ENAM ve MBL2 gen polimorfizmlerinin çürükle ve çevresel risk faktörleriyle ilişkisinin araştırılması
  1. Tez No: 988686
  2. Yazar: BİLGE ŞENSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN AKGÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş çürüğü, ENAM, MBL2, Tek nükleotid polimorfizmleri, Dental caries, ENAM, MBL2, single nucleotide polymorphisms (SNPs)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diş çürüğü yaygın bir ağız sağlığı sorunudur ve mine oluşumu ile bağışıklık genlerindeki varyasyonların çürük gelişimini etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışma, enamelin (ENAM) ve mannoz bağlayıcı lektin (MBL2) genlerindeki SNP'lerin çürük riskiyle ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Pamukkale Üniversitesi Diş Hekimliği Kliniği'ne başvuran 120 birey (60 yüksek çürük, 60 düşük çürük) dahil edilmiştir. Yazılı ve bilgilendirilmiş onam alındıktan sonra, yanak sürüntülerinden DNA izole edilerek rs3796704 ve rs11003125 polimorfizmleri genotiplendirilmiş, çevresel risk faktörleri anket ile değerlendirilmiştir. Bulgular: ENAM rs3796704'te GG genotipinde DMFT en düşük, GA ve özellikle AA genotipinde en yüksek bulunmuş; A aleli risk arttırıcı, G aleli koruyucu etki göstermiştir (p<0,001). MBL2 rs11003125'te CC genotipi ve C aleli en düşük, GG genotipi ve G aleli en yüksek DMFT ile ilişkilidir (p<0,001). Gruplar arasında DMFT skoru, yaş, plak ve gingival indeks, eğitim düzeyi, diş fırçalama sıklığı, diş arası temizleme yöntemi, fırça türü, ara öğün, asitli içecek tüketim sıklığı ve şekerli gıda ve içecek tüketim sıklıkları ile tükürük pH değerleri açısından anlamlı farklar saptanmıştır (p<0,05). Buna karşın, cinsiyet, fırçalama süresi, florür uygulaması, ana öğün sayısı, beslenme tercihi ve abur cubur tüketimi açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Analizler sonucunda, ENAM (p=0.0001) ve MBL2 (p=0.0001) genlerindeki varyasyonların çürükle istatistiksel olarak anlamlı farklılıklarla ilişkili olduğu saptanmıştır. Diş çürüğüne yatkınlık açısından duyarlılığı belirleyen genetik bölgelerin tanımlanabilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Dental caries is a prevalent oral health problem, and variations in genes involved in enamel formation and immune function are thought to influence its development. This study aims to evaluate the association between single nucleotide polymorphisms (SNPs) in the enamelin (ENAM) and mannose-binding lectin (MBL2) genes and the risk of dental caries. Materials and Methods: A total of 120 individuals (60 with high caries experience and 60 with low caries experience) presenting to Pamukkale University Faculty of Dentistry were included in the study. Following written informed consent, genomic DNA was isolated from buccal swabs and genotyped for the rs3796704 and rs11003125 polymorphisms, while environmental risk factors were assessed using a questionnaire. Results: In ENAM rs3796704, the GG genotype was associated with the lowest DMFT, whereas GA and particularly AA genotypes showed the highest values; the A allele appeared to increase caries risk, while the G allele exhibited a protective effect (p<0.001). For MBL2 rs11003125, the CC genotype and C allele were associated with the lowest DMFT, whereas the GG genotype and G allele were linked to the highest DMFT (p<0.001). Significant differences were observed between groups in DMFT score, age, plaque and gingival indices, educational level, toothbrushing frequency, interdental cleaning method, toothbrush type, snack frequency, frequency of acidic beverage consumption, frequency of sugary food and drink consumption, and salivary pH (p<0.05). In contrast, no significant differences were found for sex, toothbrushing duration, fluoride application, number of main meals, dietary preference, or junk food consumption (p>0.05). Conclusion: The findings demonstrated that variations in the ENAM (p=0.0001) and MBL2 (p=0.0001) genes were significantly associated with dental caries. Further studies are needed to identify genetic regions that determine susceptibility to dental caries.