sorunlara neden olabilir. IEEE 802.11 tarafından sağlanan DCF'de Hizmet Kalitesi desteklenmez, bu nedenle Ad-Hoc Ağı için hizmet kalitesini iyileştirmek için çalışmalar yapılmıştır. Önerdiğimiz alternatif bir BEB protokolü olan Geliştirilmiş Dağıtılmış Koordinasyon Fonksiyonu (E-BEB), kablosuz düğümler arasında adil birlikte çalışmayı sağlar. Bu protokol, verimlilik, gecikme ve paket kaybı oranı gibi hizmet kalitesini farklılaştırmak için Geri Çekilme algoritmasını (Enhance Backoff) ve İçerik Penceresi boyutunu desteklemektedir. Ayrıca, önerilen algoritmanın performansını analiz ettik. Analitik sonuçları doğrulamak için simülasyonlar da gerçekleştirilmektedir. Bir deney, E-BEB farklılaşmasının ortalama verimlilik, maksimum gecikme ve maksimum paket düşme oranı açısından BEB algoritması ve I-BEB algoritmasına kıyasla daha iyi sonuçlar verdiğini kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract In the medium access control (MAC) level where are all active nodes that share the transmission, one of the most important functions in IEEE 802.11 MAC is the contention based channel access mechanism known as Distributed Coordination Function (DCF) for accessing the medium in ad-hoc mode. It always use Exponential Backoff (BEB) algorithm in the channel to control the contention window (CW) size, in order that the node selects a random Backoff time uniformly in an interval to access channel and it doubles CW size after a collision or decrease CW size to the minimum value after a successful transmission. It can cause unfairness problem to other nodes in the channel. There is no Quality of Service supported in DCF provided by IEEE 802.11, for that reason, we have worked to improve the quality of service for an Ad-Hoc Network. We propose an alternative BEB protocol that enhanced distributed coordination function, which provides fairness among wireless nodes that Enhance Backoff algorithm (E-BEB) and the Contention Window size to support differentiate Quality of Services in terms of throughput, delay and packet drop rate. We also analyze the performance of the proposed algorithm. Simulations are also conducted to validate analytical results. Through an experiment which proved that the differentiate of E-BEB gets the best results compared to differentiating of BEB algorithm and I-BEB algorithm in terms of average throughput, maximum delay and maximum packet drop rate.