Sefiderokolün karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae ve Pseudomonas aeruginosa izolatlarına karşı etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficacy of cefiderocol against carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae and Pseudomonas aeruginosa isolates
- Tez No: 1007134
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYSALLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Sefiderokol, ComASP® Cefiderocol, karbapenem direnci, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Cefiderocol, ComASP® Cefiderocol, carbapenem resistance, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Sefiderokol (FDC), küresel ölçekte giderek artan antimikrobiyal direnç tehdidi karşısında, karbapenem-dirençli gram-negatif enfeksiyon etkenlerinin tedavisinde umut vadeden son seçenek antimikrobiyallerdendir. Siderofor özellikli bir sefalosporin olan FDC, ferrik demirle kompleks oluşturarak hücreye girer. FDC duyarlılığının belirlenmesinde karşılaşılabilecek sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunlara çözüm üretilerek yürütülen çalışmamızın amacı, hastanemizde sık izole edilen, direnç profilleri ve tedavide karşılaşılan zorluklarla öne çıkan karbapenem-dirençli Klebsiella pneumoniae (KDKp) ve karbapenem-dirençli Pseudomonas aeruginosa (KDPa) izolatlarının henüz ülkemizde kullanıma girmemiş olan FDC duyarlılıklarının belirlenmesidir. Bu çalışmanın, rutin mikrobiyoloji laboratuvarlarında FDC duyarlılığının doğru değerlendirilmesine yönelik bir örnek teşkil edeceği düşünülmektedir. Gereç ve Yöntem: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gönderilen kan kültürü ve solunum yolu örneklerinden, 2019-2024 yılları arasında izole edilmiş 181 KDKp ve 94 KDPa çalışmaya dahil edildi. İzolatlar MALDI-TOF MS (Matriks Destekli Lazer Desorpsiyon İyonizasyon-Uçuş Zamanı Kütle Spektrometrisi, Bruker Daltonics, Almanya) ile tanımlandı. Besiyeri ve etken mikroorganizma uyumsuzluklarının önüne geçebilmek amacıyla ATCC 25922 Escherichia coli ve ATCC 27853 P. aeruginosa kalite kontrol suşlarıyla agar besiyeri seçimi yapıldı. Birinci aşamada, izolatların FDC duyarlılıkları seçilen besiyerinde disk difüzyon (DD) yöntemiyle tespit edildi. İnhibisyon zon çapı ölçülürken zon içindeki üremeler (pinpoint koloniler) dikkate alındı. İkinci aşamada, teknik belirsizlik alanındaki (TBA) izolatların ComASP® Cefiderocol (Liofilchem, Italy) kitiyle saptanan minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleriyle duyarlılık durumları belirlendi. Üçüncü aşamada, dirençli saptanan izolatların ComASP® Cefiderocol kitiyle MİK değerleri belirlenerek direnç durumları doğrulandı. FDC'nin MİK testlerinde rastlanabilecek ''trailing endpoint fenomeni'' nedeniyle değerlendirme zorluklarının önüne geçmek ve objektif bir değerlendirme sağlamak amacıyla resazurin reaktifinin renk değişimine dayalı MİK tespiti yapıldı. Elde edilen tüm veriler EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) v.16'ya göre değerlendirildi. Bulgular: İlk aşamada, DD testiyle FDC duyarlılık ve direnç oranları sırasıyla 181 KDKp izolatı için %75,1 ve %24,9, 94 KDPa izolatı için ise %89,4 ve %10,6 olarak saptanmıştır. İkinci aşamada, TBA'da yer alan 51 (%28,1) KDKp ve 8 (%8,5) KDPa izolatının tamamının MİK değerlerinin 2 µg/ml'nin altında olup duyarlı oldukları tespit edilmiştir. Üçüncü aşamada, izolatların direnç durumlarını doğrulamak amacıyla belirlenen MİK değerlerine göre, 3 (%1,7) KDKp izolatından yalnızca 1'inin (%0,6) MİK değerinin 8 µg/ml olup dirençli olduğu, diğer 2'sinin (%1,1) MİK değerlerinin 0,25 ve 0,5 µg/ml olup duyarlı oldukları saptanmıştır. DD ile FDC dirençli olan 2 (%2,1) KDPa izolatının MİK değerleri 4 µg/ml tespit edilerek direnç durumları doğrulanmıştır. Doğrulamalarla birlikte, 181 KDKp ve 94 KDPa izolatının duyarlılık oranları sırasıyla %99,4 ve %97,9, direnç oranları ise %0,6 ve %2,1 olarak saptanmıştır. 2 KDPa izolatının FDC dirençlerinin saptanması, pinpoint kolonilerin ayrıca inhibisyon zon çapları ve MİK değerlerinin tespit edilmesiyle mümkün olmuştur. Sonuç: FDC duyarlılık verilerindeki heterojenite yalnızca yöntemlerin ve sonuçların değerlendirildiği rehberlerin farklılığından değil, aynı zamanda ülkeler arası antimikrobiyal tedavi yaklaşımları ve direnç genlerinin coğrafi dağılımındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Çalışmamızda, antibiyotiğin ülkemizde rutin kullanımından önce elde edilen erken dönem verileri sunulmaktadır. DD ile ComASP® Cefiderocol kitini kombine ettiğimiz algoritmik yaklaşımımız ve resazurin destekli değerlendirmemizin, rutin mikrobiyoloji laboratuvarlarında güvenilir, maliyet etkin ve standardize sonuçlara katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca, DD testinde rastlanabilecek pinpoint kolonilerin göz ardı edilmesi direnç fenotipinin atlanmasına yol açabileceğinden, bu bulgunun dikkatle alınması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction-Objective: Cefiderocol (FDC) is a promising last-resort antimicrobial for treating carbapenem-resistant Gram-negative infections, given the globally increasing threat of antimicrobial resistance. As a siderophore cephalosporin, FDC enters bacterial cells by complexing with ferric iron. Determining FDC susceptibility can be challenging. The primary objective of our study, which aims to address these challenges, is to determine the FDC susceptibilities of carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae (CRKP) and carbapenem-resistant Pseudomonas aeruginosa (CRPA) isolates, which are frequently encountered in our hospital and are known for their resistance profiles and treatment difficulties prior to the routine clinical introduction of this agent in Türkiye. This study is considered an example of the correct evaluation of FDC susceptibility in routine microbiology laboratories. Materials and Methods: The study included 181 CRKP and 94 CRPA isolates obtained from blood and respiratory tract samples sent to the Medical Microbiology Laboratory of Gülhane Training and Research Hospital during 2019–2024. The isolates were identified using MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry; Bruker Daltonics, Germany). To prevent incompatibility between the culture medium and the test microorganism, agar medium was selected using ATCC 25922 Escherichia coli and ATCC 27853 P. aeruginosa quality-control strains. In the first stage, FDC susceptibility of the isolates was determined on the selected medium using the disk diffusion (DD) method, and pinpoint colonies within the inhibition zones were taken into account. In the second stage, the susceptibility status of isolates within the area of technical uncertainty (ATU) was determined based on minimum inhibitory concentration (MIC) values obtained with the ComASP® Cefiderocol kit (Liofilchem, Italy). In the third stage, MIC values of isolates classified as resistant were determined using the same kit to confirm resistance. To overcome evaluation difficulties associated with the“trailing endpoint phenomenon”that may occur in MIC testing of FDC and to ensure an objective assessment, MIC determination was based on the color change of the resazurin reagent. All data were interpreted according to the EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) version 16. Results: At the first stage, the FDC susceptibility and resistance rates for CRKP isolates were 75.1% and 24.9%, respectively, whereas those for CRPA isolates were 89.4% and 10.6%, respectively. In the second stage, all 51 (28.1%) CRKP and 8 (8.5%) CRPA isolates categorized within the ATU exhibited MIC values below 2 µg/mL and were therefore classified as susceptible. In the third stage, MIC-based confirmation demonstrated that, among the three CRKP isolates (1.7%) initially classified as resistant, only one isolate (0.6%) exhibited an MIC of 8 µg/mL and was confirmed as resistant, whereas the remaining two isolates (1.1%) showed MIC values of 0.25 and 0.5 µg/mL and were reclassified as susceptible. For the two CRPA isolates (2.1%) categorized as FDC-resistant by DD, MIC values of 4 µg/mL confirmed their resistant phenotype. Following confirmation, the overall FDC susceptibility rates among the 181 CRKP and 94 CRPA isolates were 99.4% and 97.9%, respectively, whereas the corresponding resistance rates were 0.6% and 2.1%. Notably, detection of FDC resistance in 2 CRPA isolates was achievable only by separately evaluating pinpoint colonies using both inhibition zone diameter measurements and MIC determinations. Conclusion: The heterogeneity observed in FDC susceptibility data arises not only from differences in testing methodologies and interpretative guidelines, but also from variations in antimicrobial treatment strategies across countries and from the geographic distribution of resistance determinants. Our study provides early-phase data collected before the routine clinical use of this antibiotic in our country. We believe that our algorithmic approach, combining DD with the ComASP® Cefiderocol panel and supported by resazurin-based evaluation, may contribute to reliable, cost-effective, and standardized susceptibility testing in routine clinical microbiology laboratories. Moreover, because disregarding pinpoint colonies in DD testing may lead to the failure to detect resistant phenotypes, this finding warrants careful consideration.