Mevsimlik tarım işçilerinin medya kullanım biçimleri: Eskişehir örneği
Seasonal agricultural workers' media usage paterns the case of Eskisehir
- Tez No: 988770
- Danışmanlar: PROF. DR. BESİM YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Göçer Yaşam, Medya Erişimi, Dijital Uçurum, Medya Okuryazarlığı, Yoksulluk Kültürü, Nomadic Lifestyle, Media Access, Digital Divide, Media Literacy, Poverty Culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, mevsimlik gezici tarım işçilerinin medya kullanım biçimlerine odaklanmaktadır. Eskişehir iline bağlı Alpu ilçesinde yer alan altı mahalle kırsalında yaşayan ve sürekli göç halinde olan mevsimlik gezici tarım işçilerinin medya kullanım alışkanlıkları, sosyoekonomik durumları, eğitim düzeyleri ve kültürel yapıları ile medya tüketim biçimleri etkisi üzerinde durulmaktadır. Bu tezin amacı, mevsimlik gezici tarım işçilerinin medya kullanım biçimlerini irdelemektir. Bu kapsamda, tarım işçilerinin medya tüketim pratiklerini, medya ile etkileşim düzeylerini analiz etmektir. Çalışmada ayrıca Oscar Lewis'in yoksulluk kültürü (culture of poverty) kavramsallaştırması ve Elihu Katz'ın kullanımlar ve doyumlar teorisi üzerinden işçilerin günlük yaşam pratikleri ile ilişkili olarak medya kullanım biçimleri ve bireysel tercih mekanizmaları ele alınması hedeflenmiştir. Bu tezde yöntem olarak nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntemler araştırma deseni benimsenmiştir. Çalışmada, veri toplama tekniği olarak görüşme, gözlem ve anket kullanılmıştır. Örneklem olarak seçilen 18-65 yaş arası 600 yetişkin kadın-erkek mevsimlik gezici tarım işçileri ile açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 24 paket programında analiz edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler ki kare testi uygulanarak çapraz tablolar şeklinde yorumlanmıştır. Çalışmanın nitel yöntem ayağında ise 18-65 yaş arası 30 yetişkin mevsimlik tarım işçisi kadın-erkek katılımcılarla derinlemesine mülakat yapılmıştır. Görüşmeler MAXQDA 24 Pro ile analiz edilmiştir. Bu tez çalışmasının sonucunda, mevsimlik gezici tarım işçilerinin sosyokültürel ve ekonomik temelli yaşadıkları yoksunlukların medya kullanım biçimlerini de etkilediği ortaya çıkmıştır. Bilgiye erişim, dijital medya alt yapı eksiklikleri, göçer yaşama pratiklerine bağlı internet kullanım kısıtı, yoksulluk kültürüne bağlı kuşaklar arası aktarılan yoksulluk döngüsü ile medya kullanım biçimleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the media usage patterns of seasonal migrant agricultural workers. It examines the media usage habits, socioeconomic status, educational levels, and cultural structures of seasonal migrant agricultural workers who live in six rural neighbourhoods in the Alpu District of Eskisehir Province and are in a state of constant migration, as well as the impact of these factors on their media consumption patterns. This thesis aims to examine the media usage patterns of seasonal migrant agricultural workers. Within this scope, the study aims to analyse the media consumption practices and levels of interaction with the media among agricultural workers. Additionally, the study aims to examine the media usage patterns and individual preference mechanisms of workers in relation to their daily life practices through Oscar Lewis' conceptualisation of the culture of poverty and Elihu Katz's uses and gratifications theory. This thesis adopts a mixed-methods research design that combines quantitative and qualitative research methods. The study utilised interviews, observations, and surveys as data collection techniques. A face-to-face survey consisting of open-ended and closed-ended questions was administered to a sample of 600 adult male and female seasonal agricultural workers aged 18-65. The data obtained were analysed using the IBM SPSS 24 software package. The data obtained in this study were interpreted in the form of cross-tables using the chi-square test. In the qualitative part of the study, in-depth interviews were conducted with 30 adult seasonal agricultural workers aged 18-65. The interviews were analysed using MAXQDA 24 Pro. The results of this thesis study revealed that the sociocultural and economic deprivation experienced by seasonal agricultural workers also affect their media usage patterns. A meaningful relationship was identified between access to information, digital media infrastructure deficiencies, internet usage restrictions related to nomadic living practices, the intergenerational transmission of poverty cycles linked to poverty culture, and media usage patterns.