Değer beklenti kuramları bağlamında X, Y ve Z kuşaklarının seçmen davranışlarını etkileyen faktörler
Factors affecting the voter behavior of X, Y ve Z generationsin the context of value expectation theories
- Tez No: 988769
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GEÇİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Değer Beklenti Kuramı, Siyasal İletişim, Seçmen Davranışları, Kuşaklar, Value Expectation Theory, Political Communication, Voter Behavior, Generations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Literatürde üzerinde anlaşmaya varılmış ortak bir tanımı olmamakla birlikte en basit haliyle siyaset, teokratik kurallar bütününden ziyade nomokratik kurallar ve haklarla ilgilenen, insan amaçları ve ihtiyaçları için kapsamlı bir doktrin temeline dayanan bir kavramdır (Plant, 2003). Plant'ın tanımından yola çıkarsak siyaset, din ve din kuralları yerine hukuk kuralları ve hukukun üstünlüğüne dayalı yerleşik toplum düzeninin kabul edildiği disiplindir. Öyleki siyaset, birçok disiplinle bir arada çalışabilmektedir. Bunların başında iletişim olduğunu söylemek doğru olacaktır. Özellikle aktif siyasal aktörler (siyasal parti, aday, lider vs.) tarafından çok kez başvurulan iletişim disiplini ve siyasetin kesişim noktasında vücut bulan siyasal iletişim; aday ve seçmen arasında adeta köprü vazifesi görmektedir. Siyasal iletişimin bir disiplin olarak kabul edilmesinde politikanın bilimselleşmesinin etkisi vardır (Aziz, Siyasal İletişim, 2014). Bu yaklaşım kavramsal açıdan dayanak olabilmekle beraber aynı zamanda siyasal iletişim de bir disiplin olduğunun duyurumudur. Burada akla gelen siyasal iletişim bir siyaset alt disiplini midir? Yoksa iletişim alt disiplini midir? Bu noktada çalımada ilk olarak bu ilişkilere yer verilerek anlamlandırılmaya çalışılmaktadır. Seçmen davranışları ise siyaset, davranış bilimi, iletişim, sosyoloji, felsefe gibi birçok alandan etkilenebilecek giriftlikte bir konudur. Hatta disiplinlerarasılaşmış merkezi bir konudur. Birçok araştırmaya konu olan seçmen davranışlarını alanyazına katılmış önceki çalışmaları ve çıkarımlarımızı dikkate alarak anlamlandırmak araştırmanın temel amacı olmaktadır. Araştırmanın üçüncü parçasını tüm disiplinlerin öznesi olan bireylerin oluşturduğu kuşaklar oluşturmaktadır. Seçmen davranışlarını etkileyen faktörler, değer beklenti kuramları bağlamında ve X, Y, Z kuşakları kapsamında incelenmektedir. İnsan kuşaklarının kavramsal ve türleri bakımından anlatımı yapılarak seçmen davranışları anlamlandırılmaya çalışılmaktadır. Başlı başına üç ayrı araştırma alanı olarak değerlendirilebilecek olan değer beklenti kuramı, insan kuşakları ve seçmen davranışları bu manada çalışmanın disiplinlerarası kimliğini ortaya koymaktadır. Siyasal katılımın, siyasal davranışın ve vatandaşlık konularının da ortak noktasına bulunan seçmen davranışları özellikle kuşaklar çeperinde ele alındığında gerek değişik yaş gruplarının siyasal tercihlerini anlama noktasında önemli bir katkı sağlayacak, gerekse kuşakların davranış özelliklerinin klasik grup davranışlarıyla benzerliğinin seviyesi de ileri süreçlerde incelenebilecektir. Çalışmada siyaset, iletişim ve siyasal iletişim kavramlarından hareketle seçmen, davranış, motivasyon, kuşaklar ve ele alınarak; Victor Vroom'un (Vroom, Work and motivation, 1964) 1964'te söz ettiği ve (Porter & Lawler, 1968) tarafından geliştirilen değer beklenti kuramları bağlamında ele alınarak, seçmen davranışları anlamlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although there is no agreed common definition in the literature, in its simplest form, politics is a concept based on a comprehensive doctrine for human purposes and needs, dealing with nomocratic rules and rights rather than a set of theocratic rules (Plant, 2003). Based on Plant's definition, politics is the discipline in which the established social order based on the rules of law and the rule of law is accepted instead of religion and religious rules. So much so that politics can work together with many disciplines. It would be correct to say that communication is at the beginning of these. Especially the communication discipline, which is often referred to by active political actors (political parties, candidates, leaders, etc.) and political communication, which is embodied at the intersection of politics, almost serves as a bridge between the candidate and the voter. The scientificization of politics has an effect on the acceptance of political communication as a discipline (AZİZ, 2014). Although this approach can be conceptually based, it is also an announcement that political communication is a discipline. Is political communication that comes to mind here a political sub-discipline? Or is communication a sub-discipline? At this point, in the playing, these relationships are first included and tried to be interpreted. Voter behavior, on the other hand, is a complicate subject that can be influenced by many fields such as politics, behavioral science, communication, sociology, philosophy. It is even an interdisciplinary central issue. The main purpose of the research is to make sense of the voter behavior, which is the subject of many studies, by taking into account our previous studies and conclusions that have been added to the field. The third part of the research is the generations formed by individuals who are the subjects of all disciplines. Factors affecting voter behavior are examined in the context of value expectation theories and within the scope of X, Y, Z generations. Voter behavior is tried to be interpreted by explaining the conceptual and types of human generations. Value expectation theory, human generations and voter behavior, which can be considered as three different research areas in itself, reveal the interdisciplinary identity of the study in this sense. Voter behavior, which has a common point of political participation, political behavior and citizenship issues, especially when considered in the rearts of generations, will make an important contribution to understanding the political preferences of different age groups, and the level of similarity of the behavioral characteristics of the generations with classical group behaviors can also be examined in later processes. In the study, based on the concepts of politics, communication and political communication, voter, behavior, motivation, generations and voters are discussed in the context of the theory of value and expectation that Victor Vroom (Vroom, Work and motivation, 1964) mentioned in 1964 and (Porter & Lawler, 1968) discussed in the context of the theory of value and expectations.