İki farklı CAD/CAM bloğunun tamir kapasitelerinin ve renk stabilitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of repair capacities and color stability of TWO different CAD / CAM blocks
  1. Tez No: 561588
  2. Yazar: HASİBE SEVİLAY BAHADIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM blok, YSGG lazer yüzey işlemi, mikrotensile, renk, pürüzlülük, CAD/CAM block, YSGG laser surface treatment, microtensile, color, roughness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Amaç: Kompozit rezinlerle tamir edilebilen CAD/CAM blokların tamir kapasitesi bazı faktörlerle ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı; iki farklı CAD/CAM bloktan elde edilen, termal yaşlandırma işlemi uygulanmış ve uygulanmamış örneklere üç farklı yüzey işlemi uygulayarak kompozit rezinle bağlanabilme kapasitelerini mikrotensile testi ile değerlendirmektir. Tamir işlemleri için silanlı ve silansız gruplar oluşturulacak ve universal adeziv sistemlerle tamir edilen CAD/CAM bloklarda bağ dayanımına silanın etkisi de değerlendirilecektir. Aynı zamanda kompozit rezin ile tamir edilen iki farklı CAD/CAM bloğun renklendirici bir solüsyonda bekletilmesinden sonra CAD/CAM blok ve kompozit rezin arasındaki olası renk uyumsuzluğunun değerlendirilmesi de amaçlanmaktadır. Materyaller ve yöntemler: Çalışmanın birinci kısmında; Lava Ultimate (nLava = 12) ve Vita Enamic (nVita = 12) CAD/CAM blokları kullanılarak 4 mm yüksekliğinde toplam 24 örnek hazırlandı. Örneklerin yarısına termal döngü (10000 termal döngü) işlemi uygulandı. Daha sonra bütün örneklere üç farklı yüzey işlemi (Er, Cr: YSGG lazer, frez ve kontrol) uygulandı. Termal döngü işlemi görmüş ve görmemiş örneklerin yarısı, universal bir adeziv (Single Bond Universal, 3M ESPE, ABD) ve bir nanofil kompozit rezin (Filtek Ultimate, 3M ESPE, ABD) kullanılarak restore edildi. Örneklerin diğer yarısı da aynı prosedüre ek olarak silan da kullanılarak restore edildi. Her grup için mikro-gerilim bağ dayanım testinde test edilmek üzere en az 20 çubuk şeklindeki örnek (1x1x8 mm) bir mikro kesme cihazı kullanılarak hazırlandı ve mikro-gerilim bağ dayanım testi yapıldı. Çalışmanın ikinci kısmında; Lava Ultimate (nLava = 36) ve Vita Enamic (nVita = 36) CAD/CAM blokları kullanılarak 1,2 mm yüksekliğinde toplam 72 örnek hazırlandı. Örnekler rastgele 3 farklı gruba ayrıldı ve örneklere üç farklı yüzey işlemi uygulandı. Yüzey işlemi uygulanan örneklerin pürüzlülüğü profilometre, AFM ve SEM cihazları ile değerlendirildi. Çalışmanın son kısmında; Lava Ultimate (nLava = 24), Vita Enamic (nVita = 24) CAD/CAM blokları ve Filtek Ultimate nanofil kompozit rezin (nFiltek=24) kullanılarak 2 mm yüksekliğinde toplam 72 örnek hazırlandı. Örneklerin yarısı distile suda diğer yarısı kahve solüsyonunda bekletilerek 1, 7, 14 ve 28. günlerdeki renk değişim farkları bir spektrofotometre (Vita EasyShade, Vita, Almanya) ile değerlendirildi. Veriler SPSS 22.0 (Statistical Package for Social Sciences for Windows version 22.0) programı kullanılarak analiz edildi. İki grup arasındaki farklar bağımsız grup t-testi ile analiz edildi. İkiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek yönlü Anova testi kullanıldı. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanıldı (p0,05). Frez ile yüzey işlemi yapılmış Lava Ultimate grubu (LB1), frez ile yüzey işlemi yapılmış Vita Enamic grubuna göre (EB1) daha yüksek bağlanma değeri gösterirken; lazer ile yüzey işlemi yapılmış Vita Enamic grubu (EC1), lazer ile yüzey işlemi yapılmış Lava Ultimate grubuna (LC1) göre daha yüksek bağlanma değeri gösterdi (p0,05). Kahve solüsyonunda bekletilen örnekler distile suda bekletilen örneklere göre daha fazla renk değişimi gösterdi. Kahve solüsyonunda bekletilen kompozit rezin örnekler 28. gün sonunda bütün diğer örneklerden daha fazla renklenme gösterdi (p0.05). Sonuç: Hibrit ve nano-seramik CAD/CAM bloklar farklı yüzey işlemleri sonrasında kompozit rezinlerle tamir edilebilirler. Tamir işlemleri sırasında silan ve/veya silanlı bir adeziv sistem kullanılması bağlanma değerini arttırır. Termal yaşlandırma sonrasında tamir edilen örneklerin bağlanma değerlerinde anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır ve bu bilgi doğrultusunda, CAD/CAM bloklar uzun dönem geçtikten sonra bile tamir edilebilir. Ancak tamir edilen CAD/CAM bloklar ile tamirde kullanılan nanofil kompozit arasında ilerleyen dönemlerde renk farklılıklarının oluşması muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
Aim: CAD/CAM hybride blocks can be repair with composite resins and repair capacity of these blocks are related to some factors. The aim of this study is to evaluate the capacity of composite resin bonding with microtensile test by applying three different surface treatments two different CAD/CAM blocks which thermal cycling applied and not applied. The silane and silane groups will be formed for repair operations and the effect of silane on bond strength will be evaluated in CAD/CAM blocks repaired by universal adhesive systems. It is also aimed to evaluate possible color discrepancy between CAD/CAM block and composite resin after two different hybrid CAD/CAM blocks repaired with composite resin are stored in a colorant solution. Material and methods: In the first part of our study; totally 24 specimens 4 mm height were prepared using Lava Ultimate (nLava=12) and Vita Enamic (nVita=12) CAD/CAM blocks. Half of the specimens were thermocyled for each group (10000 thermocyle). Specimens were surface treated with 3 different method (Er, Cr: YSGG laser, bur and control). While half of the thermocycled and non-thermocycled specimens were restored with using a universal bonding agent (Single Bond Universal, 3M ESPE) and a nanofill composite resin (Filtek Ultimate, 3M ESPE) silane was used at the other half in addition to the same procedure. At least 20 bar specimens for each group (1x1x8 mm) were prepared using a microcut and microtensile test were performed. In the second part of our study; totally 72 specimens 1.2 mm height were prepared using Lava Ultimate (nLava=36) and Vita Enamic (nVita=36) CAD/CAM blocks. Specimens were surface treated with 3 different method (Er, Cr: YSGG laser, bur and control) and the surface roughness was evaluated in profilometer AFM and SEM. In the last part of our study; totally 72 specimens 2 mm height were prepared using Lava Ultimate (nLava=36) and Vita Enamic (nVita=36) CAD/CAM blocks. Half of the samples were immersed in distilled water and the other half in the coffee solution and color change differences on the 1st, 7th, 14th and 28th days were evaluated by spectrophotometer (EasyShade). Data were analyzed by using SPSS 22.0 software (Statistical Package for Social Sciences for Windows version 22.0). Differences between the two groups were analyzed by independent group t-test. One-way Anova test was used to compare quantitative continuous data between more than two independent groups. Scheffe test was used as complementary post-hoc analysis to determine the differences after the Anova test (p0.05). While Lava Ultimate group (LB1), which was surface treated with a bur, showed a higher bond strength than Vita Enamic group (EB1), which was surface treated with a bur; Vita Enamic group (EC1), which was surface treated with laser, showed higher bond strength than Lava Ultimate group (LC1) which was surface treated with laser (p 0,05). Specimens immersed in coffee solution showed more color change than specimens immersed in distilled water. Composite resin specimens which were immersed in coffee solution showed more discoloration than all other specimens at the end of 28th day (p 0.05). Conclusion: Hybrid and nano-ceramic CAD/CAM blocks can be repaired with composite resins after different surface treatments. The use of an adhesive system with a silane and / or only silane during repair increases the bond strength. No significant change was observed in the bond strength of the specimens which thermal cycling was applied and and in accordance with this information, the CAD/CAM blocks can be repaired even after a long period of time. However, it is likely that color differences will occur between repaired CAD/CAM blocks and the nanofill composite used in repair.