Lityum disilikat seramikler üzerine uygulanan kompozit rezin tamir materyallerinin translusensi ve renk değişimine etkisi
Effect of repairing resin composites applied to lithium disilicate ceramics on translucency and color change
  1. Tez No: 437603
  2. Yazar: İSMAİL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖZLEM CEYLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız içi tamir, kompozit rezin, lityum disilikat seramik, renk, translusensi, Color, intraoral repair, lithium disilicate ceramic, resin composite, translucency
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, IPS e.max Press seramik restorasyonlar üzerine uygulanan kompozit rezin tamir materyallerinin translusensi ve renk değişimi üzerine olan etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: IPS e-max Press orta opasite ingotlardan üretici talimatlarına göre altyapı seramikleri hazırlandı. Bu seramik örneklerden her grup için 5 adet olmak üzere 21 farklı grup için toplam 105 adet örnek hazırlandı. Tam seramik altyapı örnekleri 0,6 mm kalınlığında ve 11 mm çapında disk şeklinde hazırlandı. Hazırlanan alt yapı seramiklerine kontrol gruplarında A1, A2 ve B1 renklerinde IPS e.max Ceram tabakalama seramiği 0,6 mm kalınlığında uygulandı ve glaze işlemi yapıldı. Çalışma gruplarında ise hazırlanan altyapılar üzerine gruplara göre A1, A2 ve B1 renklerinde nanohibrit ve mikrohibrit kompozit rezinler 0,6 mm kalınlıkta tabakalandı ve farklı yüzey bitim ve polisaj işlemleri uygulandı. Renk ölçümleri spektrofotometre ile yapıldı. Tüm gruplara termal siklus işlemi uygulandı ve renk ölçümleri tekrarlandı. Veriler iki yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey testi ile incelendi. Termal siklus öncesi ve sonrası elde edilen veriler eşli iki örnek t testi ile analiz edildi. Bulgular: Tabakalama seramiği ile mikrohibrit kompozit rezinler arasında tüm renklerde en yüksek renk farklılığı değerleri gözlendi. En düşük translusensi parametresi değeri tabakalama seramiği gruplarında, en yüksek ise mikrohibrit kompozit rezin gruplarında görüldü. Termal siklus işleminin translusensi parametresine etkisi tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Kırılan seramik restorasyonların ağız içi tamiri yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Tamir materyali olarak nanohibrit kompozit rezin kullanılması renk ve translusensi özellikleri bakımından seramik ile daha uyumlu sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of repairing resin composites applied to IPS e.max Press ceramics on translucency and color change. Material and Method: Core ceramics were fabricated according to the manufacturer's instructions from IPS e-max Press medium opacity ingots. Theese ceramic specimens were prepared for 21 different groups, including 5 for each group, in total 105. Core ceramic specimens were prepared as discs 0.6 mm thick and 11 mm diameter. In control groups, 0.6 mm thickness IPS e.max Ceram veneering ceramic with A1, A2 and B1 colors was applied on core ceramics and glazed. In test groups, 0.6 mm thickness nanohybrid and microhybrid resin composites with A1, A2 and B1 colors were applied on core ceramics and surface finishing and polishing was performed. Color measurements were done with a spectrophotometer. Thermocycling procedure was performed for all groups and color measurement was repeated. The data were statistically analyzed using two way ANOVA and Tukey test. Data obtained before and after thermocycling statistically analyzed using paired t test. Results: Color difference values between veneering ceramic and microhybrid resin composite were the highest. The lowest translucency parameter values were seen in the veneering ceramic groups, while the highest were seen in microhybrid resin composite groups. The effect of thermocycling procedure on translucency parameter was not statistically significant (p>0.05). Conclusion: Intraoral repair of fractured ceramic restorations is a commonly used method. The use of nanohybrid composite as a repair material yielded more consistent results with ceramic in properties of color and translucency.