Blokzincir teknolojisi: Muhasebe meslek mensupları üzerine bir araştırma
Blockchain technology: A study on accounting professionals
  1. Tez No: 988700
  2. Yazar: EDA POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ÖĞÜNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Blockchain Teknolojisi, muhasebe, denetim, meslek mensupları, Blockchain technology, accounting, auditing, accounting professionals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, muhasebe meslek mensuplarının blockchain teknolojisinin muhasebe uygulamalarına yönelik algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada katılımcıların blockchain'e dair genel görüşleri, teknolojinin şeffaflık, verimlilik, maliyet azaltma ve mevzuata uyum konularındaki katkılarına ilişkin değerlendirmeleri ortaya konmuştur. Araştırma kapsamında 386 muhasebe meslek mensubuna anket uygulanmıştır. Veriler cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, mesleki deneyim süresi, sektör, pozisyon ve bilgi düzeyi gibi değişkenler açısından analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, katılımcıların blockchain teknolojisine yönelik algılarının genel olarak olumlu ve orta düzeyin üzerinde olduğunu göstermektedir. Erkek katılımcıların, genç yaş gruplarının ve ileri düzey bilgiye sahip olanların teknolojiye yönelik algılarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, blockchain teknolojisinin muhasebe süreçlerinde kullanımının bilgi düzeyi ve demografik faktörlere bağlı olarak değiştiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda, meslek mensuplarına yönelik eğitim çalışmalarının artırılması ve farkındalık düzeyinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perceptions of accounting professionals regarding the use of blockchain technology in accounting practices. The research explores participants' general opinions on blockchain and their evaluations of the technology's contributions to transparency, efficiency, cost reduction, and regulatory compliance. A survey was conducted with 386 accounting professionals. The data were analyzed based on variables such as gender, age, educational background, professional experience, sector, position, and level of knowledge. The findings indicate that participants generally hold positive perceptions of blockchain technology, with attitudes above the moderate level. It was determined that male participants, younger age groups, and those with advanced knowledge exhibit higher levels of positive perception toward the technology. The study concludes that the adoption of blockchain technology in accounting processes varies depending on knowledge levels and demographic factors. In this context, it is recommended that training activities and awareness programs targeting accounting professionals be expanded.