İlkokul öğrencilerine uygulanan fiziksel aktivite ve beslenme eğitiminin persentil, fiziksel aktivite tutum ve beslenme bilgi düzeylerine etkisi
The effect of physical activity and nutrition education on primary school students on persentile, physical activity attitude and nutrition knowledge levels
  1. Tez No: 988687
  2. Yazar: OSMAN UYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme Bilgi, Fiziksel Aktivite, Fiziksel Aktivite Tutum, Persentil, Nutrition, Nutrition Knowledge, Physical Activity, Physical Activity Attitude, Percentile
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ilkokul öğrencilerine uygulanan 10 haftalık fiziksel aktivite ve beslenme eğitiminin persentil, fiziksel aktiviteye yönelik tutum ve beslenme bilgi düzeylerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın araştırma grubunu Ankara ili Beypazarı ilçesinde Milli Eğitim bakanlığına bağlı okullarda öğrenim gören ve gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden 281 ilkokul 4. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada üç gruplu ön test son test yarı deneysel araştırma tasarımı uygulanmıştır. Verilerin analizinde karışık ölçümlerde ANOVA analizi kullanılmıştır. Elde edilen verilerde; beslenme bilgi testi grup içi son test değerleri ön test değerlerine göre anlamlı düzeyde yükselmiştir (p<0.05). Beslenme bilgi testi gruplar arası son test değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Fiziksel aktivite olumlu tutum grup içi son test değerleri ön test değerlerinde anlamlı düzeyde yükselmiştir (p<0.05). Fiziksel aktivite olumlu tutum gruplar arası son test değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Fiziksel aktivite olumsuz tutum grup içi son test değerleri ön test değerlerine göre anlamlı düzeyde düşmemiştir (p>0.05). Fiziksel aktivite olumsuz tutum gruplar arası son test değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). Persentil grup içi son test değerleri ön test değerlerine göre anlamlı düzeyde yükselmiştir (p<0.05). Persentil gruplar arası son test değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Sonuç olarak uygulanan 10 haftalık fiziksel aktivite ve beslenme eğitiminin ilkokul öğrencilerinin fiziksel aktiviteye yönelik tutumlarına ve persentil frekans sayılarına etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ancak, uygulanan eğitimin katılımcıların beslenme bilgi düzeylerine ve persentil ortalama değerlerine istatistiksel olarak etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of a 10-week physical activity and nutrition education program on primary school students' percentiles, attitudes toward physical activity, and nutritional knowledge levels. The study sample group consisted of 281 fourth-grade students enrolled in schools affiliated with the Ministry of National Education in the Beypazarı district of Ankara who volunteered to participate. A three-group pretest–posttest quasi-experimental research design was employed. Data were analyzed using Mixed ANOVA. The results showed that posttest scores on the nutrition knowledge test increased significantly within the intervention group compared with pretest scores (p<0.05). However, no statistically significant differences were found between groups in posttest nutrition knowledge scores (p>0.05). Posttest scores for positive attitudes toward physical activity increased significantly within the group compared with pretest scores (p<0.05), but no significant differences were found between groups (p > 0.05). Negative attitude scores toward physical activity did not show a significant decrease within the group (p>0.05), although a statistically significant difference was detected between groups in the posttest scores for negative attitudes (p< 0.05). Percentile posttest scores increased significantly within the group compared to pretest scores (p<0.05), but no significant differences were observed between groups (p>0.05). In conclusion, the 10-week physical activity and nutrition education program had positive effects on students' attitudes toward physical activity and their percentile frequency numbers. However, the program did not produce statistically significant effects on nutrition knowledge levels or percentile mean values.