E-ticarette karşılaşılan haksız rekabet halleri ve aldatıcı reklamlar
Unfair competition and deceptive advertisements in e-commerce
  1. Tez No: 988669
  2. Yazar: ÜMMÜ KARAGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-ticaret, rekabet, aldatıcı reklam, haksız rekabet, E-commerce, competition, deceptive advertising, unfair competition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişen teknolojik gelişmeler hayatımıza pek çok yenilik getirmiştir. Ticaret hayatını en çok etkilenen ve değişime uğrayan alanlardan birisidir. İnternetin dünyanın bir ucundan diğer ucuna erişimi kolaylaştırması ticari hayata da etki etmiştir. E-ticaret olarak adlandırılan bu alan, dünyanın her yerine ulaşabilme imkânı sağlamış ayrıca müşteri portföyünün genişlemesine katkı sağlamıştır. Uluslararası bir boyut kazanan ticaretle birlikte rekabet daha önemli bir yer tutmaktadır. Rekabet edecek işletmelerin artmasıyla birlikte işletmeler, hayatta kalabilmek için çeşitli stratejiler geliştirmek durumunda kalmışlardır. Rekabette öne geçmek için hukuka uygun yöntemler kullanıldığı gibi hukuka aykırı yöntemlerle de karşılaşabilmekteyiz. Haksız rekabet de hukuka aykırı kullanılan yöntem ve davranışları açıklayan ve önleyen hukuk dalıdır. Ekonomik hayatta karşılaşılan dürüstlük kuralına ve genel ahlaka aykırı davranışları engellemek, katılımcıların menfaatlerini korumak ve rekabet ortamını düzene koymayı amaçlamaktadır. Haksız rekabet hallerinden biri olan aldatıcı reklamlar, tüketicinin yanlış, yanıltıcı ve eksik bilgilerle aldatılmasına sebep olan reklamlardır. Karşılaşılan hukuka aykırı durumlar kanunlarla düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Devoloping technological developments have brought many innovations to our lives. Trade is one of the areas that has been mos affected and changed. The internet's facilitation of access from one end of the world to the other has also affected commercial life. This field, called e-commerce, has provided the opportunity to reach all parts of the world and has also contributed to the expansion of the customer portfolio. Competition has become more important as trade has gained an international dimension. As the number of businesses to compete increases, businesses have had to develop various strategies to survive. While legal methods are used to get ahead in competition, we many also encounter illegal methods. Unfair competition is the branch of law that explains and prevents illegal methods and behaviors. It aims to prevent behaviors that are contrary to the rule of honesty and general morality in economic life, to protect the interests of the participants and to regulate the competitive environment. Deceptive advertisements, which are one of the forms of unfair competition, are advertisements that cause consumers to be deceived with false, misleading and incompklete information. There sre various laws to regulate the unlawful situations encountered. Unlawful situations encountered are regulated by law.