Muş yerel basınında kadın haberlerinin temsili: Şark Haber Gazetesi örneği
Representation of women in the local press in Muş: The case of Şark Newspaper
- Tez No: 988756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Yazılı basın, Yerel basın, Women, Written press, Local press
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Yerel basın, belli sınırlar içerisinde yaşayan insanların problemlerini, isteklerini dile getiren ve yönetimi halk adına denetleyen önemli bir rolü olan kitle iletişim araçlarıdır. Ulusal basının görmezden geldiği birçok konuyu yerel basın ele almakta ve birçok zorluğa rağmen görevini ihmal etmemektedir. Son zamanlarda artış gösteren toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, yalnızca kadınların değil tüm toplumların ortak bir problemi olarak irdelenmelidir. Ülkenin yasama, yürütme ve yargı gibi üç büyük gücünden sonra dördüncü büyük gücü olan medya, bu sorunun kaynağı olmak yerine, meseleye çözüm üreten bir noktada konumlanmak için çalışmalıdır. Bu çalışmanın temel amacı Muş yerel basınında kadınlara ne ölçüde yer verildiğinin tespitini yapmaktır. Çalışma aynı zamanda kadınların yerel basında ne sıklıkla görünür olup olmadığını ortaya koyabilmesi bakımından da değerli veriler sunacaktır. Bu amaç doğrultusunda Muş ilinin örneklem olarak alındığı bu çalışmada, günlük olarak basılı yayınlanan tek gazete olması sebebiyle Şark Haber Gazetesi, çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Çalışmanın kapsamında gazetenin rutin dönemlerde kadın konusunu nasıl ve ne sıklıkta ele alındığının açığa çıkarılması için araştırma tarihleri rutin bir zamandan seçilmiş; bu zaman aralıkları 1 Nisan 2025 ve 31 Mayıs 2025 olarak belirlenmiştir. İki aylık süreci kapsayan bu dönemde çıkan kadın konulu haberler, içerik analiziyle incelenmiştir. Kadın temalı haberlere yerel basının bakış açısı, haberleri kamuoyuna aktarma şekli, bu haberlere ayrılan yerin ve yerel basının bu haberleri nasıl inşa ettiğinin açığa çıkarılması konuyla ilgili yapılması planlanan çalışmalara ışık tutacak yönüyle tezi önemli kılacaktır. Ayrıca Muş yerel basınında kadın konulu haberlerin daha önce başka bir çalışmada ele alınmamış olması çalışmayı önemli kılmakta ve gelecekte benzer çalışmalar yapacak olanlara yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The local press is a mass communication tool that plays an important role in voicing the problems and demands of people living within certain boundaries and monitoring the administration on behalf of the public. The local press covers many issues that are ignored by the national press. Despite not being as popular as the national press, the local press continues to fulfil its role despite many difficulties. The recent increase in gender discrimination should be examined as a common problem not only for women but for all societies. The media, which is the fourth major power after the three major powers of the country, namely the legislature, the executive and the judiciary, should work to position itself as a solution to the problem rather than being its source. The main purpose of this study is to determine the extent to which women are represented in the local press in Muş. The study will also provide valuable data on how often women appear in the local press. For this purpose, the Şark News newspaper, which is the only daily newspaper published in Muş, was selected as the sample for this study. Within the scope of the study, the research dates were selected from a routine period in order to reveal how and how often the newspaper addressed women's issues during routine periods; these time intervals were determined as 1 April 2025 and 31 May 2025. The women's issues news stories published during this two-month period were examined through content analysis. The local press's perspective on women's issues news stories, the way in which these stories were conveyed to the public, the space allocated to these stories, and how the local press constructed these stories will shed light on future studies on this topic, making this thesis significant. Additionally, the fact that news stories about women in the local press in Muş have not been addressed in any previous studies makes this study important and aims to assist those who will conduct similar studies in the future.