5. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersi hal değişimleri konusundaki kavram yanılgılarının ve ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determination of misconceptions and needs of 5th grade students regarding phase changes in science course
  1. Tez No: 988759
  2. Yazar: FATİH DURSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL OKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen öğretimi, kavram, kavram öğretimi, kavram yanılgısı, hâl değişimi, scienceteaching, concept, conceptteaching, misconception, change of state
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; 5. Sınıf Fen Bilimleri dersinin 2024-2025 Eğitim-öğretim yılı müfredatına göre 5.ünitesi 3.bölümde yer alan maddenin hâl değişimleri kazanımlarında öğrencilerde oluşmuş veya oluşabilecek kavram yanılgılarını belirleyip bu doğrultudaki ihtiyaçları ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışmasından faydalanılmıştır. Bulgular: Hâl değişimi konuları işlenirken vazgeçilmez kavramlardan olan ısı-sıcaklık kavramları çoğu zaman öğrenciler tarafından birbirine karıştırılmış ve bu sebeple kavram yanılgısı yaşayan öğrencilerinde varlığı dikkat çekmiştir. Öğrenciler testlerde bulunan örneklere dayanarak hâl değişim türlerini (erime-donma-kaynama-buharlaşma-yoğuşma.) genel anlamda cevaplamış olmalarına rağmen gerçekleşen bu olayların nasıl meydana geldiklerine dair (Isı alma_ısı verme) bilgilerinin eksik olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin yaşadıkları coğrafya özelinde özellikle erime-donma gibi kavramları bilmelerine rağmen kaynama-buharlaşma-kırağılaşma gibi kavramları birbiri yerine kullandıkları dikkat çekmiştir. Sonuçlar: Bulgular üzerinde yapılan incelemelerde ilk olarak, bilgi eksikliği kavram yanılgılarının nedenlerinden biri olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; bilgi eksikliği olan öğrenciler, kavramlarla ilgili kendilerine sorulan soruları kavram yanılgısı yaşayan öğrencilerin cevapları incelendiğinde bilimsel bilgileri ile günlük yaşamdan edindikleri bilgileri birbiri ile ilişkilendiremedikleri belirlenmiştir. Öğrenciler günlük yaşamda sık karşılaştıkları örnekler üzerinde kısmi yorumlar yapabildiği ancak bilimsel açıklamasını yaparken bilgi eksikliklerinin olduğu belirlenmiştir. Farklı örnekler üzerinde çoğu öğrencinin yorum yapamadığı veya yanlış yorumladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose:The purpose of this research is to determine the misconceptions that have occurred or may occur in students regarding the state changes of matter achievements in the 3rd section of the 5th unit of the 5th grade science course according to the new curriculum and to reveal the needs in this direction. Method:In this research, case study, one of the qualitative research approaches, was used. Findings:When discussing phase change, students often confuse the concepts of heat and temperature, which are essential concepts, and this has led to the emergence of misconceptions. Although students generally answered the types of phase changes (melting, freezing, boiling, evaporation, and condensation) based on the examples in the tests, it was concluded that they lacked knowledge about how these processes occur (heat absorption and heat release). It was noted that although students were familiar with concepts such as melting and freezing, particularly in their geography, they often used concepts such as boiling, evaporation, and deposition interchangeably. Conclusions:In the analysis of the findings, a lack of knowledge was initially identified as one of the causes of misconceptions. According to the research results, students with a lack of knowledge were unable to connect their scientific knowledge to the information they acquired from daily life when asked questions about concepts and their misconceptions were examined. While students were able to provide partial interpretations of common examples in daily life, they were found to lack knowledge when providing scientific explanations. It was observed that most students were unable to interpret or misinterpreted different examples.