Sıçanlarda oluşturulan deneysel karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarında S-asetil glutatyon koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effect of S-acetyl-glutathione in experimentally induced hepatic ischemia-reperfusion injury in rats
  1. Tez No: 988685
  2. Yazar: GÖKBERK ALAGAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARTU BADAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer iskemi-reperfüzyon, SAG, Hepatic ischemia-reperfusion, SAG
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Karaciğer iskemi-reperfüzyon (I/R) hasarı, karaciğer cerrahisi ve transplantasyon süreçlerinde görülen en önemli hücresel hasar nedenlerinden biridir. Bu süreçte oksidatif stres ve inflamatuvar sitokinler başlıca rol oynamaktadır. Endojen bir antioksidan olan glutatyon (GSH), hücresel savunmada kritik öneme sahiptir. GSH'ın lipofilik ve daha stabil bir türevi olan S-asetil-glutatyonun (SAG) ise hücre içine geçişi daha kolay olup, daha güçlü koruyucu etki sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, sıçanlarda oluşturulan karaciğer I/R modelinde GSH ve SAG uygulamalarının hepatoprotektif etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışmada otuz altı erişkin Wistar albino sıçan rastgele olarak altı gruba ayrılmıştır: Sham, I/R kontrol, GSH uygulama(0. Saat ve 24.saat) ve SAG (0.saat ve 24.saat) uygulama grupları. Karaciğer iskemisi 30 dakika reperfüzyon süresi 45 dakika tutulmuştur.Serum, doku ELİSA ve histopatolojik örnekler uygun metodlarla değerlendirilmiştir.GSH ve SAG uygulamaları, I/R grubuna kıyasla serum AST, ALT ve doku ELİSA MDA, TNF-α, IL-1β ve IL-6 düzeylerini anlamlı şekilde azaltmıştır (p < 0,05).Özellikle SAG grubunda IL-6 düzeylerinde daha belirgin bir azalma saptanmış, bu durum SAG'ın inflamatuvar yanıtı daha güçlü baskılayabileceğini düşündürmüştür. Histopatolojik incelemede her iki ajan da konjesyon, nekroz ve vakuolizasyon skorlarını belirgin biçimde düşürmüş, SAG grubunda karaciğer mimarisinin daha iyi korunduğu gözlenmiştir.SAG ve GSH uygulamaları, karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarına karşı oksidatif stres ve inflamasyonu azaltarak belirgin hepatoprotektif etki göstermiştir. SAG grubunda IL-6 düzeylerindeki daha güçlü düşüş, bu bileşiğin klasik glutatyondan daha etkili bir antiinflamatuvar yanıt oluşturabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu farkın biyokimyasal mekanizmalarının tam olarak aydınlatılabilmesi için ileri düzey deneysel ve translasyonel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Hepatic ischemia-reperfusion (I/R) injury is one of the major causes of cellular damage observed during liver surgery and transplantation. Oxidative stress and inflammatory cytokines play key roles in this process. Glutathione (GSH), an endogenous antioxidant, is critically important in cellular defense mechanisms. S-acetyl-glutathione (SAG), a more stable and lipophilic derivative of GSH, is thought to provide greater intracellular penetration and stronger protective effects. This study aimed to compare the hepatoprotective effects of GSH and SAG in a rat model of hepatic I/R injury.Thirty-six adult Wistar albino rats were randomly divided into six groups: Sham, I/R control, GSH administration (0th and 24th hour), and SAG administration (0th and 24th hour) groups. Hepatic ischemia was induced by clamping the portal triad for 30 minutes, followed by 45 minutes of reperfusion. Serum biochemical parameters, tissue ELISA markers, and histopathological samples were evaluated using appropriate methods.Both GSH and SAG treatments significantly reduced serum AST, ALT, and tissue MDA, TNF-α, IL-1β, and IL-6 levels compared to the I/R control group (p < 0.05). A more pronounced decrease in IL-6 levels was observed in the SAG group, suggesting a stronger suppression of the inflammatory response. Histopathological evaluation revealed that both agents markedly decreased congestion, necrosis, and vacuolization scores, while hepatic architecture was better preserved in the SAG-treated group.In conclusion, GSH and SAG exhibited significant hepatoprotective effects against hepatic ischemia-reperfusion injury by attenuating oxidative stress and inflammation. The greater reduction of IL-6 levels in the SAG group indicates that this compound may exert a stronger anti-inflammatory effect than classical glutathione. However, further experimental and translational studies are required to elucidate the underlying biochemical mechanisms of this difference.