Farklı yüzey işlemi uygulanmış nano hibrit bir seramiğe son kullanım tarihi farklı dual-cure rezin simanların bağlanma dayanımının incelenmesi
Investigation of bond strength of dual-cure resin cements with different expiry dates to a nano-hybrid ceramic with various surface treatments
- Tez No: 988679
- Danışmanlar: PROF. DR. ULVİYE ŞEBNEM BÜYÜKKAPLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: hibrit seramik, PICN, CAD/CAM, yüzey işlemleri, raf ömrü, hybrid ceramic, PICN, CAD/CAM, surface treatments, shelf life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı son kullanım tarihi farklı dual-cure rezin simanların iki farklı yüzey işlemi uygulanmış polimer infiltre seramik ağ materyalinin diş ile bağlantısına etkisinin makaslama bağlanma testi ile değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu çalışmada bir polimer infiltre seramik ağ materyali olan (Vita Enamic) seramik bloklar ve periodontal nedenlerle çekilmiş 84 adet çürüksüz diş kullanıldı. Toplam 84 adet diş, kullanılacak siman gruplarına ve uygulanacak yüzey işlemlerine göre toplam 6 gruba ayrıldı (n=14). HF1.5: son kullanım tarihi (SKT) 1,5 yıl geçmiş dual-cure rezin siman ve HF asit grubu; TS1.5: SKT 1,5 yıl geçmiş dual-cure rezin siman ve tribokimyasal silika grubu; HF1: SKT 1 yıl geçmiş dual-cure rezin siman ve HF asit grubu; TS1: SKT 1 yıl geçmiş dual-cure rezin siman ve tribokimyasal silika grubu; HF0: SKT geçmemiş dual-cure rezin siman ve HF asit grubu; TS0: SKT geçmemiş dual-cure rezin siman ve tribokimyasal silika grubu olarak hazırlandı. Örnekler simantasyondan sonra 10.000 devir termal siklus işlemine tabi tutuldu. Ardından 0.5 mm/dk hızla makaslama testi uygulandı ve x20 büyütmede stereomikroskop ile kırılma tipleri analiz edildi. Yüzey işlemleri uygulanan iki seramik örneğe taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizi yapıldı. İstatistiksel analiz için Minitab 14 programı kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Yapılan analizler sonucu tarihi geçmemiş simanın bağlanma dayanımı son kullanım tarihi 1 ve 1,5 yıl geçmiş simanların bağlanma dayanımından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. HF asitle pürüzlendirme işlemi tribokimyasal silika kaplama işlemine göre bağlanma dayanımını istatistiksel olarak anlamlı derecede arttırdı. En çok adeziv tipte kırılma gözlendi. Sonuç: HF asitle pürüzlendirilen seramik gruplarda ve son kullanım tarihi geçmemiş dual-cure simanın kullanıldığı gruplarda elde edilen bağlanma dayanımı değerleri istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Klinikte son kullanım tarihini tüketmiş malzemelerin kullanımından kaçınılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the effect of dual-cure resin cements with different expiration dates on the adhesion of polymer-infiltrated ceramic network (PICN) materials to teeth. Two different surface treatments were applied, and adhesion was assessed with a shear bond test. Method: Ceramic blocks made of PICN material (Vita Enamic) and 84 sound teeth extracted for periodontal reasons were used. The teeth were divided into six groups (n=14) based on cement type and surface treatment. HF1.5: dual-cure resin cement expired by 1.5 years with hydrofluoric (HF) acid etching; TS1.5: dual-cure resin cement expired by 1.5 years with tribochemical silica coating; HF1: dual-cure resin cement expired by 1 year with HF acid etching; TS1: dual-cure resin cement expired by 1 year with tribochemical silica coating; HF0: non-expired dual-cure resin cement with HF acid etching; TS0: non-expired dual-cure resin cement with tribochemical silica coating. After cementation, samples were subjected to 10,000 thermal cycles. Shear bond strength was tested at 0.5 mm/min, and fracture types were analyzed under a stereomicroscope at 20x magnification. Two ceramic samples with surface treatments were further analyzed using scanning electron microscopy (SEM). Statistical analysis was conducted with Minitab 14 software, with significance set at p<0.05. Results: The results showed that bond strength was significantly higher for non-expired cements compared to cements expired by 1 and 1.5 years. Additionally, HF acid etching significantly increased bond strength compared to tribochemical silica coating. Adhesive fractures were the most frequently observed type. Conclusion: Bond strength values were statistically significantly higher in ceramic groups treated with HF acid etching and in groups using non-expired dual-cure cements. It is advised to avoid using expired materials in clinical settings.