Periferik kan parametreleri ile metastatik meme kanserinde siklin bağımlı kinaz 4/6 ( CDK 4/6) inhibitörlerine tedavi yanıtı arasındaki ilişkinin araştırılması
İnvestigation of the relationship between peripheral blood parameters and response to cyclindependent ki̇nase 4/6 (CDK 4/6) inhibitor therapy in metastatic breast cancer
- Tez No: 988694
- Danışmanlar: DOÇ. AYDIN AYTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: CDK4/6 inhibitör, Hematolojil Parametreler, Meme kanseri, Breast Cancer, CDK4/6 inhibitor, Hematological Parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışma, metastatik meme kanseri hastalarında CDK4/6 inhibitör tedavisi öncesi ve sonrası periferik kan parametrelerini değerlendirerek, bu parametrelerin tedavi yanıtıyla ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen malignite olup, metastatik evrede sağkalım belirgin şekilde düşmektedir. CDK4/6 inhibitörleri (palbosiklib, ribosiklib, abemasiklib) hücre döngüsünü durdurarak etkili bir tedavi seçeneği sunmakta, ancak yanıt bireyler arasında farklılık göstermektedir. Ayrıca, klasik tümör belirteçlerine ek olarak beslenme ve bağışıklık durumunu yansıtan Prognostik Beslenme İndeksi (PNİ) gibi yeni biyobelirteçlerin tedavi yanıtını öngörmede yararlı olabileceği düşünülmektedir. Gereç ve Yöntem:Bu retrospektif kohort çalışmada, Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde metastatik meme kanseri tanısı alan CDK4/6 inhibitör tedavisi öncesi ve sonrası periferik kan parametrelerini 186 hastada değerlendirildi. Rutin bakılan demografik, biyokimyasal ve histolojik parametreler:yaş,cinsiyet, hastalık yaşı, lökosit (wbc), nötrofil (neu), lenfosit (leu), nötrofil/lenfosit oranı (leu/neu), platelet (plt), platelet/lenfosit oranı (plt/leu), monosit (mono), lenfosit/monosit oranı (leu/mono), hemoglobin (hgb), Crp, Albumin, CEA, CEA 15-3,Kalsiyum, LDH, PNI (Prognostik Nütrisyon İndeksi incelenmiştir. Bulgular:Bu çalışmada, 186 katılımcıya ait veriler IBM SPSS Statistics 23 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım durumuna göre uygun parametrik (Bağımlı/Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü ANOVA, Pearson Korelasyon) veya parametrik olmayan (Wilcoxon, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis) testler uygulanmıştır. Kategorik değişkenler için Ki-Kare Testi, sağkalım analizleri için ROC analizi, anlamlı bulunan değişkenler için ise tekli ve çoklu lojistik regresyon analizleri yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Sonuç:Bu çalışma, metastatik meme kanserinde CDK4/6 inhibitörlerine (palbosiklib, ribosiklib) verilen yanıtın periferik kan parametreleriyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Özellikle WBC, NEU, NEU/LEU oranı, kalsiyum, CEA, CA15-3, PNI ve albümin değerleri tedavi yanıtıyla bağlantılı bulunmuştur. Bulgular, inflamasyon ve immün-nütrisyon göstergelerinin olası prognostik ve prediktif biyobelirteçler olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate pre- and post-treatment peripheral blood parameters in patients with metastatic breast cancer receiving CDK4/6 inhibitor therapy and to investigate their association with treatment response. Breast cancer is the most common malignancy among women, and survival significantly decreases at the metastatic stage. CDK4/6 inhibitors (palbociclib, ribociclib, abemaciclib) act by arresting the cell cycle and represent an effective therapeutic option; however, treatment response varies among individuals. In addition to classical tumor markers, novel biomarkers reflecting nutritional and immune status—such as the Prognostic Nutritional Index (PNI)—may be useful in predicting treatment response. Materials and Methods: In this retrospective cohort study, peripheral blood parameters before and after CDK4/6 inhibitor treatment were evaluated in 186 patients diagnosed with metastatic breast cancer and followed at the Gaziantep University Medical Oncology Clinic. The routinely assessed demographic, biochemical, and histological parameters included: age, sex, disease duration, white blood cell (WBC), neutrophil (NEU), lymphocyte (LEU), neutrophil/lymphocyte ratio (NEU/LEU), platelet (PLT), platelet/lymphocyte ratio (PLT/LEU), monocyte (MONO), lymphocyte/monocyte ratio (LEU/MONO), hemoglobin (HGB), C-reactive protein (CRP), albumin, CEA, CA15-3,Calcium,LDH and Prognostic Nutritional Index (PNI). Results:All data were analyzed using IBM SPSS Statistics 23. Depending on data distribution, appropriate parametric (Independent/Paired Samples t-test, One-way ANOVA, Pearson Correlation) or nonparametric (Wilcoxon, Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis) tests were applied. The Chi-square test was used for categorical variables, ROC analysis for survival evaluation, and significant variables were further assessed with univariate and multivariate logistic regression. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Conclusion: This study demonstrated that in metastatic breast cancer, response to CDK4/6 inhibitors (palbociclib, ribociclib) is associated with peripheral blood parameters. Specifically, WBC, NEU, NEU/LEU ratio, calcium, CEA, CA15-3, PNI, and albumin values were correlated with treatment response. These findings suggest that inflammatory and immuno-nutritional markers may serve as potential prognostic and predictive biomarkers in CDK4/6 inhibitor therapy.