Blokzinciri teknolojisinin muhasebe ve denetim uygulamalarına etkileri
Effects of blockchain technology on accounting and auditing practices
- Tez No: 997840
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli bilgi sistemleri, Bilgisayarlı muhasebe, Bilgisayarlı muhasebe sistemi, Bütünleşik bilgi sistemleri, Elektronik muhasebe, Finansal muhasebe, Muhasebe bilgi sistemleri, Computer assisted information systems, Computerized accounting, Computerized accounting system, Integrated information systems, Electronic accounting, Financial account, Accounting information systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Muhasebe ve denetim mesleği, dijitalleşme ile blokzincir, yapay zekâ ve veri analitiği gibi yeni teknolojilerin etkisi altında köklü bir dönüşüm sürecine girmiştir. Bu dönüşüm, yalnızca teknik altyapıyı değil, aynı zamanda meslek mensuplarının teknolojiye ilişkin algılarını, psikolojik hazır bulunuşluklarını ve değişime karşı olası dirençlerini de gündeme getirmektedir. Bu doktora tezinin amacı, muhasebe ve denetim alanında çalışan meslek mensuplarının blokzincir teknolojisine yönelik teknoloji farkındalığı, kavramsal farkındalığı, teknolojiye hazır olma ve teknoloji direnci düzeylerinin, bu teknolojiye yönelik tutum ve kullanma niyeti üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de faaliyet gösteren muhasebe meslek mensupları oluşturmaktadır. Veri toplama süreci, kolayda örnekleme yöntemiyle çevrim içi anket aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Analizlerde, anket formunu eksiksiz dolduran ve veri temizliği sonrasında geçerli kabul edilen katılımcıların yanıtları kullanılmıştır. Anket formunda teknoloji farkındalığı, kavramsal farkındalık, teknolojiye hazır olma, teknoloji direnci, blokzincir teknolojisine yönelik tutum ve blokzincir teknolojisini kullanma niyetini ölçen, ilgili literatürden uyarlanmış çok maddeli Likert tipi ölçeklere yer verilmiştir. Öncelikle demografik özellikler tanımlayıcı istatistiklerle değerlendirilmiş; ardından ölçüm modelinin güvenirlik ve geçerliliğini incelemek için bileşen yükleri, Cronbach Alfa, bileşik güvenirlik ve AVE değerleri hesaplanmıştır. Yapısal ilişkilerin testinde Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) yaklaşımı benimsenmiş ve analizler SmartPLS 4 programı ile yürütülmüştür. Elde edilen bulgular, öncelikle teknoloji farkındalığının blokzincir teknolojisine ilişkin kavramsal farkındalık üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bunun yanında hem teknoloji farkındalığının hem de kavramsal farkındalığın blokzincir teknolojisine yönelik tutumu güçlendirdiği görülmüştür. Teknolojiye hazır olma düzeyinin, meslek mensuplarının blokzincir teknolojisine yönelik tutumlarını ve bu teknolojiyi kullanma niyetlerini pozitif yönde etkilediği; teknoloji direncinin ise teknolojiye hazır olma üzerinde istatistiksel olarak anlamlı fakat oldukça düşük düzeyde negatif bir etkiye sahip olduğu, tutum ve kullanma niyeti üzerindeki doğrudan etkilerinin ise negatif işaretli olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Tutum değişkeni, beklenildiği üzere blokzincir teknolojisini kullanma niyetinin doğrudan ve güçlü bir belirleyicisi olarak doğrulanmıştır. Modelin açıklanan varyans (R²) değerleri, ilgili değişkenler için orta ve yüksek düzeyde açıklayıcılık sergileyerek önerilen kuramsal çerçevenin istatistiksel açıdan desteklendiğine işaret etmektedir. Çalışma, muhasebe ve denetim bağlamında blokzincir teknolojisinin benimsenmesini teknoloji ve kavram farkındalığı, teknolojiye hazır olma ve teknoloji direnci gibi bilişsel ve psikolojik faktörlerle birlikte ele alan bütünleşik bir model önermesi bakımından literatüre katkı sağlamaktadır. Uygulama açısından ise, meslek örgütleri, düzenleyici kurumlar ve eğitim sağlayıcılar için blokzincir temelli uygulamaların yaygınlaştırılmasında teknoloji farkındalığını artırmaya, kavramsal bilgi düzeyini güçlendirmeye ve teknoloji direncini azaltmaya yönelik politika ve eğitim programlarının önemini vurgulamaktadır. Bu çerçevede çalışma, muhasebe ve denetim mesleğinin dijital dönüşüm sürecinde blokzincir teknolojisinin etkin ve sürdürülebilir biçimde benimsenmesine yönelik stratejik çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The accounting and auditing profession is undergoing a profound transformation under the influence of new digital technologies such as blockchain, artificial intelligence and data analytics. This transformation not only reshapes the technical infrastructure but also brings to the forefront professionals' perceptions of technology, their psychological readiness and their potential resistance to change. The aim of this doctoral thesis is to examine how accounting and auditing professionals' levels of technology awareness, conceptual awareness, technology readiness and technology resistance toward blockchain technology affect their attitudes towards this technology and their intention to use it. The population of the study consists of accounting professionals operating in Türkiye. Data were collected through an online questionnaire using convenience sampling. The analyses are based on the responses of participants who completed the survey in full and were retained after data cleaning procedures. The questionnaire includes multi-item Likert-type scales adapted from the relevant literature to measure technology awareness, conceptual awareness, technology readiness, technology resistance, attitudes towards blockchain technology and intention to use blockchain technology. Descriptive statistics were first employed to analyse the demographic characteristics of the respondents. Subsequently, outer loadings, Cronbach's alpha, composite reliability and average variance extracted (AVE) values were calculated to assess the reliability and validity of the measurement model. To test the structural relationships, the Partial Least Squares Structural Equation Modelling (PLS-SEM) approach was adopted, and the analyses were conducted using the SmartPLS 4 software. The findings first indicate that technology awareness has a positive and statistically significant effect on conceptual awareness of blockchain technology. In addition, both technology awareness and conceptual awareness were found to strengthen attitudes towards blockchain technology. Technology readiness positively affects professionals' attitudes towards blockchain technology as well as their intention to use this technology. Technology resistance, on the other hand, has a statistically significant but rather weak negative effect on technology readiness, while its direct effects on attitude and intention to use are negative in sign but not statistically significant. As expected, attitude is confirmed as a direct and strong predictor of intention to use blockchain technology. The explained variance (R²) values indicate medium to high levels of explanatory power for the endogenous variables, providing empirical support for the proposed theoretical framework. This study contributes to the literature by proposing an integrated model of blockchain technology adoption in the context of accounting and auditing that jointly considers cognitive and psychological factors such as technology and conceptual awareness, technology readiness and technology resistance. From a practical perspective, the findings highlight the importance of policies and training programmes aimed at increasing technology awareness, strengthening conceptual knowledge and reducing technology resistance in the dissemination of blockchain-based applications by professional bodies, regulatory authorities and educational institutions. In this respect, the study offers strategic implications for the effective and sustainable adoption of blockchain technology in the digital transformation of the accounting and auditing profession.