Alerjik rinitli hastalarda alerjenler ile domografik özellikler arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of the correlation between allergens and demographic characteristics in patients with allergic rhinitis
  1. Tez No: 988701
  2. Yazar: FAİK SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SALCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Rinit-alerjik, Rinit-alerjik-mevsimsel, Rinit-alerjik-perennial, Rhinitis-allergic, Rhinitis-allergic-seasonal, Rhinitis-allergic-perennial
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Alerjik rinit (AR), alerjik hastalıkların en sık karşılaşılan türüdür ve toplumda genel olarak %5-50 oranında görülür. AR etiyolojisinde, birçok genetik ve çevresel faktör rol oynamaktadır. Hastalığı ortaya çıkaran etkenler iklimsel, coğrafi, kültürel ve çeşitli sosyal koşullar olarak sayılabilir. Çevresel etkenler bölgeden bölgeye büyük farklılılar gösterebilir. AR tedavisinde sorumlu alerjenlerin tespiti ve bu alerjenlerden kaçınma tedavinin ilk basamağıdır. Bizim amacımız, AR tanılı hastaların alerjen profilini ortaya koymak ve bu alerjenlerle sosyodemografik özellikler arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Mayıs 2023 ile Ağustos 2023 tarihleri arasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz polikliniğine AR semptomları ile başvuran 10-60 yaş arası AR tanısı alan hastalar ile prospektif olarak yapıldı. Deri prick testinde (DPT) en az bir maddeye duyarlı olduğu tespit edilen 238 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir. DPT sonucu pozitif gelen hastalara tarafımızca hazırlanan demografik özellikleri içeren bir form hasta görüşmesi esnasında doldurtulmuştur. İstatistiksel analizlerde ki kare ve Mann-Whitney U testleri kullanılmış, istatistiksel anlamlılık düzeyi p< 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Erzincan bölgesinde AR daha çok kadınlarda, sosyoekonomik düzeyi yüksek kişilerde, kentlerde yaşayanlarda, bahçesiz evlerde, kaloriferli evlerde ve bir apartman dairesinde yaşayanlarda gözlenmekteydi. Evde evcil hayvan varlığıyla AR prevalansı arasındaki ilişki noktasında ülkemizin diğer bölgelerine benzer sonuca ulaştık. Bölgemizde en sık duyarlılık gözlenen alerjenler sırasıyla çimen polenleri, ev tozu DP. ve yabani ot polenleri olmuştur. AR'ye en sık eşlik eden kronik rahatsızlık astım, astımı olanlarda en sık görülen alerjenler ev tozu DP. (Dermatophagoides pteronyssinus) ve ev tozu DF. (Dermatophagoides farinae) akarları olarak tespit edilmiştir. Yabani ot poleni alerjisinin 1. ve 2. dekadda diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğunu, kadınlarda erkeklere göre daha fazla görüldüğü sonucuna ulaştık. Çalışmamız vaka-kontrol çalışması olmadığından sigaranın genel AR prevalansına etkisini araştıramasak da hastalarımızın yaklaşık 4'de 1'i aktif sigara içicisiydi ve bu grupta yabani ot poleni alerjisinin sigara kullanmayanlara göre anlamlı şekilde daha az görüldüğünü gözlemledik. Erzincan bölgesinde çimen ve yabani ot alerjisinin kentte yaşayanlarda, çimen alerjisinin apartmanda yaşayanlarda ve evdeki oda sayısı fazla olanlarda, yabani ot alerjisinin ise kaloriferli evlerde yaşayanlarda daha sık olduğunu tespit ettik. Ev tozu akarları ve diğer alerjenlerle evlerin yaşı, kat sayısı, evdeki oda sayısı ve hastaların evde beraber yaşadıkları kişi sayısı arasında bir fark tespit edilmedi. Sonuç: Sonuç olarak AR etyolojisinde yer alan çevresel faktörlerin hastalığa etkisi, yaşanılan bölgenin yanında aynı bölgede yaşayan insanların sosyodemografik yapılarına bağlı olarak da değişebilmektedir. Erzincan bölgesinde çevresel alerjenlerin görülme sıklığı ve AR üzerine etkisi çeşitli faktörlere bağlı farklı olabilmektedir. Bu bölgede ilerleyen zamanlarda daha geniş bir alerjen paneliyle başka çalışmaların yapılmasında fayda görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Allergic rhinitis (AR) is the most common type of allergic disease with a prevalence of 5-50% in the general population. Many genetic and environmental factors play a role in the etiology of AR. These factors include climatic, geographical, cultural and various social conditions. Environmental factors can vary greatly from region to region. Identification of responsible allergens and avoidance of these allergens is the first step in the treatment of AR. Our aim was to reveal the allergen profile of patients with AR and to investigate the relationship between these allergens and sociodemographic characteristics. Materials and Methods: This study was conducted prospectively with patients diagnosed with AR, aged between 10-60, who presented to Erzincan Binali Yıldırım University Faculty of Medicine Mengücek Gazi Training and Research Hospital Ear Nose and Throat outpatient clinic with AR symptoms between May 2023 and August 2023. 238 patients who were found to be sensitive to at least one substance in the skin prick test (DPT) were included in the study. Patients with positive DPT results were asked to fill out a form including demographic characteristics prepared by us during the patient interview. Chi-square and Mann-Whitney U tests were used in statistical analyses and statistical significance level was accepted as p< 0.05. Results: In Erzincan, AR was observed mostly in women, people with high socioeconomic status, urban dwellers, those living in houses without gardens, houses with central heating, and those living in an apartment. We reached similar results to other regions of our country in terms of the relationship between the presence of pets at home and the prevalence of AR. The most frequently sensitized allergens in our region were grass pollen, house dust DP. and weed pollen, respectively. The most common chronic condition accompanying AR was asthma, and the most common allergens in patients with asthma were house dust DP (Dermatophagoides pteronyssinus) and house dust DF (Dermatophagoides farinae) mites. We concluded that weed pollen allergy was higher in the 1st and 2nd decade compared to other age groups and was more common in women than in men. Although we could not investigate the effect of smoking on the overall prevalence of AR because our study was not a case-control study, approximately 1 in 4 of our patients were active smokers and we observed that weed pollen allergy was significantly less common in this group compared to non-smokers. In Erzincan, we found that grass and weed allergy were more common in urban dwellers, grass allergy was more common in those living in apartments and with more rooms in the house, and weed allergy was more common in those living in houses with central heating. There was no difference between house dust mites and other allergens and the age of the house, number of storeys, number of rooms in the house and number of people living with the patients. Conclusion: In conclusion, the effect of environmental factors in the etiology of AR on the disease may vary depending on the sociodemographic structure of the people living in the same region as well as the region of residence. The prevalence of environmental allergens in Erzincan and their effect on AR may be different due to various factors. We believe that further studies with a wider panel of allergens should be conducted in this region in the future.