Klarnette dil tekniği kullanımı ve uygulamalı çalışma önerileri
Use of clarinet tonguing technique and practical study recommendations
- Tez No: 988793
- Danışmanlar: DOÇ. ÇAĞRI ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klarnet, Dil Teknikleri, Artikülasyon, Repertuvar, İcra, Clarinet, Tonguing Techniques, Articulation, Repertoire, Performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
Özet
Klarnet, zengin ses rengi ve yüksek teknik kapasitesiyle farklı müzik türleri arasında köprü kurabilen tek kamışlı tahta üflemeli bir enstrümandır. Geniş tını aralığı ve esnek ses karakteri sayesinde hem Batı müziği repertuvarında hem de etnik müzik türlerinde önemli bir yer edinmiştir. Klarnetin icrası, nefes kontrolü, dilin zamanlaması ve dudak/ağız pozisyonunun dengeli uyumuna dayanan karmaşık bir süreci kapsamaktadır. Bu sürecin doğru bir şekilde ilerlemesinde icracının teknik becerisi kadar, müzikal yaklaşımı da önemli rol oynamaktadır. Artikülasyon, klarnet icrasının merkezinde yer alan temel bir ifade aracıdır. Her bir sesin başlangıcı, devamı ve bitiş aşamalarını belirleyen artikülasyon aynı zamanda icranın müzikal ifadesini, müzikal vurgusunu ve duygusal anlatımını doğrudan etkilemektedir. Farklı dönem besteci ve icracılarının farklı yaklaşımlarıyla artikülasyonun icradaki rolü genişlemiş, dil teknikleriyle birlikte müzikal ifadenin ayrılmaz bir parçasına dönüşmüştür. Klarnet eğitimi sürecinde artikülasyonun öğretilmesi, enstrüman hâkimiyetinin kazanılmasına büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Kazanılan artikülasyon becerisi ise öğrencinin yalnızca teknik gelişimini değil aynı zamanda müzikal ifade yeteneğini de geliştirmektedir. Bu sebeple dil teknikleri ve artikülasyon çalışmaları, klarnet eğitiminde hem teknik hem de müzikal yönüyle birlikte ele alınmalıdır. Sanatta Yeterlik düzeyinde yapılan bu çalışma, klarnet icrasında kullanılan artikülasyonların teknik, müzikal ve pedagojik boyutlarını inceleyerek icracılara, eğitmenlere ve öğrencilere başvurabilecekleri bir kaynak olarak sunulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde klarnetin geçmişten günümüze yapısal gelişimiyle birlikte artikülasyonların enstrümanda kullanımının tarihsel gelişim süreci ele alınmıştır. İkinci bölümde ise teknik ve müzikal ifade aracı olarak her klarnet icracısının hâkim olması gereken klasik ve modern müzikte sıklıkla kullanılan artikülasyonlar incelenmiştir. Çalışmanın bu kısmında yer verilen her artikülasyon teknik, müzikal ve pedagojik olarak açıklanmıştır. Uygulama sırasında yaşanabilecek teknik zorluklara, müzikal ifadedeki doğru kullanımlarına ve öğrenme/öğretilme aşamasında öğretmen ve öğrencinin yaklaşımlarına yer verilerek çözüm önerileri sunulmuştur. Aynı zamanda bu artikülasyonlar solo ve orkestra repertuvarından seçilen eserlerin notaları üzerinde gösterilerek incelenmiştir. Üçüncü bölümde hem orkestra hem de solo klarnet repertuvarında icracının sıklıkla karşısına çıkabilecek olan artikülasyon çeşitlemelerinden derlenen çalışma önerilerine yer verilmiştir. Yapılan literatür taraması sonucunda Türkiye'de, klarnette dil teknikleri kullanımı ve artikülasyon kavramlarıyla ilgili herhangi bir akademik çalışmaya rastlanmamıştır. Bu sebeple çalışmanın tüm klarnet icracılarına ve klarnet literatürüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The clarinet is a single-reed woodwind instrument that, with its rich tonal color and high technical capacity, is able to act as a bridge between various musical genres. Owing to its wide timbral range and flexible sound characteristics, it has secured an important position both in the repertoire of Western classical music and in different ethnic music traditions. Clarinet performance involves a complex process based on the balanced coordination of breath control, tongue timing, and mouth/lip positioning. In achieving this process accurately, the performer's technical skills as well as their musical approach play a crucial role. Articulation is a fundamental expressive element at the core of clarinet performance. It determines the onset, continuation, and ending of each sound and directly affects musical expression, phrasing, and emotional characterization. Throughout different periods, the approaches of composers and performers have expanded the role of articulation, transforming it into an inseparable component of musical expression alongside tonguing techniques. In the process of clarinet education, teaching articulation greatly contributes to developing instrumental mastery. The articulation skills acquired by the student not only enhance technical development but also improve musical expressiveness. Therefore, tonguing techniques and articulation studies should be addressed with a holistic approach that encompasses both technical and musical dimensions. This Proficiency in Art study examines the technical, musical, and pedagogical dimensions of articulation used in clarinet performance, providing a reference source for performers, educators, and students. The first chapter discusses the historical development of the clarinet and the evolution of articulation in relation to instrument construction. The second chapter analyzes commonly used articulations in classical and modern music as essential elements of technical and musical expression. Each technique is described from technical, musical, and pedagogical perspectives, with suggestions offered regarding challenges that may arise during performance, correct use in musical interpretation, and teacher–student approaches throughout the learning process. Additionally, these articulations are illustrated and examined through excerpts from selected solo and orchestral repertoire. The third chapter presents study recommendations based on articulation variations frequently encountered in both solo and orchestral clarinet literature. As a result of the literature review, no academic studies related to the use of tonguing techniques or the concept of articulation in clarinet performance were found in Türkiye. For this reason, the present study is considered to contribute significantly to clarinet performers and to the clarinet literature.