An investigation into in-service EFL teachers' digital competency levels
Hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin dijital yeterlilik düzeyleri üzerine bir inceleme
- Tez No: 988731
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET YAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Branş öğretmenleri, Dijital öğretmenlik, Branch teachers, Digital teacher
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada amaç bir grup hizmet içi İngilizce öğretmeninin dijital yeterlilik seviyelerini, dijital materyallere maruz kalma durumlarını, dijital yeterliliklerini profesyonel hayatlarında nasıl kullandıklarını ve dijital yeterliliği öğretmenlik bağlamında nasıl tanımladıklarını tespit etmektir. Dijitalleşmenin eğitimdeki önemi dikkate alındığında öğretmenlerin dijital yeterlilik seviyelerini saptamak bir temel oluşturması açısından alana fayda sağlayacağı düşünülmüştür. Ayrıca kişilerin bu konudaki deneyim ve düşünceleri üzerine yoğunlaşmak eğitimin geliştirilmesi konusunda atılması gereken ilk ve önemli adımlardan biridir. Esas amaç olan Türkiye'deki dil eğitimini güçlendirmek adına tasarlanan bu çalışmada kişilerin dijital yeterlilik seviyelerinin tespiti önceliklendirilmiş olup bu yeterliliklerinin kullanımı alt başlıklarla detaylandırılmıştır. Bu amaçla çalışmada gömülü karma yöntem kullanılarak iki farklı veri toplama aracından destek alınmıştır. Ana veri kaynağı olarak 351 hizmet içi İngilizce öğretmenine Dijital Teknoloji Yeterliğine Sahip Öğretmen Portresi Belirleme Ölçeği (TDiCoS) uygulanmıştır. Sonuçlar Avrupa Eğitimciler İçin Dijital Yetkinlik Çerçevesi (DigCompEdu) kapsamında değerlendirilmiştir. Bu çerçeveye göre, katılımcı öğretmenlerin büyük çoğunluğunun yüksek düzeyde, C1 (Lider) ve C2 (Öncü), dijital yeterliliğe sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Genel eğilime kıyasla düşük seviyede oldukları alanlar telif hakkı bilgilendirilmesinin yanı sıra öğrencinin ve öğrenimin değerlendirmesi olarak tespit edilmiştir. İkincil veri kaynağı olan yarı yapılandırılmış görüşmelerde ise katılımcıların dijital materyallere maruz kalma durumunun zamanla önemli ölçüde arttığı ve dijital materyalleri sıklıkla derslerinde İngilizce dil pratiği yaparken oyun ve görsel destek konularında kullandıkları belirlenmiştir. Ayrıca kişilerin dijital yetkinliklerini geliştirmeye açık olduğu ve Millî Eğitim Bakanlığı, akademisyenler ve meslektaşları gibi paydaşlardan bu konuda fayda gördükleri ve/veya beklenti içinde oldukları belirlenmiştir. Bunların yanı sıra yarı yapılandırılmış görüşmelerde bahsedilen paydaşlarla ilgili geliştirilmesi gereken noktaları da dile getirmişlerdir. Son olarak da kişilerin öğretmenlik bağlamında dijital yeterliliği nasıl tanımladıkları ve konumlandırdıkları detaylarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose is to identify a group of in-service EFL teachers' digital competence (DC) levels, their exposure to digital materials, how they use their digital competency in their professional lives, and how they define it within their teaching contexts. Taking into account the importance of digitalism in education, identifying teachers' DC levels is considered to contribute to the field of EFL in terms of establishing the foundation. Furthermore, delving deeply into teachers' thoughts and experiences is among the first and most important steps to take regarding the overall improvement of education. Designed to enhance language education in Türkiye, which is the primary objective, determining the in-service EFL teachers' DC levels is prioritized and detailed under the subheadings. With this purpose, the study adopts two different data collection tools within the embedded mixed methods design. The Teachers Digital Competence Scale (TDiCoS) is applied to 351 in-service EFL teachers as the primary data source. The results are evaluated within the European Framework for Digital Competence of Educators (DigCompEdu). According to the framework, it is revealed that the majority of the participating teachers have high DC levels, C1 (Leader) and C2 (Pioneer). Compared to the overall inclination, the participants scored lower in the areas of assessment and copyright. As the secondary data source, the semi-structured interviews revealed that the participants' exposure has increased significantly over time, and that they often use digital materials in their classes when practicing the English language by utilizing games and visual support. Additionally, it was specified that the participants are open to improving their DCs and they benefit and/or have expectations from the stakeholders, such as the Ministry of National Education, academics, and their colleagues. Moreover, they state the areas of improvement regarding these stakeholders, as pointed out in the semi-structured interviews. Finally, the details are given on how the participants define and position DCs with respect to teaching.