İstifçi obsesif kompulsif bozukluk hastaları ile istifçi olmayan obsesif kompulsif bozukluk hastalarının yürütücü işlevler açısından sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of hoarding obsessive compulsive disorder patients and non-hoarding obsessive compulsive disorder patients with healthy controls in terms of executive functions
  1. Tez No: 988630
  2. Yazar: MUSTAFA BODUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÖZDEMİROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dürtüsellik, İstifçilik, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Yürütücü İşlevler, Kompulsif biriktirme, Neurobilişsel işlevler, Obsessif kompülsif bozukluk, Yönetici işlevler, Executive Functioning, Hoarding, Impulsivity, Obsessive Compulsive Disorder, Compulsive hoarding, Neurocognitive functions, Executive functions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, istifçi Obsesif Kompulsif Bozukluk, istifçi olmayan Obsesif Kompulsif Bozukluk ve sağlıklı kontrol gruplarını; komorbidite, depresif ve anksiyete semptomları, dürtüsellik seviyeleri ve yürütücü işlevler açısından karşılaştırarak, bu alanda yapılmış az sayıda çalışmayı genişletmeyi ve istifçiliğin bilişsel-klinik özelliklerini daha ayrıntılı değerlendirmeyi hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 29 istifçi Obsesif Kompulsif Bozukluk, 29 istifçi olmayan Obsesif Kompulsif Bozukluk ve 30 sağlıklı birey katılmıştır. Katılımcılara DSM Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-I), Biriktiricilik Değerlendirme Ölçeği, Yale Brown Obsesif Kompulsif Ölçeği, Biriktirme Envanteri-Gözden Geçirilmiş Form, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca sayı dizisi testi, iz sürme testi, Stroop testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi, İstanbul Beş Küp Planlama Kulesi Testi ve Iowa Kumar Testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada, İstifçi Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Obsesif Kompulsif Bozukluk grupları hastalık şiddeti (p=0,786) ve depresyon düzeyleri (p>0,05) açısından benzer bulunmuştur. Ancak, anksiyete düzeyleri açısından İstifçi Obsesif Kompulsif Bozukluk grubunun puanları anlamlı seviyede daha yüksek bulunurken (p<0,05), bu grupta yaşam boyu psikiyatrik tanı alma oranı da anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,018). Nöropsikolojik test performansları açısından iki grup birbirine benzer gelmiştir (p>0,05). Hasta grupları, bilişsel esneklik ve karar verme testlerinde sağlıklı kontrol grubuna göre daha düşük performans göstermiştir (p<0,05). Yanıt inhibisyonu ve planlama becerileri açısından üç grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). İşlem hızı bakımından İstifçi Obsesif Kompulsif Bozukluk grubu diğer iki grup ile benzer performans göstermiştir (p>0,05); ancak Obsesif Kompulsif Bozukluk grubu sağlıklı kontrollerden daha düşük puan almıştır (p<0,05). Ayrıca, İstifçi Obsesif Kompulsif Bozukluk grubunun dürtüsellik düzeyi diğer iki gruba göre daha yüksek bulunmuş (p<0,05) ve istifçilik ile dürtüsellik arasında anlamlı pozitif korelasyonlar saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Bu araştırma İstifçi Obsesif Kompulsif Bozukluk hastalarında dikkatsizlik ve dürtüsellik seviyelerinin yüksek olmasını vurgulamakta ve bu hasta grubunda kullanılacak farmakolojik tedavilere ilişkin daha fazla araştırma yapılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: This study aims to expand the small number of studies in this field and to evaluate the cognitive-clinical features of hoarding in more detail by comparing hoarding OCD, non-hoarding OCD and healthy control groups in terms of comorbidity, depressive and anxiety symptoms, impulsivity levels and executive functions. Material and Methods: In this study, 29 OCD hoarders, 29 OCD non-hoarders and 30 healthy individuals participated. Participants were administered Structured Clinical Interview for DSM Disorders (SCID-I), Hoarding Rating Scale, Yale Brown Obsessive Compulsive Scale, Hoarding Inventory-Revised Form, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale, Barratt Impulsivity Scale. In addition, the Number Sequence Test, Trail Making Test, Stroop Test, Wisconsin Card Matching Test, Istanbul Five Cube Planning Tower Test and Iowa Gambling Test were administered. The data obtained were statistically analyzed. Results: In the study, the Hoarding Obsessive-Compulsive Disorder and Obsessive-Compulsive Disorder groups were found to be similar in terms of disease severity (p=0.786) and depression levels (p>0.05). However, the Hoarding Obsessive-Compulsive Disorder group had significantly higher anxiety levels (p<0.05), and the lifetime rate of psychiatric diagnosis was also significantly higher in this group (p=0.018). In terms of neuropsychological test performance, the two groups were similar (p>0.05). The patient groups showed lower performance than the healthy control group in cognitive flexibility and decision-making tests (p<0.05). There were no significant differences between the three groups in terms of response inhibition and planning skills (p>0.05). In terms of processing speed, the Hoarding Obsessive-Compulsive Disorder group showed similar performance to the other two groups (p>0.05); however, the Obsessive-Compulsive Disorder group scored lower than the healthy controls (p<0.05). Additionally, the Compulsive Hoarding Obsessive-Compulsive Disorder group had higher impulsivity levels than the other two groups (p<0.05), and significant positive correlations were found between hoarding and impulsivity (p<0.05). Conclusion: This study highlights the high levels of inattention and impulsivity in patients with hoarding obsessive-compulsive disorder and indicates the need for further research into pharmacological treatments for this patient group.