Yapay zekâ ve toplumsal dönüşüm: Etik ihlaller
Artificial intelligence and social transformation: Ethical violations
  1. Tez No: 988744
  2. Yazar: RABİA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DEMİRCİOĞLU BİRİCİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, toplum, etik, algoritmik önyargı, nitel içerik analizi, Artificial intelligence, society, ethics, algorithmic bias, qualitative content analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yapay zekânın toplum üzerindeki etkilerini ve bu teknolojilerin beraberinde getirdiği etik sorunları incelemektedir. Yapay zekâ, insan benzeri düşünme yetenekleri ve öğrenme yetenekleri sağlayan bir dizi algoritma ve model içermektedir. Yapay zekâ teknolojisi, endüstri, sağlık, eğitim ve birçok diğer alan üzerinde derin etkiler yaratmıştır. Ancak, bu etkilerle birlikte önemli etik sorunlar da gündeme gelmektedir. Özellikle, kişisel verilerin korunması, algoritmik önyargı, yapay zekâ tarafından üretilen içeriklerin etik kullanımı ve sosyal medyanın insanlar üzerindeki psikolojik etkileri gibi konular etik tartışmaların odağında yer almaktadır. Bu çalışmada, yapay zekâ teknolojilerinin yol açtığı etik ihlallerden biri olan algoritmik önyargı, seçilen vakalar üzerinden nitel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Vakalar, medya haber siteleri ve akademik literatür gibi çeşitli kaynaklardan toplanmıştır. Analizlerde, yapay zekâ algoritmalarının hangi tür önyargılarda bulunduğu, ortaya çıkan etik sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik öneriler tartışılmaktadır. Bu çalışma, teknolojik ilerlemenin insan hayatına olan etkilerini anlamak ve yönlendirmek isteyen herkes için önemli bir kaynak olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of artificial intelligence on society and the ethical issues raised by these technologies. Artificial intelligence includes a set of algorithms and models that provide human-like thinking abilities and learning capabilities. AI technology has had profound impacts on industry, health, education and many other fields. However, with these impacts come significant ethical issues. In particular, issues such as the protection of personal data, algorithmic bias, the ethical use of AI-generated content, and the psychological effects of social media on people are at the center of ethical debates. In this thesis, algorithmic bias, one of the ethical violations caused by artificial intelligence technologies, is analyzed through qualitative content analysis method on selected cases. The cases were collected from various sources such as media news sites and academic literature. The analysis discusses the types of biases that artificial intelligence algorithms engage in, the ethical problems that arise, and suggestions for solving these problems. This study will be an important resource for anyone who wants to understand and guide the effects of technological progress on human life.