19. yüzyıldan 20. yüzyıla Tozkoparan: İstanbul ili Beyoğlu ilçesi Refik Saydam Caddesi
Tozkoparan from the 19th to the 20th century: Refik Saydam street, Beyoglu district, Istanbul province
- Tez No: 988733
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN PİLEHVARİAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık tarihi, Architectural history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
Özet
19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu için her anlamda bir arayışlar yüzyılıdır. Pek çok konuda yapılan ıslahat ve yenilik uygulamaları kent mekanının düzenlenmesine de yansımış ve özellikle Tanzimat Fermanı ile birlikte somut karşılıklar bulmaya başlamıştır. Yüzyılın öncesinde de gerek konumu itibariyle gerekse yerleşimcilerin profili sebebiyle ayrıcalıklı olarak değerlendirilebilecek olan Galata ve Beyoğlu bölgeleri kentsel yenilenme sürecinin de baş aktörü olmuştur. Resmi ve misyon olarak kurulan ilk belediye Altıncı Daire bu bölgeden sorumlu olmuş ve yönetimsel bir süreç pilot uygulamaya tabi tutulmuştur. Altıncı Daire Belediyesinin kuruluşu ve imar uygulamaları Osmanlı İmparatorluğundaki ilk kentsel dönüşüm olarak belirtilebilir. Dönemin doğru şekilde okunabilmesi için kent üzerinde etkisi olan oluşumların incelenmesi gerekmektedir. Kent insanla vardır ve bu ikili birbirinin etkisiyle değişen dinamik bir akış oluşturmaktadır. Bu dönüşüm sürecinde Avrupa'lı kentlerin yenilenmesinin etkisi muhakkak ki bir anlamda örnek teşkil etmiştir. Fakat sadece günümüz penceresinden okuma yapmak bu yenilenmeyi salt bir Avrupa'ya benzeme arayışı olarak yorumlanmasına sebep olacaktır. Dönemin özellikle mekansal dönüşüm önünde fazla sayıda itici kuvvet mevcuttur. Bu anlamda tez Tanzimat Dönemi kent mekanına etki edecek olan yasal düzenlemeler ve arayışları incelemektedir. Bu arayışlardaki detaylar dönem itibariyle kente bakışı ve dönüşümdeki arayışı ortaya koymaktadır. Sonrasında ise kentsel yenilenme sürecinde günümüzde algılanması kolay olmayan temel itici faktörler incelenecek ve bu faktörlerin etkisiyler yapılan müdahaleler sonucunda mekana yansıyan uygulamalar irdelenmeye çalışılacaktır. Bu irdeleme ile birlikte daha öncesinde yerleşim bulunmayan kentin batı sınırını oluşturan Tepebaşı Mezarlığı'nın yeni bir kent hatta ticaret merkezi oluş süreci irdelenmiştir. Bu kapsamda bölgede yapılan yol çalışmaları hem genişletme hemde yeni ulaşım planlaması incelenecek, mezarlığın bahçeye evrilmesi kamusal mekan arayışı kapsamında değerlendirilecektir. Altıncı Daire Belediyesi ve sonraki belediyeler için tamamen faydacı bir yaklaşımla kentsel yönetim sürecinin idare edildiği söylenebilir. Günümüz standartları baz alınarak yapılacak yorumların bu kapsamda ele alınması, klasik tarih okumasından öte mekana ve değişimine dair daha doğru yorumlar yapılabilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The 19th century was a century of searches in every sense for the Ottoman Empire. Reform and innovation practices implemented in many areas also started to find concrete responses with the organization of urban space and especially with the Tanzimat Edict. Before the century, Galata and Beyoğlu regions, which could be considered privileged due to both their location and the profile of the settlers, were also the main actors of the urban renewal process. The first municipality established officially and as a mission, the Sixth Department, was responsible for this region and an administrative process was put into pilot application. The establishment of the Sixth Department Municipality and zoning practices can be stated as the first urban transformation in the Ottoman Empire. In order to read the period correctly, it is necessary to examine the formations that had an effect on the city. The city exists with people and this duo creates a dynamic flow that changes with the influence of each other. The effect of the renewal of European cities in this transformation process has certainly set an example in a sense. However, reading only from today's perspective will cause this renewal to be interpreted as a mere search to resemble Europe. There are many driving forces, especially in the spatial transformation of the period. In this sense, the thesis examines the legal regulations and searches that will affect the urban space of the Tanzimat Period. The details in these searches reveal the perspective of the city and the search for transformation in the period. Afterwards, the basic driving factors that are not easy to perceive today in the urban renewal process will be examined and the applications reflected on the space as a result of the interventions made with the effects of these factors will be examined. With this examination, the process of Tepebaşı Cemetery, which forms the western border of the city that was previously uninhabited, becoming a new urban and even commercial center has been examined. In this context, the road works carried out in the region, both the expansion and the new transportation planning will be examined, and the transformation of the cemetery into a garden will be evaluated within the scope of the search for public space. It can be said that the urban management process was managed with a completely utilitarian approach for the Sixth Department Municipality and the following municipalities. Considering the comments to be made based on today's standards within this scope will enable more accurate comments to be made about the space and its change beyond the classical historical reading.