Haber ajanslarında yapay zekâ kullanımı: Türkiye ve İspanya haber ajansları üzerine bir değerlendirme
Use of artificial intelligence in news agencies: An evaluation on Turkish and Spanish news agencies
- Tez No: 988743
- Danışmanlar: PROF. DR. BESİM YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Haber Ajansları, Yapay Zekâ Haberciliği, Türkiye, İspanya, Artificial Intelligence, News Agencies, Artificial Intelligence Journalism, Türkiye, Spain
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Haber üretiminde hız, haber ajansları ve gazeteciler için rekabet avantajı sağlayan temel unsurlardan biridir. Teknolojinin hızlı veri toplama, işleme ve yayınlama süreçlerinde sağladığı katkılar, haberciliğin temel dinamiklerini dönüştürmektedir. Bu dönüşümün merkezinde yer alan yapay zekâ teknolojileri, günümüzde haber ajansları ve haber odaları tarafından sıklıkla kullanılmakta ve kullanımı artmaya devam etmektedir. Yapay zekâ, veri toplama, haber yazma, yayınlama ve ölçme süreçlerini daha hızlı ve verimli hale getirirken, aynı zamanda sektördeki meslek profesyonelleri için yeni fırsatlar ve zorluklar yarattığı da görülebilmektedir. Bu bilgiler ışığında çalışmanın amacı; katılımcı gözlem yoluyla haber ajanslarında hangi yapay zekâ teknolojilerinin kullanıldığı, bu teknolojilerin haber toplama, yazma, yayınlama ve ölçme süreçlerinin hangi kısmında ne kadar faydalanıldığı ve son olarak sektörde çalışan meslek profesyonellerinin bu teknolojiye bir avantaj mı, yoksa bir dezavantaj mı olarak baktıklarını ortaya koymaktır. Buradan hareketle çalışmanın evrenini Türkiye ve İspanya'daki haber ajansları oluşturacaktır. Örneklem olarak bu iki ülkeden ikişer tane olmak üzere toplamda 4 haber ajansı seçilecektir. Seçilen haber ajansları katılımcı gözlem yoluyla incelenecektir. İncelemelere ek olarak bu projede; 4 haber ajansının her birinden amaçsal örneklem çerçevesinde beşer kişi olmak üzere toplamda 20 kişi ile yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan derinlemesine mülakat yapılacaktır. Bu çerçevede elde edilen verilerle Türkiye ve İspanya haber ajansları arasındaki yapay zekâ kullanımı tespit edilmiş ve hangi ülkenin bu alanda geri kaldığı, bu geri kalmışlığı nasıl giderebileceği üzerine bir durum çalışması yapılmış olacaktır. Ayrıca medya sektöründe çalışmayı düşünen üniversite öğrencileri ve bu alana girmeyi düşünen kişilerin hangi temel teorik altyapı ve teknik bilgiye sahip olmaları gerektiği net bir şekilde ortaya koyulacak ve ampirik bir çalışma olmasından dolayı bilimsel açıdan akademiye katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Speed in news production is one of the fundamental elements that provide competitive advantage for news agencies and journalists. The contributions of technology to rapid data collection, processing and publication processes are transforming the fundamental dynamics of journalism. Artificial intelligence technologies, which are at the center of this transformation, are frequently used by news agencies and newsrooms today and their use continues to increase. While artificial intelligence makes data collection, news writing, publication and measurement processes faster and more efficient, it can also be seen that it creates new opportunities and challenges for professionals in the sector. In light of this information, the purpose of the study is to reveal which artificial intelligence technologies are used in news agencies through participant observation, how much these technologies are used in which parts of the news collection, writing, publication and measurement processes, and finally whether professionals working in the sector see this technology as an advantage or a disadvantage. Based on this, the universe of the study will consist of news agencies in Turkey and Spain. A total of 4 news agencies, two from each of these two countries, will be selected as a sample. The selected news agencies will be examined through participant observation. In addition to the reviews, in this project; a total of 20 people, five from each of the 4 news agencies within the framework of the purposeful sample, will be interviewed with semi-structured questions. In this context, the data obtained will determine the use of artificial intelligence between Turkish and Spanish news agencies, and a case study will be conducted on which country is lagging behind in this area and how this lagging behind can be overcome. In addition, it will be clearly revealed what basic theoretical background and technical knowledge university students who are considering working in the media sector and those who are considering entering this field should have, and since it is an empirical study, it will contribute to the academy from a scientific perspective.